Laddar annons
21 Mar, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa - vit Rhôneblend från Australien

Nya denna vecka är bland annat en elegant Gigondas från södra Rhône och en vit torr australier på Rhônedruvor.

2008 Dom Santa Duc Tradition är en storslagen ung Gigondas med magnifik potential. Här är det södra Rhônes främsta rödvinsdruva, grenache, som dominerar med inslag av mourvèdre, syrah och cinsault. Nyanserat och rätt elegant vin med betydande kraft och lysande till smakrika kötträtter och grytor. Elegansen räcker även för en inbakad oxfile och andra rätter till den fina middagen. Finns i få butiker men kan beställas i alla.

I Rhône gör man i mindre skala en hel del magnifika vita torra viner på druvorna roussanne, marsanne och viognier, ofta till kraftigt tilltagna priser. I McLaren Vale i South Australia gör det innovativa vinhuset Arenberg ett riktig bra vin på de två senare druvsorterna i 2009 The Prickly Pear, 99 kronor. Röttorps Bästa tycker det är ett intressant vin med lätt smörighet och annorlunda komplexa toner i harmoni. Ett verkligt nydanade vin till mycket rimligt pris för innehållet.

Brocard’s Chablis Vielles Vignes Dom Sainte Claire är i årgången 2009 verkligen tillbaka i toppen. De gamla stockarna ger vinet en rikare och mäktigare smak som drar mot en bourgogne från Côte d’Or, även om den har de speciella chablis mineraliteten i botten. Bra komplex smörig bourgogne och fynd för sina 169 kronor. Växer även mycket med lagring.

Bland de söta lättvinerna är 2007 Ch de Juge, 75 kronor per halvflaska, ny på veckans Röttorps Bästa. Frisk fusksauternes med lite mognad, bra klangfärg med tropisk frukt och hygglig koncentration och längd. Mest prisvärda sauternes liknande vin på Bolaget just nu.

När den magnifika champagnen 2002 Delamotte BdB Brut för 499 kronor kom i höstas tog den snabbt slut. Därefter har det kommit in lite fler flaskor på Systembolaget och den finns nu åter tillgänglig. Helt underbar läcker lite gräddig champagne med stort innehåll, fina syror, balans och stor framtid. Finns bara i enstaka butiker men kan beställas på webben till din egen.

Ny röd box på Röttorps Bästa är 2011 Ecologica Shiraz/Malbec från La Rioja i norra Argentina. Mustigt rätt balanserat vin med innehåll och struktur. För att vara ett boxvin för 189 kronor har det ett bra långt, verserat och nyanserat slut. Bästa röda boxen i detta måttliga prisläge och ett av Systembolagets fyndigast ekologiska viner.

Bland de dyra och lyxiga lagringsvinerna har de nu i mars kommit in en mindre mängd av 2009 Columella, 560 kronor. Stort, syrah dominerat, komplext och läckert vin utanför alla vanliga skalor från lågavkastande gamla stockar i Swartland. Gjord med omsorg och kärlek av Eben Sadie till ett delikat balanserat magnifikt vin. Hade tillfälle att njuta av vinets första årgång, 2000, häromdagen. Utvecklat och fortfarande mycket spänstigt. Få butiker men finns på webben.