Laddar annons
Mousserande och vita viner i tillfälligt sortiment - 1 september
30 Aug, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Mousserande och vita viner i tillfälligt sortiment - 1 september

Den första september är det dags för lansering av mousserande och vita viner i Systembolagets tillfälliga sortiment.

Det är en bra lansering med ett riktigt bra fynd och många prisvärda viner. Zind-Humbrecht är en av de mest kända och prestigefulla producenterna i Alsace. Riesling Heimbourg är den här lanseringens skarpast lysande stjärna och ett solklart fynd. Bland bubbel är Roland Champion veckans favorit.

Champagne


Special Club Grand Cru 2018 (90479), Roland Champion, 529 kr

Ren och frisk doft med äpplen, citrus, vita persikor, nybakt bröd och nougat. Rund, rik smak med grapefrukt, kalk, mineraler, bra syra och en krispig sälta. ”Champinjonroland” är en återkommande lansering som alltid ger mycket kvalitet för pengarna. Som vanligt får man titta lite extra på etiketten för att se att det inte bara är gjort på druvor från grand cru byar utan att det faktiskt också är en blanc de blancs gjord på chardonnay. Servera till en fisk- och skaldjursgryta toppad med örtolja.

Frankrike


Mâcon Chardonnay 2021 (90176), J-M Boillot, Mâcon, 279 kr

Ung frisk och tillgänglig chardonnay med fina toner av äpplen, citrus, örter och snyggt rostade fat. Välbalanserad smak med bra energi, bred mogen frukt med kalk, bra struktur och snygg uppstramande syra.

Tyskland


Riesling Heimbourg 2021 (96178), Zind-Humbrecht, Alsace, 359 kr

Stor och hyperladdad riesling med gula äpplen, gula päron, persika, krossad sten, lite bivax. Rund rik och varmt mogen frukt med en underbart träffsäkra rieslingtoner med en gnutta petroleum, lite grapefrukt, härligt uppstramande syra, snygg balans, klockren syra och massor av mineraler. En fullkomligt lysande Zind-Humbrecht vars rika runda stil hittar hem på alla fronter en lite stramare årgång som 2021. FYND!

Österrike

Rabl Käferberg Grüner Veltliner 2021 (92092), Rudolf Rabl, Kamptal, 219 kr

Ungt och friskt med äpplen, gula plommon, gråpäron, torkad persika, melon, lite grapefrukt, mineraler och pigg, frisk syra. Servera till fish & chips

Italien


Montelapio Fiano di Avellino 2021 (90032), Villa Matilde, 160 kr

Aromatiskt, fruktigt och friskt med päron, äpplen och pigga citrustoner. Smaken är frasigt och ren med massor av mineraler och friska syror.

Spanien


Allende Blanco 2019 (92864), Rioja, 199 kr

Vit ekfatsjäst Rioja med bred frukt av päron, gula äpplen, passionsfrukt, mineraler, bra syra och fin sälta. Aningen stummare än tidigare årgångar.


Veronica Ortega Tormenta 2021 (93533), Bierzo, 398 kr

Rund och rik med varmt mogen frukt av äpplen, gula plommon, muskot och örter. Stor och tillgänglig smak men trots en lysande syra saknas den pigga friskheten som har funnits i Ortegas vita viner tidigare. Det är ett bra vin med mycket karaktär men möjligen har det legat lite för länge på amforor för att passa min smak.

Callejuela La Hacienda de Doña Francisca 2021 (59698), Callejuela, 199 kr

Frisk och mycket karaktärsladdad doft med äpplen, nougat, mandlar, krossad sten, sandstrand, flor (jästtäcket som skapar en alldeles speciell karaktär i sherryviner) och en nötig lång eftersmak med bra syra. Inte ett vin för alla men väldigt mycket karaktär och till rätt typ av mat kan det här nog bli alldeles lysande. Gjort på den superspännande och mångfacetterade druvan palomino fino. Prova till en klar trattkantarellsoppa eller lagrade ostar.

[drinklist id="106893"]