Laddar annons
Best of - sortimentsprovning hos importör janake wine group AB
12 Mar, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Best of - sortimentsprovning hos importör janake wine group AB

Jan-Åke Johansson har en lång och gedigen karriär i det moderna vin-Sverige. Efter sin VD-tid på Berntson, Bibendum och Premium Wines startade han eget 2006  – janake wine group AB.  

Jan-Åkes fru Britt Johansson är VD för företaget som drivs med barn, barnbarn och anställda som tillsammans är, familjen. Och trots många fina namn i portföljen är janake fortfarande lite av en doldis i branschen. Här är ett personligt urval av några av importörens pärlor.

Roliga vita viner med lite ovanligare ursprung

Clos de Roquéte 2010 (72099, 199 kr) är en vit Châteauneuf-du-Pape med kraft som en hel karl! Härligt stabil med en fatlagring som är påtaglig är det mer ett kött- än fisk-vin med helt underbar smak. Drick till anka eller annan fin fågel med någon citruskrydda eller kalv i vitvinsås. Eller godaste ostarna, gärna västerbotten och parmesan eller väl lagrad comté.

Från Loire och Domaine Bourillon Dorléans i Vouvray kommer La Coulée d’Argent (88981, 139 kr). Helt torr med härligt generös frukt som drar lite mot det tropiska toppad med underbar syra chenin blanc-druvan nästan alltid envisas med, ibland i överkant men inte det här fallet. Läckert skaldjursvin eller till stekt fisk som röding eller liten öring, med fet sås!

En av vinvärldens filantroper är utan tvekan Viña Tondonia i Haro, Rioja. Ingen annan producent har tagit mogna viner på större allvar. Idag kan du köpa 1994 Gran Reserva, 2002 Reserva eller 2005 Viña Gravonia till överkomliga priser för så mogna (och goda) vita viner. Jag väljer Gravonia (72853, 169 kr). Perfekt mogen läckerbit med citrus, knäck och vanilj i precis lagom doser. Guldgott. Nästan så smarrigt att man bjuder den som aperitif i stället för champagne till godaste små nuttarna från Picard.

Betydligt folkligare är Fleur du Cap Chardonnay, men vilket vin! Allt man kan begära och lite till för en hundralapp. Sval och elegant chardonnay-frukt, lagom fatbehandlad så det inte stör, bara kompletterar. Helt perfekt i sin stil till ceasarsallad, fish & chips, blandade skaldjur eller stekt kolja. Nummer 2015, 100 kr.

Inget vintips är komplett utan riesling och just idag heter den Karthäuserhof, kommer från lilla floden Ruwer (nu en del av Mosel) och är en QbA Trocken 2012 (73116, 151 kr). En fullträff som fortfarande är ung men riesling har ju ofta fördelen att vara god redan från början, sedan att man kan spara den i ett decennium till skadar ju inte. Gör en klassisk räksallad (ev Jeppes) och överraska dina gäster.

Men livet består inte av vita viner allena.


Juveler bland röda viner

En av Loire-dalens klassiska producenter är Couly-Dutheil i Chinon. Klockrena cabernet franc-viner som kräver några år i källaren innan de känns färdiga för middagsbordet. Både Clos de l’Echo (och Clos de l’Olive (2009) är fynd i sin klass för ca 200 kr. Goda idag efter någon timmes dekantering eller ännu godare efter några i källaren. Servera till ljust kött eller fågel, ugnsrostade paprikor i olika färger blir bra och snyggt tillbehör.
Jacobsdal Pinotage (22055, 120 kr) är på sitt håll en klassiker även den. Mörk tät färg, tydlig pinotageton med mörk frukt blandad med den så typiska lätt rökta karaktär som Jacobsdal har. Stor maffig fruktmättad smak med ganska hög syra och bitiga tanniner. Bra vin med tydlig ursprungskaraktär och ett ypperligt lagringsvin för en billig peng. Grillat eller långkok på tallriken.

Château Barréjat (75966) heter en producent i Madiran som förtjänar lite uppmärksamhet. Alla viner från detta distrikt vinner på att lagras några år extra men två timmar i karaffen kan göra underverk. Här hittar vi 60 procent tannat och 40 procent blandad cabernet som ger ett mörkt, kryddigt vin med betydligt mer smak än priset på 99 kr ger en antydan om.

Gillar du mulliga amerikanska viner så kolla Petite Petit (72094, 159 kr) från Michael David Winery som trots sin cirkus-etikett är ett högst seriöst vin i generös fruktdriven stil. Något udda druvblandning – petite sirah och petit verdot – ger ett nästan svart vin som smakar mindre svart än det ser ut. Okomplicerat och lättdrucket för grabbar i rutiga flanellskjortor som gillar att grilla tidigt om våren!

Huvudbild: Britt och Jan-Åke Johansson

Författare: Johan Edström