Laddar annons
Bäst i test vecka 5 - Vi bjuds på fyra fynd
31 Jan, 2024

Bäst i test vecka 5 - Vi bjuds på fyra fynd

I Bäst i test vecka 5 hittar vi fyra viner där Iberiska halvön och Italien tar allt utrymme - alla fyra viner får fyndstatus.

Flera av producenterna har vi haft med tidigare. Rattis chardonnay är verkligen värd att prova även om ni tidigare har druckit detta vin men av en annan årgång. Stilen är förändrad och påtagligt mer tillgänglig än tidigare årgångar. Soalheiro från Portugal är en annan vit favorit som fortsätter pumpa ut mycket prisvärda viner – nuvarande årgången når inte riktigt samma höjd som föregångaren men den klarar ändå en fyndmarkering. Nivån på vinerna från Bodegas Izadi är imponerande och de är verkligen extremt prisvärda. Sist ut har vi ytterligare ett riojavin från Bodegas Campillo – 101 kronor gör det till det billigaste vinet vi har tagit upp i artikelserien Bäst i test men kvalitet gör att det förtjänar sin plats.      

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner. Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. 

Bäst i test vecka 5 - vi bjuds på fyra fynd

Ratti är på många sätt en av de mest intressantaste producenterna i Piemonte. Renato Ratti föddes 1934 i Piemonte men flyttade i unga år till Brasilien där han blev ansvarig för Cinzanos produktion. Han återvänder till Italien 1965 och köpte sin första vingård i zonen Marcenasco som blir ursprunget för hans första vin. Han blir med detta den första som lanserar en vingårdbetecknad Barolo. I början av 70-talet kommer ytterligare två viner, Conca och Rocche, från vingårdarna med samma namn, och firman räknas nu till Piemontes främsta. Renato är även drivande i att lyfta Barolo från ett DOC till ett DOCG. Innan Renato Ratti lämnar oss, 1988, hinner han vara president för konsortiet i Barolo, skriva flera vinböcker och är även initiativtagare till att inleda en klassificering av vingårdarna i Barolo. Rattis son Pietro var den som fick ta över och fortsätta att utveckla arvet efter sin far. Du kan läsa ett längre reportage om Renato Ratti här. Ratti importeras av Vinovativa.

Quinta de Soalheiro etablerades 1974 när João António Cerdeira plantrade vinrankor i den nordligaste delen av Vinho Verde, Monção e Melgaço. Han kallade vingården Soalheiro, solig plats. Idag drivs företaget av João Antónios barnbarn. Vingårdarna är ekologiskt certifierade och hållbarhet är ett ledord. Soalheiro Granit är gjort på druvan alvarinho och kommer från en vingård som ligger på 400 meter höjd och har jordmån med mycket granit. 2015 var första årgången och blev genast blev en succé. Soalheiro importeras av Ward Wines.

Bodegas Izadi etablerades 1987 med tanken att göra riojaviner på ett modernare sätt. Idag kontrollerar Izadi vingårdar i förstklassiga lägen med hög genomsnittlig ålder. Företaget har vuxit och består nu av fyra ”systeregendomar”som samlas under namnet Artevino där alla producerar högklassiga viner (Izadi och Orben i Rioja, Finca Villacreces i Ribera del Duero och Vetus i Toro och Rueda). Alla gör högklassiga viner men när det gäller Izadi och dessa viner är det inte bara det – det här är galet prisvärt! Izadi skapades av hotel- och restaurangentrepenören Gónzalo Antón 1987. Sedan några år är sonen Lalo Antón VD för företaget. Bodegas Izadi importeras av The Wine Agency.

Bodegas Campillo är en del av Faustino Martínez. Företaget startades 1988 med tanken att skapa något som liknade ett Bordeauxslott där vingårdarna omgärdade byggnaderna. Namnet kommer från vingården som sedan länge har hetat Viña Campillo.1990 stod de påkostade byggnaderna klara strax utanför den medeltida, vackra byn Laguardia i Rioja Alavesa. Campillo importeras av Philipsson & Söderberg