Laddar annons
14 Mar, 2012

Röttorps Bästa med billig lagringsbordeaux

Nya denna vecka är bland annat en fyndig röd Toscan kring hundringen och en komplex, mild och lite blommig sydafrikansk sauvignon blanc som ger vårkänslor.

 2009 Serrata Belguardo , 99 kronor, är en ovanligt bra tät och komplex toscan med moderna fruktiga och lite strama toner. Det är idag ett av Systemets bästa viner i prisläget och bra exponent för de sangiovese dominerade vinerna från Maremma.

När man så här i vårtider vill ha ett lättare seriöst vin med en lite blommig ton är Röttorps Bästas förslag just nu 2011 Neethlingshof Sauvignon Blanc för 80 kronor. Har även en intressant eftersmak trots sitt måttliga pris. Passar till lättare rätter och även som aperitif eller sällskapsvin när det skall vara torrt och utan bubblor.

Den nya årgången 2011 Moselland Riesling Spätlese för 64 kronor är ett halvtorrt till halvsött vin till frukt och fruktefterrätter och mycket annat. Fantastiskt pris för riktigt välbalanserat halvtorrt vin med seriöst innehåll.

Ny denna vecka på Röttorps Bästa bland portviner till osten är 2006 Graham’s LBV. Mycket mörk färg hos ännu ungdomlig port med balanserad rikedom och bra komplexitet. Fynd och bästa filtrerade LBVn just nu. Här behövs ingen dekantering eller annan särskild hantering.

Alla världens bästa roséviner både som sällskapsdryck och till mat är de mousserande. När det skall vara riktigt bra vin utan att man kostar på sig äkta champagne rekommenderar Röttorps Bästa denna vecka Pongracz Rosé för 139 kronor. Snyggt champagneliknande vin som även passar till en del kötträtter.

Veckans vita lyxvin på Röttorps Bästa är Fèvre’s stora Grand Cru Chablis 2008 Bougros för 459 kronor. Stor mäktigt mineralisk och läcker med mycket långt slut till fiskrätter med smakrik sås och mäktigt innehåll. Vinner förstås en hel del på lagring men är en rätt stor upplevelse redan nu.

Det är inte så ofta det finns bra rimligt prissatta Bordeauxer för lagring som har potential att utveckla lite av det stora mognadsregister som distriktet är så berömt för. Röttorps Bästa tror att 2008 Ch de Seguin Cuvée Prestige, 127 kronor är ett sådant vin.