Laddar annons
Ost älskar vita viner
5 Jan, 2016

Ost älskar vita viner

VITT VIN TILL OST. Ibland måste man tvinga sina gäster. Att servera vita viner till ost är ett sånt tillfälle.

vitt vin till ost. I nittiofem fall av hundra serveras fortfarande rött vin till ost. Jag gör det själv fast jag borde veta bättre. Nu ska vi tänka om!

Ostbricka för vin

En bra ostbricka har tre eller fyra väl valda sorters ost. Vitmögel, hårdost/pressad ost, tvättad ost och kanske en get eller grönmögel. Till alla sorter fungerar det med vitt vin men inte alla ostar passar med rött vin. Vissa ostar reagerar helt enkelt negativt med rött vin och får vinet att sjunga riktigt falskt.

Ost till champagne

Vi börjar med champagne som sig bör. All bra champagne har tuffa syror som mår bra av att matchas mot lite fett och protein. Många hårdostar passar till bubblorna men allra bäst är lagom lagrad hushållsost eller svecia som med sin milda fylliga smak tar hand om syran.

Ost och stilla, vita viner

Getost och sauvignon blanc vet vi att det sjunger vackert om. Chèvre eller crottin de chavignol och sancerrevin är kanske det mest kända exemplet. De har vuxit upp tillsammans och gått i samma skola, de känner varandra väl sedan länge.

Och så är det ofta, lokala ostar med sina lokala drycker är oftast en säker kombination. Men ost är en vinets bästa vän och man behöver inte alls söka efter viner som vuxit granne med osten, vad skulle man då dricka till västerbottensost, svagdricka eller kanske mjölk?

Sauvignon blancvin till ost

Sauvignon blanc till getostar det vet vi redan (sancerre-vin-exemplet ovan), men också präst och västerbotten tycker om den fräscha okomplicerade frukten hos en bra sauvignon blancvin – som kan komma från Loire, Bordeaux, Sydafrika eller Nya Zeeland, bara de har ryggrad nog att stå emot osten. På något sätt lockar fettet och syran i ostarna fram en ny ton i vinet, en frukt som nästan drar mot det söta.

Chardonnayvin till ost

Chablis är nästan granne med Sancerre. De har samma jordmån (kimmeridge) och vinerna får samma fräscha syra och har ungefär samma användningsområde. Ung enkel chablis till syrligare ostar som getost eller charolais och premier- eller grand cruviner med ålder till lagrade hårda ostar som i comté och etivaz. Måste inte vara Chablis, varje välgjord chardonnay med tillräcklig syra fungerar bra. Lagrade vita av hög kvalitet, champagne eller bourgogne vill ha fina ostar med ålder som en riktigt god parmesan, en nötig fin gruyère eller om du har riktig tur en Sivans Herrgård på 36 månader.

Alsacevin till ost

Alsace har fler druvsorter än de flesta vinområden. Väldigt olika sorter men ändå en gemenskap som gör att man lätt känner igen området när upphälld i vinglaset. Perfekta ostviner, från riesling till gewurztraminer. Prova morbier (osten med den blåmörka randen i mitten) till en bra riesling och lagrad munster till en gewurztraminer. Vet du inte vilket vin du ska välja så går du smidigt den gyllene medelvägen och tar en pinot gris.

Tillbehör till ost och vin, must and do’nts

Tillåtna tillbehör till ostarna är gott bröd. Förbjudet är att servera druvor till om det inte är i pedagogiskt syfte för att visa hur en enda vindruva kan mörda smaken av ett bra vin. Sylt och frukt kan man väl servera till om man är väldigt förtjust i sådant men det är inte direkt några smakbärare, tvärtom.

Tips – vita viner till ost

Champagne: Louis Roederer (7602), 399 kr. Eller Palmer 2002 (7867), finns även på magnum, 779 kr!
Loire: Pouilly Fumé Les Deux Cialloux (2227), 149 kr,
Chablis: La Chablisienne Petit Chablis (5585), 119 kr
Chardonnay med fatkaraktär: Bramito del Cervo (74763), 159 kr eller Macon-Villages Grand Elevage 2012 (78127), 192 kr.
Sauvignon Blanc med lite fatkaraktär: Château Rochemorin (4128), 159 kr
Alsace: Leon Beyer Riesling 2012 (73455), 149 kr
Allroundvin: Heritage Côtes du Rhône Blanc (2866), 95 kr.

Författare: Johan Edström

För överskådlig text om olika ostars karaktär, utifrån tillverkningssätt och vilka typer av vin de därför passar till:

Vin till ost | ostar delas in i sex ostfamiljer

FOTO: av NastyaSensei från Pexels