Laddar annons
16 Feb, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Ständigt bra viner nr 3 Casal di Serra

Casal di Serra är det torra vita vinet i mellanprisklassen som allra mest och längst bidragit till att förgylla de svenska matborden. Det toppar vitvinsavdelningen för ”ständigt bra viner”. Det har också hela tiden haft egenskaper som ger det ovanlig stort och brett användningsområde.

 

Skall Du bara ha ett vitt torrt vin för alla tillfällen är Casal di Serra, 2011, 79 kronor det bästa valet nu och även för 15 år sedan, samt alla åren däremellan. Jag minns att jag redan om årgången 1997 skrev att det var det perfekta lite finare husvinet. Det kan med fördel ackompanjera det mesta; lätta grönsaksrätter, skaldjursrätter, rejäla fiskrätter, tom. rökta och gravade fiskar, pastarätter av alla de slag, kyckling och annat vitt kött och kall rostbiff. Det är det perfekta buffévinet oavsett vad buffén innehåller för alla som vill ha vitt torrt till.

 

Verdicchio är en ganska okänd italiensk vitvinsdruva som har sitt hemland på de små kullarna runt staden Jesi på Italiens östkust. Här på sluttningen ner från de höga Appeninerna mot Adriatiska havet ligger det rätt okända Marche med stora hamnstaden Ancona, numera med ett IKEA i utkanten. Strax intill möbelvaruhuset ligger Umani Ronchi´s vineri. I norr ligger den viktiga klassiska staden Urbino. Det var huvudstaden i Fredrico av Montefeltro´s upplysta renässansrike. I hans palats fanns då världens största bibliotek och här skrev Casteligione samtidens mest lästa bok ” The Courtier”. Här föddes och verkade Rafael. Redan på deras tid odlades det Verdicchio i Marche. Casal di Serra är  sannolikt mycket bättre än dåtidens viner.

 

Idag finns 80% av hela världens verdicchio på kullarna kring staden Jesi. Namnet Castello di Jesi betyder de små ofta befästa byarna på kullarna kring Jesi. Efter andra världskriget var det här området lite fjärran från världens buller och bång. Fastighetspriserna i fallande och de små byarna tömdes på sin befolkning. Idag börjar det bli ett inneområde för många att köpa och renovera fastigheter i. Sedan Ryanair öppnat direktflyg från London har fastighetspriserna i detta genuint vackra landskap flerdubblats.

 

Verdicchio tycks nå sina bästa viner på en blandning av sand och kalkjord. Det har skett en stor kvalitetsutveckling under de senaste decennierna på verdicchio. Ledande producenter som Umani Ronchi har i alla detaljer utvecklat och förfinat odling, skörd och vinifiering av denna rätt känsliga druva. Det experimenteras med olika skördemetoder, macerationer, fathantering och mognadsgrader hos druvan. Casal di Serra är ett strålande resultat av denna utveckling.

 

Det är kombinationen av fräschör, längd och mild men innehållsrik karaktär gör toppverdicchion Casal di Serra till bästa allroundvinet. Det är givande för alla personer oberoende av tidigare erfarenhet eller vinintresse. Den har gett lite extra till alla och allt under alla år. Bland de mer okända egenskaperna för Casal di Serra ingår att det också växer under några års lagring på flaskan.