Laddar annons
Paso Robles – vinregionen med det unika läget
29 Jan, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Paso Robles – vinregionen med det unika läget

Route 1 mellan San Francisco och Los Angeles anses av många vara en av de absolut finaste vägsträckorna i världen. När du kommit halvvägs borde du kanske lämna den idylliska vägen längs Stilla Havet och göra en avstickare inåt landet. Där kommer du mötas av en minst lika idyllisk scen av vingårdar i det som kallas för Paso Robles.

Vin från USA brukar främst förknippas med Sonoma County och Napa Valley, norr om storstaden San Francisco. Här i Sverige har vi det senaste decenniet upplevt ett stort ökat intresse för amerikanska viner från delstaten Kalifornien. Några av de absolut bästa pinot noir-vinerna i världen produceras i delstaten och Kalifornien har seglat upp som en av världens mest framstående vinregioner. Vin från Kalifornien är dock mycket mer än bara Sonoma och Napa. Här finns andra vindistrikt, som till exempel Paso Robles, som mer än gärna vill vara med och tävla om pallplatserna, och som dessutom ofta lyckas slå vinerna från Sonoma och Napa.

En dröm för vinälskaren

Sträckan mellan San Francisco och Los Angeles tar nästan sju timmar med bil, men det är sju fantastiska timmar om man väljer att åka längs med Stilla Havet. Varannan mil känner man för att stanna bara för att insupa den otroliga miljön och de fantastiska vyerna. Vin är kanske inte det man har i huvudet när man åker förbi nationalparken Big Sur halvvägs mellan storstäderna. Men om man skulle göra en avstickare och åka drygt en timme inåt landet så kommer man mötas av staden Paso Robles. Scenerna runt staden är en dröm för vinälskaren. Här ser man vinodlingar så långt ögat kan nå. Här möts man av cabarnet suavignon, merlot, cabarnet franc och flera andra franska druvsorter som odlas i stora mängder på den amerikanska västkusten.

– Det som är fascinerande med klimatet och omgivningen i Paso Robles är att det fortfarande är mycket agrikultur. Här ser man lantbrukare, vingårdar och rancher. Det känns fortfarande som ett jordbrukssamhälle samtidigt som det är ett blomstrande vinsamhälle, säger Pieter Du Toit som är internationellt ansvarig på DAOU, som ligger i de västra delarna av Paso Robles, i det som kallas för Adelaida District.

"Sluttningar på 56 procent på vissa ställen"

Miljön runtomkring de många vingårdarna skiftar otroligt mycket. Det är höjdskillnader, temperaturskillnader, kraftiga sluttningar och olika jordmåner. Just den varierande miljön har lett till att många fått upp ögonen för förutsättningarna som råder i området. Det har nämligen visat sig att bordeauxdruvor trivs alldeles utmärkt i den här miljön och under de här förutsättningarna.

När den kända vinmakaren André Tchelistcheff kom till Paso Robles som konsult på 1970-talet beskrev han jordmånen på berget vid DAOU som en juvel för de ekologiska faktorerna, enligt Pieter Du Toit.

– Det är stora höjdskillnader, drygt 22 kilometer från havet, det är sluttningar på 56 procent på vissa ställen. De här förutsättningarna finns ingen annanstans i hela världen. Detta är den ideala miljön för bordeauxdruvor.

Paso Robles och den unika jordmånen

Den främsta hemligheten kring varför vingårdarna runt Paso Robles är så pass unika stavas jordmånen. Det är kalkrik jord med en blandning av lera och kalksten.

– Temperaturerna här är som i Napa Valley, men jorden är som i Bordeaux. Den här typen av jordmån går inte att hitta i Napa eller Sonoma. Man får en naturlig syra och på så sätt får vinerna en naturlig balans mellan frukt och syra.

Skillnaderna i smak och karaktär mellan vinerna från Paso Robles och Napa Valley finns där, enligt Pieter Du Toit.

– Napa och cabernet-vinerna som produceras där har mer svart frukt i sig. Det är stora viner. Våra viner här i Paso Robles har mer blå frukt och är mycket intensiva. Vår terroir lyckas ge oss finstämda tanniner och en naturlig balanserad syra som är uppskattad.

Även om Sonoma och Napa fortsatt är bra mycket mer representerade på Systembolagets hyllor så är Central Coast, som Paso Robles tillhör, en vinregion på rejäl frammarsch i Sverige. Fredagen 28 januari lanserades DAOU Reserve Cabernet Sauvignon från 2018 i det tillfälliga sortimentet. Sedan tidigare finns det uppemot 100 viner från Central Coast i Systembolagets sortiment.

– Förhoppningsvis kommer bara fler och fler få upp ögonen för viner härifrån. Det är verkligen otroliga förutsättningar som alla borde få ta del av, avslutar Pieter Du Toit.

Läs mer: Vinregionen Kalifornien