Laddar annons
Mest prisvärda röda vinerna i beställningssortimentet 2023 - topp 5
17 Jan, 2024

Mest prisvärda röda vinerna i beställningssortimentet 2023 - topp 5

Så var det dags för ett uppsamlingsheat av Bäst i test 2023. Som vanligt gör vi ett urval av alla röda viner vi har skrivit om under 2023 och tar fram de mest prisvärda. Den här gången har vi valt ut de fem mest prisvärda vinerna som fortfarande finns tillgängliga i Systembolagets beställningssortiment.

Förra veckan publicerade vi en liknande genomgång av de vita vinerna. Under 2023 har vi skrivit om drygt 200 viner. För att ta fram de vi anser bäst har vi provat cirka 900 viner. Det som verkligen har varit annorlunda under 2023 i jämförelse med 2022 är att inflation och högre priser gör att det är svårare att hitta lika många prisvärda viner. När det gäller kvaliteten på vinerna är den generellt sett ändå hög. Till skillnad från de fem bästa vita vinerna, som samtliga kommer från Europa, får vi åtminstone in ett utomeuropeiskt vin bland de fem mest prisvärda röda vinerna i beställningssortimentet. 

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet kan vi komma att recensera även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Mest prisvärda röda vinerna i beställningssortimentet 2023 - topp 5

Xavier Vignon är en nytänkare med rötter i norra Frankrike. Han har ett brinnande intresse för vin och har hämtat kunskaper som har format honom till den vinmakare han är idag från en stor del av den vinproducerande världen. I Sverige känner vi mest igen hans Chateauneuf-du-Pape som alltid hör till de mest prisvärda vinerna från detta område. I serien ”Arcane” lyfter Xavier Vignon flera områden och druvsorter från södra Rhônedalen. Men han signalerar också andra funderingar kring hur vi gör vin och hur vi utnyttjar naturens resurser när vi gör det. Xavier Vignon importeras av Philipsson & Söderberg.

Familjen Jaume har varit vinodlare i och i närheten av Chateauneuf-du-Pape sedan 1826. Det nuvarande namnet fick företaget under 80-talet när Alain och Odile Jaume startade Masion Alain Jaume som idag drivs av syskonen Christophe, Sebastien och Hèlène men Alain och Odile finns fortfarande med i verksamheten. Ursprunget har alltid varit Châteauneuf-du-Pape men man gör idag vin från de flesta av de sydliga appellationerna i Rhônedalen. Dagens vin, Clos de Sixte kommer från Lirac som är ett litet klassificerat område med ca 700 hektar vingårdsmark. Av dessa äger familjen Jaume 50 hektar med en jordmån som är mycket lik den som finns i stora delar av Châteauneuf-du-Pape. Alain Jaume importeras av Hermansson & Co.

Familjen Mazzei hör till vinvärldens äldsta familjer. 1435 köptes det som senare kom att bli Castello Fonterutoli och familjen har odlat vin sedan dess vilket gör att ett 600 årskalas är "nära" förestående. Detta gör familjen Mazzei till en av Italiens äldsta vinproducenter. Man har runt 120 hektar vingårdsmark i närheten av Fonterutoli. Utöver egendomen i Chianti Classico äger Mazzei även Tenuta Belguardo i Maremma i Toscana och Zisola på Sicilien. Fonterutoli importeras av Vintedge

Telmo Rodriguez är en av Spaniens mest kända vinmakare och brinner för inhemska druvsorter. Telmo har bakgrund på familjens vingård i Rioja, Remelluri, men gör också viner i flera andra regioner i Spanien. Bodega Lanzaga gör LZ och det är Telmos satsning i byn Lanciego i Rioja Alavesa. Bodegas Lanzaga importeras av Wine Affair Scandinavia.

Penfolds hör till vinvärldens mest ansedda varumärken. Företaget grundades 1844 av Cristopher Rawson Penfold och hans fru, Mary. 1931 började Max Schubert arbeta för Penfolds och 1948 blev han ansvarig vinmakare. Schubert är den person som mest förknippas med Penfolds framgångar och hjärnan bakom Penfolds ikoniska ”The Grange Hermitage” som skapades under 50- och 60-talen. Familjen Penfold fanns med som ägare fram till 1976. 2005 blev Penfolds en del av bryggeriföretaget Fosters och 2011 fattades beslutet att dela upp bryggeri- och vinverksamheterna och Treasury Estates skapades där Penfolds utgör en stor del. Penfolds importeras av Vinunic.se.