Bröderna Daou – från krigets Libanon till den amerikanska vindrömmen
Den amerikanska drömmen. Detta mytomspunna begrepp som många sägs leva. För många stannar det vid just en dröm. För andra blir det till verklighet. Bröderna Daou från Libanon lever just nu den amerikanska drömmen och nu siktar de på att ta världen med storm med hjälp av sina högkvalitativa viner.
1973 bryter kriget ut i Libanon. En av de första raketerna som fälls träffar familjen Daous hem. De båda sönerna Georges och Daniel skadas och läggs in på sjukhus på grund av sina skador. Familjen Daou ville dock inte lämna landet i första taget utan valde att bygga om sitt hem. Två år senare, 1975, blev dock situationen i landet ohållbar och föräldrarna Marie och Joseph tar sina fyra barn och bestämmer sig för att lämna landet. Nästa destination blir Frankrike och huvudstaden Paris. Eftersom Marie Daou var fransk så blev det ett naturligt val att fly dit. Det var i Frankrike som familjen Daou började bygga upp ett intresse för vin.
– Joseph blev en vinsamlare och familjen började drömma om vinlivet. Men man ska veta att det i Frankrike på den här tiden främst var familjeodlingar, som utomstpende var det därför svårt att komma och ta över en vingård. Sönerna Daniel och Georges drev andra intressen, nämligen teknologi, berättar Pieter Du Toit, som i dag arbetar för DAOU Vineyards.
Sålde sitt techbolag
Bröderna fick stipendium till University of California i San Diego. Efter några år tog de examen som ingenjörer och valde då att starta ett techbolag som riktade in sig mot intranät och datornätverk. Något som skulle visa sig bli en stor succé. I slutet av 1990-talet hade deras bolag gjort så pass bra ifrån sig att de kunde sälja det för en stor summa pengar. Där och då bestämde sig bröderna för att ta upp en gammal dröm som hade funnits med dem från tiden i Frankrike, nämligen drömmen om vinlivet.
– De tog pengarna från försäljningen och började jaga den här drömmen. Det som var det viktigaste för dem var terroir. De ville ha en jordmån som där de skulle kunna skapa viner av världsklass. De var i bland annat Napa och andra vinregioner för att leta vingårdar, men ingen passade dem.
Nio år tog det innan de hittade en vingård utanför Paso Robles mellan San Francisco och Los Angeles. Vindistriktet tillhör det som kallas för Central Coast och underdistriktet är San Luis Obispo. Där hittade Daniel Daou år 2007 en vingård med kalkrik jord som passade hans dröm perfekt. Jordmånen beskrevs som en juvel när det kommer till de ekologiska faktorerna.
– Han sålde huset i San Diego och flyttade med sin familj till en vingård och ett hus som inte hade rinnande vatten. Han återplanterade den första hektaren själv. De såg potentialen i den här vingården och när de väl hittade den så var de tvungna att ha den.
Succéresa för Daou och deras vin på senare år
Till skillnad från Napa och Sonoma så valde Daniel Daou att satsa på bordeauxdruvor. Drygt 14 år efter att han tagit över vingården producerar DAOU Vineyards prisbelönta viner som hyllats av amerikanska recensenter. Dessutom har deras vinresa gått otroligt fort. För bara några år sedan fanns deras viner i stort sett bara i USA. I dag kan man hitta viner från Daou i 40 olika länder.
– Responsen har varit otrolig bra. För bara tre år sen fanns vinerna i fyra länder, nu är det över 40. Det säger sig självt. Vinerna har tagits emot väl och målet har alltid varit att skapa världsklassviner gjorda på cabernet.
I Sverige kommer DAOU Cabernet Sauvignon från 2018 lanseras i Systembolagets tillfälliga sortiment 28 januari. Pieter Du Toit som är marknadsansvarig berättar för Vinbanken att ambitionen är att få ut Daou och deras vin till ännu fler länder runtom i världen.
"Libanon gav dem hjärtat"
– De har en otrolig passion för det de gör. De här kärlek till livet, kärlek till vin och de njuter av att leva livet.
I dag driver Daniel Daou själva vinproduktionen medan broder Georges driver affärerna. Brödernas bakgrund från krigets Libanon till moderns Frankrike och till slut till framgången i USA har präglat dem stort när det kommer till deras vinmakeri.
– Daniel brukar säga att Libanon gav dem hjärtat, Frankrike disciplinen och USA möjligheterna. De själva säger att de i dag lever den amerikanska drömmen, avslutar Pieter Du Toit.