Ohållbart dåligt ”hållbart sortiment” hos Systembolaget
Systembolaget kallar numera ekologiska viner, sk etiska viner samt viner som buteljerats i PETflaskor för deras ”hållbara sortiment”. Vad själva hållbarheten består av är oklart. När jag i förrgår provade det ”hållbara sortimentet” visade sig ohållbart många vara dåliga viner. Här hittar Du vintips med de bästa ekovinerna just nu på Systembolaget.
Hållbar PET?
Det fanns bara ett hyggligt vin på PETflaska och det är den enkla men justa torra rieslingen Wildboar Rock Riesling, 2011 för 64 kronor. Samma vin finns också på box men då anses det inte ”hållbart” längre fast det är en förpackning som har ännu mindre miljöpåverkan än PETflaskorna! I övrigt bör Du undvika viner i PETflaskor om Du är ute efter bra kvalitet för pengarna. Som miljöfråga är det också tveksamt val.
Etiska viner har sämre arbetsvillkor
Det som Systembolaget kallar etiska viner (betyder att producent köpt en certifiering av Fair Trade eller Fair for Life) och att vinet kommer från Sydafrika, Argentina eller Chile. Sydafrika står för ca 2/3 av alla ”etiska” viner. Viner från de rikare länderna i Europa, USA och Australien/Nya Zeeland görs med mycket bättre arbetsförhållande än de som Systembolaget kallar ”etiska”. Arbetsmarknadslagarna där ställer mycket högre minimikrav än Fair Trade m.fl. gör i sina certifieringar. Endast ett s.k. etiskt vin fick överbetyg i provningen, Koopmanskloof Cabernet Sauvignon Shiraz, 2012. Ett rött mustigt och saftigt vin för 75 kronor. Flertalet ”etiska viner” fick rejäla underbetyg i sina stilar och prislägen i mitt protokoll.
Ekovinförsäljningen stagnerar
Försäljningen av ekologiska viner har stagnerat. Det är nu ca 5,5% av totalen. Dessvärre tvingas man konstatera att även kvaliteten är i fallande och alldeles för många är direkt dåliga. Systembolaget aviserar också att flera producenter gör ett avbrott i ekoviner för årgång 2012. Vädrets makter tillät inte hyggliga druvor med ekoodling i tex delar av Italien. Några märken kommer därför att upphöra att vara eko när 2012:orna blir aktuella. Så mycket för hållbarheten i det hållbara sortimentet.
De bästa vita ekovinerna
För den som vill ha ekologiska viner gäller det att välja noga. Samtidigt som det finns många riktigt usla ekologiska viner finns det också några riktigt bra i olika stilar och prislägen. Pasqua Sanzeno Garganega Chardonnay, 2012 är en riktigt bra torr vit box för 189 kronor per 3liter. Fasoli Gino Soave Borgoletto, 2011 är en milt och lite elegant finstämt ekologiskt vitt torrt vin för 79 kronor. A Christmann Riesling, 2011 för 125 kronor är en delikat torr ekoriesling från generösa Pfalz. Brocardhusets läckra vita Bourgogne, Chablis Vieilles Vignes Domaine Sainte Claire, 2011 för 169 kronor är riktigt bra ekovin för den fina middagen. Det är också ett riktigt hållbart vin, som gärna kan lagras några år.
De bästa röda ekovinerna
På den röda sidan tycker jag fortfarande storsäljaren Ecologica Shiraz Malbec, 2012 för 189 kronor för 3l box eller 66 kronor per flaska väl håller måttet för ett bra, billigt, mustigt rött ekovin. Rikt och laddat med klassiskt bra struktur och bra längd är billiga Montepulciano d'Abruzzo Bianchi, 2011, 62 kronor från Umani Ronchi. Lufta gärna en timme för konsumtion. Château Pech-Latt, 2011 från Corbières i södra Frankrike är för sina 95 kronor ett bättre ekorödvin till det mesta i matväg. Men mycket annat är av usel kvalitet. Ett av bolagets allra sämsta röda viner är ekologiska Gosa som säljs i ca 1,5 miljoner liter per år, ca 15% av hela den ekologiska försäljningen.
Efter att ha provat 109 viner i Systembolagets ”hållbara sortiment” blir den dystra slutsatsen att det är sämre än vanligt och dessutom allt annat än hållbart. Systembolaget har kraftigt engagerat sig i att lansera ”hållbara” viner i PET, med etikcertifiering och eko. Det tycks inte fungera i några större kundgrupper och kvaliteten på vinerna är i genomsnitt låg och i fallande.