Laddar annons
Bäst i test vecka 35 - häng med på europeisk rundtur
29 Aug, 2023
Uppdaterad: 
27 Sep, 2023

Bäst i test vecka 35 - häng med på europeisk rundtur

I ”Bäst-i-Test” vecka 35 blir det en Europeisk rundtur som tar oss till södra Tyskland, Spanien, Portugal och till sist Grekland.

Fyra, och jag menar det verkligen, väldigt karaktärsfulla viner som samtliga känns väldigt roligt att presentera. Två av vinerna är ”spritt språngade” nya på den svenska marknaden och är superimponerande – det är jätteroligt att vi har importörer som genom egna kontakter, ”nosande” på mässor och eget sökande hittar små producenter som egentligen inte är kommersiellt idealiska för en monopolmarknad som vår där många små och medelstora producenter har för små volymer för att vara intressanta för det svenska monopolet. Välkomna till Sverige säger vi till Papagiannakos från Grekland och Weingut am Schlipf Schneider från Baden. Snyggt ”nosande” av Handpicked Wines som återigen lever upp till sitt ”handplockade” namn.

Inför denna veckas ”Bäst-i- Test” vill vi skicka med en brasklapp gällande priserna vi presenterar. Den första september händer det mycket i vinsverige: förutom stora lanseringar i både det tillfälliga sortimentet och i det fasta sortimentet kommer det en så kallad ”prisjustering”. Det här betyder, som vi alla nog vet, att priserna kommer att gå upp. Vi på Vinbanken vet inte vad de rätta priserna för dagens viner kommer att vara, men det kan mycket väl vara så att de är högre från och med den 1/9 än vad vi presenterar idag.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.

Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Vinerna vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag. Vi kontrollerar med importörerna att vinerna finns inne innan artiklarna läggs ut.

Bäst i test vecka 35 - häng med på europeisk rundtur

VITA VINER


Aveleda Alvarinho 2022 (73576), Vinho Verde 115 kr 15,5 poäng (++)

Stramt och friskt med gröna äpplen, citrus, melon, salvia, örter, krossad sten, mineraler, klockren syra, bra balans och snygg struktur. Prisvärt, druvtypiskt och väldigt mycket druvkaraktär för lite pengar. Det mesta kring det här vinet signalerar en högre prislapp och det gäller sannolikt även när det ska drickas. Det här är ett alldeles fenomenalt bra matlagningsvin (och med det menar jag inte att hälla i såsen) utan ”lättklunka” till matlagningen. Det nästan optimala tillfället att stå och smutta på ett vin är när maten nästan är klar, gästerna är på ingående, allt är nästan klart – harmoni och lugn råder (åtminstone nästan så) en klunk i kocken och en dutt i såsen. Drick 23-25 men jag misstänker att det kommer att hålla ihop och utvecklas längre än så. Väldigt mycket vin för väldigt lite pengar.

1870 startade Manuel Pedro Guedes företaget Aveleda som fick namn efter familjens egendom. Idag, drygt 150 år senare drivs företaget fortfarande av samma familj. Vid rorkulten sitter femte generationen Guedes i form av António och Martim. Verksamheten har vuxit och gruppen är Portugals största producent av vitt vin med huvudsakligt ursprung Vinho Verde men man producerar även vin i Douro på Quinta Vale do Sabor och Quinta Vale D. Maria, i Bairrada på egendomen Quinta d’Aguieira och sedan 2019 i Algarve under namnet Villa Alvor. Vinerna marknadsförs av Philipsson & Söderberg.


Assyrtiko Papagiannakos 2022 (54092), Grekland. 179 kronor, 16,5 poäng (++).

Ung, ren och lite återhållen doft med äpplen, päron, vit persika, melon, citrus och färska örter. Välbalanserad smak med limezest, snygg balans, klockren syra, mineraler och havssälta. Drick 23-27. Servera till fish & chips. Domaine Papagiannakos importeras av Handpicked Wines.

Domaine Papagiannakos grundades 1919 och är belägen i regionen Attika i södra Grekland. Företaget drivs av tredje generationen Papagiannakos som har stora ambitioner att sätta Greklands viner på kartan. Vassilis Papagiannakos och hans fru Antonia började bygga upp det nuvarande vineriet 2003. Det öppnades 2007 och är designat enligt bioklimatiska principer där användandet av naturligt ljus och ventilation för att kontrollera temperaturen ger en 25 procentig energibesparing. Den mest odlade druvan är savatiano men assyrtiko och malagouz är också viktiga.

RÖDA VINER


5 Finques Reserva 2018 (73672), Katalonien, Empordà, 149 kronor 16,5 poäng (++)

Stor aromatisk doft med svarta vinbär, mynta, tjära, mörk choklad, tallbarr och rostad ek. Fyllig, fruktig smak av plommon, björnbär, bigarråer, läder och tobaksblad. Gjort på en blandning av 26% garnatxa, 24% cabernet sauvignon, 21% merlot, 16% syrah, 9% samsó och resterande delar monastrell och cabernet franc. 5 Finques prissänks till 149 kronor den 1/9. För det tidigare priset en bit över 200 kronor är det ett prisvärt och bra vin men för futtiga 149 kronor blinkar fyndlampan. Castillo Perelada importeras av Wineaffair.

Castillo Perelada är en anrik producent som är mest känd för sina mousserande viner från Penedes. Perelada har varit i samma familjs ägo sedan 1923 och hör till Spaniens mest kända producenter. 2022 invigdes en toppmodern vinanläggning där hållbarhet är ett ledord och ingenting har sparats på för att nå dit man vill. Perelada ligger i Empordá Costa Brava i nordöstra Spanien.


Vom Kalkstein Spätburgunder 2021 (51458), Tyskland, Baden, WG am Schlipf Schneider, 249 kronor 17 poäng (+)

Tät, rik och harmonisk doft med körsbär, tranbär, nypon, örter och en lätt ton av väl integrerade fat. I smaken kommer tillgänglig och elegant mogen frukt av jordgubbar, körsbär, rosor, blodgrape, mynta, lysande balans, fin syra och mineraler. En imponerande snygg, välbalanserad och prisvärd pinot för under 250 kronor. I en tid där det inte verkar finnas en gräns för hur mycket en halvbra pinot från Bourgogne får kosta är det här vinet ett riktigt fynd med massor av charm. Hade det stått Bourgogne på flaskan hade priset varit det dubbla. Drick 23-26. Servera till en risotto med karljohansvamp. Am Schlipf Schneider importeras av Handpicked Wines.

I södra delen av regionen Baden i nära gränserna till Schweiz och Frankrike, ligger byn Weil am Rhein. Här har familjen Schneider odlat vin i sex generationer och i dag är det bröderna Johannes och Christoph som tagit över driften av egendomen som idag omfattar 15 hektar bestående av belägna på sluttningen i naturreservatet Tüllinger Berg. Weingut am Schlipf Schneider gör tio olika viner med fokus på spätburgunder, weisser burgunder, chardonnay, grauer burgunder och gutedel (chasselas).