Laddar annons
Rött vin i tillfälligt sortiment - 8 september
5 Sep, 2023

Rött vin i tillfälligt sortiment - 8 september

Lanseringen av röda viner i det tillfälliga sortimentet den åttonde september är återigen bra med några fynd och många bra viner.

Fynd må vara viktigt att presentera men idag börjar vi med en smått lysande Bordeaux för under 500 kronor: Clos Cantenac som får priset som veckans mest intressanta köp. Därutöver imponerar Casa Emmas Gran Selezione. När det gäller prisvärdhet går första ”plaketten” till Bodega Rodas Sela och i en lägre prisklass Grand Chêne från Maison Cazes.

FRANKRIKE

Clos Cantenac 2020 (92311), Saint-Emilion Grand Cru, 499 kr

Snygg, rik och stiltypisk Bordeaux med härligt mogen frukt av plommon, björnbär, moreller, cigarrlåda och en ton av nya fat som lirar perfekt med djupet i frukten. Smakrik och fyllig med svarta vinbär, mocka och choklad och bra balans - allt i en påtagligt snygg stil. En klassiskt snygg Bordeaux från högra stranden av Girondefloden. 499 kronor är visserligen en försvarlig summa men i detta fall är det att betrakta som synnerligen konkurrenskraftigt och därför förknippat med en kraftig köprekommendation.


Courbis Saint-Joseph Vieilles Vignes 2020 (93823), Dom. Gérard Courbis, 299 kr

Stor och varmt mogen doft med ung, pigg och mörk frukt av violer, björnbär, kaffe, choklad, lakrits, örter och fat. En riktigt bra Saint-Joseph som passar till en höstgryta med vilt och karljohansvamp.


Grand Chêne Maison Cazes 2022 (92089), Côtes du Roussillon-Villages, EKO, 109 kr

Inbjudande och insmickrande tillgängligt med sprittande jordgubbs- och björnbärsenergi, lakrits, och härligt varma kryddor. Rhônelikt och smakrikt till ringa pengar. Gjort på en blandning av grenache, carignan och syrah. Detta är ungt så lufta riktigt ordentligt.

ITALIEN


Barbera d'Alba Superiore Scassa 2021 (90099), Bruna Grimaldi, 189 kr

Fenomenalt snyggt strukturerad Barbera med härligt mörk frukt av violer, björnbär, bigarråer, plommon och kryddor. Smaken vibrerar av energi och packad rik frukt. Scassa passar utmärkt till en salsiccialasagne eller en enkel pizza.

Chianti Classico Gran Selezione 2018 (90452), Casa Emma, 399 kr

Underbart strukturerad doft med mörkröd frukt med härlig precision, torkade bär, bigarråer, lavendel, salvia, enbär, kanel, läder, kryddor och fat. Snyggt och djupt med en imponerande kombination av kraft och elegans.

SPANIEN


Sela Bodegas Roda 2021 (95063), Rioja, 229 kr

Djupt och härligt mogen frukt med björnbär, plommon, vinbär, tobak, lätt rökiga aromer med inslag av charkuterier, choklad, örter, väl integrerade fat och snyggt balanserad och strukturerad eftersmak. Ett lysande och mycket prisvärt vin från Bodegas Roda.


Arzuaga Gran Reserva 2017 (90627), Bodegas Arzuaga Navarro, Ribera del Duero, 349 kr

Koncentrerat och ganska stiltypiskt för en traditionell Ribera del Duero med djup, rökig, mörk frukt med plommon, läder, tobak, varm jord, kryddor och en tät och koncentrerad eftersmak. Arzuaga Gran Reserva bjuder inte in till en kväll av hypnotisk spänning men massor av smak per krona - det får man.


Valtuille Cepas Centenarias 2020 (93045), Bodegas y Viñedos Castro Ventosa, Bierzo, 399 kr

Laddad doft med vildhallon, tranbär, moreller, blyertspenna, cigarrlåda, körvel och stall. Smaken är karaktärsfull med mörkröd, koncentrerad frukt av torkade körsbär, örter, läder, hummus, choklad och fat. Välbalanserat, komplext och bra men det finns någon liten ton som signalerar något lite udda, detta till trots ett mycket bra vin. Gjort på huvudsakligen mencia och en del andra druvsorter.


Mural Quinta do Portal 2021 (94140), Quinta do Portal, Douro, 125 kr

Ungt och packat med solmogen, tät frukt av björnbär, bigarråer, svartpeppar, julkryddor och örter. Smaken är portvinslik med mycket värme, örter, bigarråer, choklad, kokkaffe och torkad frukt som levererar mycket smak men saknar lite fokus.

[drinklist id="106951"]