Laddar annons
Öl med smak av punschrulle lanseras i Sverige – läs recensionen här
25 Jan, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Öl med smak av punschrulle lanseras i Sverige – läs recensionen här

Bakverket punschrulle, som även går under namnet dammsugare, är en klassiker i det svenska hemmet med sin karaktäristiska grönbruna färg. Inom kort kommer du kunna dricka öl med smak av det marsipanklädda och arraksmakande bakverket.

Vi i Sverige är kända för att våga testa nya saker. Ta bara chokladvarumärket Marabou som exempel där nya spännande smaker lanseras på löpande band. Inom dryckens värld vill vi inte vara mycket sämre. Även här får vi med jämna mellanrum chansen att testa på nya spännande smaker. Vissa låter kanske mer lockande än andra. Vad sägs om en öl med smak av punschrulle?

Inom kort, närmare bestämt 18 februari, kommer vi nämligen få chansen att dricka en öl med smak av just punschrulle. Det klassiska marsipanklädda bakverket med smak av arrak har länge varit en favorit i det svenska hemmet. Nu har man dock tagit det ett steg längre genom att lansera en så kallad pastry stout, en bakverksstout, med smak av bakverket.

Tidigare har kanelbulle, baddare och kokostopp lanserats

Det är dock inte första gången som en öl med smak av klassiska svenska bakverk lanseras. Sedan tidigare har Poppels Bryggeri ihop med Evil Twin Brewing lanserat ”Swedish Fika Biscotti Break” med flera olika smaker som anspelar på klassiska bakverk. Bland annat har man kunnat dricka öl med smak av baddare och kanelbulle. Poppels har även ihop med Omnipollo och All in Brewing lanserat en öl med smak av kokostopp.

Den nya ölen med smak av dammsugare är dock ingen svensk idé utan det är nederländaren Kees Bubberman som stått för kreativiteten. Ölen går under namnet ”Kees Swedish Vacuum Cleaner” som är en tydlig anspelning på bakverkets dammsugar-namn.

Det är en porter/stout som enligt importören Heba ska passa bra till desserter med choklad, och det ska finnas tydliga inslag av choklad och marsipan i ölen.

Vinbankens ölrecensent Robert Lagerström har hunnit med att prova ölen.

Swedish Vacuum Cleaner (10841)

Kees, Nederländerna, 48:90 kr för 33 cl
Imperial stout.
Alkohol: 13 %
En dessertölsversion av dammsugare, alltså det välkända, grönbruna och marsipanklädda bakverket.
Punchpralin, marsipan, arrak, mörk choklad, kavring och kakao.
Omdöme: En flytande, söt efterrätt med en väl inprickad smak av dammsugare.

Betyg: 4-

Lanseringsdatumet av ölen är 18 februari.