Laddar annons
Så blev Barolo vinet på allas läppar
26 Jan, 2022
Uppdaterad: 
28 Sep, 2023

Så blev Barolo vinet på allas läppar

Det finns få viner som är lika omtalade som vinerna från Barolo. Terrängen kring den lilla piemontesiska byn är känd för att producera några av de mest eftertraktade vinerna i världen. Så har det dock inte alltid varit.

Det finns få regioner i världen som har så mycket att erbjuda i mat- och vinväg som Piemonte. Den norditalienska alpregionen presenterar delikatess efter delikatess när man åker på dess väger. Det är kanske inte så konstigt med tanke på hur otroligt mycket som ryms mellan alpernas sluttningar i norr och Medelhavet i söder. Här bjuds du på lyxvaran tryffel från Alba. Du njuter av dessertviner från Asti. Du kan äta delikatessostar tills att du inte orkar mer. Men framförallt kan du dricka några av de absolut finaste vinerna som Italien har att erbjuda, nämligen vinerna från Barolo.

Det som ofta kallas för kungen av italienskt vin är barolo. På senare år har det blivit vinet på allas läppar i samband med att fler och fler upptäckt allt som innefattas i det fantastiska vinet.

– Det är otroligt mycket karaktär i baroloviner. När man sätter näsan i ett vinglas med barolo så märker man direkt av mycket parfym. Man känner på de komplexa aromerna hur mycket vinet har att ge, säger Irene Adnell som jobbar på importbolaget Johan Lidby Vinhandel som importerar flertal viner från Barolo.

Försäljningen har ökat rejält

Att fler och fler i Sverige fått upp ögonen för viner från Barolo är ingen överdrift. Bara de senaste åtta åren har försäljningen av baroloviner ökat rejält på Systembolaget. Enligt Irene Adnell så beror den ökade populariteten på flera olika faktorer.

– Det finns mycket att berätta om baroloviner nu genom en ny vingårdsindelning som nyligen gjorts. Det är mycket identitet i vinerna och det finns många olika stilar. Man pratar om lägen, namn, producenter, och det finns något att utforska för den som är vinintresserad.

– Barolo är fortfarande ett ganska outforskat område för många. När du frågar många i dag om baroloviner så finns risken att de knappt känner igen namnet. Men om du frågar om amarone så kommer de garanterat känna igen det för det har funnits med under väldigt lång tid.

Barolo passar till tryffel

En annan orsak till det stora uppsvinget för viner från Barolo beror i mångt och mycket på matens utveckling. Ingen kan ha undgått det stora tryffelundret som svept över världen på senare år. Det produceras alla möjliga produkter med smak av tryffel, och just tryffel är synonymt med regionen Piemonte.

– Tryffel anses vara en lyxvara, och det går att hitta på många restauranger. Och just restaurangerna köper in viner som passar perfekt till deras rätter. Baroloviner är otroligt bra när det kommer till att matcha mat med vinet. Det kan möta tuffare maträtter på ett bra sätt och på så sätt är det ett bättre vin än många andra viner.

Allt är dock inte frid och fröjd när det kommer till viner från Barolo. Vinerna odlas i närheten av orten med samma namn. Appellationen heter Barolo DOCG och den utökas mer och mer. I dag odlas druvan nebbiolo, som utgör 100 procent av innehållet i barolovinerna, på en mycket större yta än vad de gjorde tidigare. Detta har gjort att fler och fler producenter tillkommit.

– Många producenter som kommer från hjärtat av distriktet kämpar för en ännu starkare ursprungsbeteckning, som kan visa att deras viner kommer från de ursprungliga lägena. Många vingårdslägen har utökats oerhört mycket i areal vilket kan riskera att urvattna begreppen och göra att dessa lägen på sikt kan tappa i status. Den utökade arealen gör att vi i dag kan hitta relativt billiga baroloviner samtidigt som de allra bästa vinerna ökat något enormt i pris.

Rejäl prisökning

I Barolo finns det i dag 181 olika lägen, eller menzioni geografiche aggiuntive som det heter i Italien. Vinerna som produceras i de allra bästa lägena går i dag för mångdubbelt jämfört med vad de kostade för bara några år sedan.

– Det är många som fokuserar på de här olika lägena, så de som har de bästa lägena vill såklart skydda begreppet Barolo DOCG och allt som innefattas i det.

Trots den ökade internationella efterfrågan så tror Irene Adnell att den vinintresserade i Sverige även framöver kommer kunna dricka viner från Barolo.

– Klimatförändringarna är också en stor utmaning som producenterna arbetar väldigt mycket med. De arbetar med olika metoder i vingårdarna för att vinrankorna ska motstå både frost, hagel, regn och dessutom det varmare klimatet. Idag skördas druvorna betydligt tidigare än för några år sen och alkoholhalterna blir allt högre.

"Finns mycket kvar att smaka från distriktet"

Viner från Barolo eller granndistriktet Barbaresco, som också görs på druvan nebbiolo, är inte alltid de enklaste att dricka för den som nyligen blivit intresserad av vin. Det finns dock en del saker man kan göra för att lära sig älskar viner från de båda områdena.

– Det finns även andra druvor och viner i regionen som fungerar utmärkt som ingångsviner till barolo. Bland annat barbera och dolcetto men även viner med beteckningen Langhe Nebbiolo fungerar perfekt om man vill lära sig mer om regionen och vinerna som produceras där.

Även om det är omöjligt att sia om framtiden så tror Irene Adnell att intresset bara kommer öka för baroloviner.

– Visst, det finns en del kunskap om viner från Barolo, men man har inte upptäckt i närheten av allt som finns att upptäcka. Utbudet på Systembolaget har ökat rejält och det finns så mycket kvar att smaka från det här distriktet, avslutar Irene Adnell.

Läs mer: Barolo 2017 - snälla viner att dricka nu