Laddar annons
20 Feb, 2013

Röttorps Bästa med stor garganega

Nya vintips denna vecka är bl.a. en stilfull Rioja Reserva med härliga mognadstoner och en delikat vit lyxsoave.

Marqués de Riscal Reserva, 2007 för 139 kronor är en Rioja med betydande stil, finess, innehåll och lång bra eftersmak. En av de stora fördelarna med bättre riojor är att producenten lagrar och Du köper drickfärdiga viner med betydande mognadskomplexitet. Det gamla anrika vinhuser Marqués de Riscal var de som i samband med ett generationsskifte för några decennier sedan på allvar införde fransk ek i långlagringen av riojor. Annars har traditionen varit den mer speciella spanska ektonen som kommer från amerikansk ek. Har fint klassiskt riojamönster i lite renare och precisare stil.

Vindistriktet Soave nära Verona i norra Italien gör stora mängder enkelt hyggligt vin. På de lite brantare kullarna i norr görs också några stora viner av betydande distinktion och klass. Vinhuset Gini har på mycket gamla vinstockar med låg avkastning höjt klassen på den lokala Garganega druvans prestationer. Nu finns tillfälligt deras La Froscà, 2010 för 149 kronor, en mäktigt rik och stor garganega med längd och fräschör. Ett vin med liten fetma som passar bra till många finare smakrika rätter.

Utefter Loirefloden i mellersta Frankrike är chenin blanc den viktigaste vitvinsdruvan. Den gör allt ifrån torra till mycket söta viner och även intressanta mousserande. I distriktet Vouvray finns hela skalan av viner och många av dem växer mycket med långlagring. La Levrière Moelleux, 2008 från vinhuset Bourillon Dorléans är för måttliga 139 kronor ett läcker sött vin med mycket frisk balanserad syra idag och stort långt liv framför sig om Du vill och kan spara det. Intressant fräscht sött vin att använda från allt till ett bärvin på sommaren till många både tyngre och lättare efterrätter. I Beställningssortimenet.

Det finns i min smak inte så många bra billiga torra moussernade viner. Bäst just nu tycker jag lilla rena bra cavan Jaume Serra Brut Nature är för 60 kronor. Snyggt med bra syror (gjord utan dozage, sockertillsats) och lite mineraliska toner. Saknar också föredömligt alla jordbittra drag. Finns i få butiker men kan beställas och fås i alla på två dagar. Byter snart namn till Pata Negra.

Minns Ni ”Super Tuscans”? Ett helt nytt sätt att göra stora viner på druvsammansättningar utanför reglerna i Chianti Classico distriktet för drygt 40 år sedan. Det var det stora förnyelseprojektet för Toscanas viner som idag återfört detta klassiska vinområde till elitnivå. Det startade med vinet Tignanello hos Antinori. Sedan dess har Tignanello varit ett av de verkligt bra toppvinerna från Toscana och idag är det efter fyrtio års utveckling bättre än någonsin. Nu finns årgång 2009 att köpa för i sammanhanget måttliga 499 kronor. Ung mycket lovande med perfekt struktur och finessigt innehåll i vardande. Stort lyxvin idag för den som gillar unga stora viner. Mycket värt att vänta på i 15 år för den som har källare och smak för mogen storhet.

Vila Santa Reserva har just anlänt i ny årgång, 2011 och det är veckans box på Röttorps Bästa. Den nya årgången är som vanligt rik och komplex med en bra struktur. Klangfärgen är lite mer svartfruktig i denna årgång och vinet är ännu lite outvecklat, vilket gör att det vinner på att luftas någon timme i karaff innan det konsumeras. Något som för övrigt nästan alltid bra för röda boxviner utan ålderssvaghet.

Portugals egen stora druva är Touriga Nacional. Den stammar sannolikt från Daodistriket, är mest känd från Dourodalen och odlas numera på många ställen i Portugal. Norr om Lissabon hos Das Mimosas är det druvan bakom CH by Chocapalha, 2009 för 229 kronor. En i vinstil och design mycket modern intressant portugis med mycket mörk färg, svarfruktig laddad med stora långa läckra unga drag redan idag. Det är alltid lite vanskligt att bedöma nya viners framtida utveckling när det inte finns några äldre nära släktingar att jämföra med. För CH känner jag mig ändå mycket trygg om att det blir ett mycket stort moget vin om 10 år. Beställ på webben.