Laddar annons
13 Feb, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med bärvin från Rheingau

Nya vintips denna vecka är bl.a. en billig röd norditalienare med bra klangfärg och en innehållsrik sydafrikansk vit torr druvblandning.

 

Mezzacorona Marzemino, 2010 är ett vin på trevlig druva från Trentino i norra Italien, som just bytt till en ny bra årgång. Balanserat vin med intressant klangfärg och direkt upplevelse för måttliga pengar, 67 kronor. Från samma utmärkta kooperativ som gör mousserande Rotari.

 

När Du behöver ett rikt komplext och friskt vitt torrt vin med bra längd är KWV Roodeberg White, 2011 för 82 kronor ett utmärkt alternativ. Fungerar bra också till kyckling och vitt kött. Görs på en avancerad druvblandning av många olika druvor med fetma och rikedom. Här finns chardonnay och chenin blanc men också nouvelle och viognier och blåa druvan pinotage.

 

För halvtorra viner är det riesling från Tyskland som har de allra bästa i alla prislägen. Normalt är det Mosel som är växtplatsen för druvorna. Men även i de andra klassiska distrikten görs det en del lysande halvtorr riesling vid sidan av de kanske mer berömda torra vinerna. Kloster Eberbach Riesling Spätlese, 2011 är ett sådant riktigt bra halvtorrt till halvsött vin från Rheingau för 119 kronor. Fungerar perfekt som ”bärvin” och mycket annat när man vill ha en tydlig sötma och samtidigt frisk syra i fräsch balans.

 

Ännu lite sötare är det speciella portugisiska starkvinet på muscatdruvor Moscatel de Setúbal, 2007 från José Maria da Fonseca. Man låter jäsning avstanna med mycket ojäst socker precis som för portviner. Resultatet är ett friskt sött vin med viss tyngd på ca 17% alkohol som dessutom kan lagras mycket länge med framgång. För bara 59 kronor får Du en halva av denna femåring att avnjuta i relativt små glas till smakrika desserter.

 

Veckans nya vin för källaren på Röttorps Bästa denna vecka är en ungdomlig tät rik och mäktigt stor nyanserad montepulciano från Conero i Marche strax söder om Ancona. Cúmaro Riserva, 2008 för 149 kronor är en stor årgång av långlivat vin med idag ännu lite stängt slut, växer i många år. Det riktigt bra vinhuset Umani Ronchi har här gjort sitt hitintills bästa rödvin på montepulcianodruvan. Finns i alla butiker i hela Sverige.