Laddar annons
20 Nov, 2011
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Senast provade och vad händer i Systembolagsbutiken

Personal på Systembolaget har aldrig hört talas om Vila Santa Reserva 2009 (70759) som svar på en direkt fråga ställd i butik. Händelsen utspelar sig under vecka 44 och då har boxvinet redan funnits till försäljning i två månader, listat i det som Systembolaget kallar BS, beställningssortimentet. Svaret var i stil med, - vinet finns inte, jag vet inget och vill inte veta mer varför jag inte kan säga något. Läs mer om detta och om alla provade viner, vita, röda i box och i flaska.

Att själva volymen borde spela mindre roll för ett direkt igenkännande när namnet samtidigt finns på ett av de mer populära rödvinerna i flaska borde vara en fördel, dessutom kan man tycka det vara en självklarhet för nämnda bolag att ha som regel att hjälpa kund fram till mer information. Det är ju ett försäljningsmonopol med politiskt uppdrag att värna folkhälsa vilket till del lyfts fram med att kunskap främjar det ”goda” drickandet. Viss, personalen på bolaget har det kämpigt för det lanseras ofantligt många nya viner i en strid ström och beställningssortimentet är nästintill oöverblickbart, men. Hur ska vi som kunder annars veta att ”vårt” Systembolag håller den höga svansföring de säger sig ha? Att importören som har sitt vin i BS inte heller torde vara överlycklig är en annan fråga och att just exemplet här är ett enskilt är inte heller troligt. Faktum är att den som köper laglig alkoholdryck idag inte längre bara är hänvisad till  Systembolaget.  Frågan blir då genast tillspetsad och hamnar på ett personligt plan, hos kunden som väljer i vilken ”butik” man får bäst service. Nu står valet mellan någon av alla serviceinriktade nätbutiker och Systembolaget.

Alla viner har skickats som varuprov, testats och bedömts.

Boxvin, vit
Oude Kaap Chardonnay 2010 (16011), Douglas Green Bellingham, Western Cape Sydafrika, 189 kronor för 3L box.
Ljusgul. Tuttifruttidoft, med inslag av banan. Torr, medelfyllig fruktig smak av gula äpplen, banan och ananas. Lättsam.
Omdöme: Smak av enkel kaliber, lätt att förstå sig på och i viss mån, generös. Okomplicerad.
Betyg: 3
Extra: vinet har blivit 100 chardonnay från tidigare blandning, chardonnay med chenin blanc.

Flaskviner, vita
Villa Maria Sauvignon Blanc 2010 (6262), Villa Maria Estate, Marlborough Nya Zeeland, 108 kronor
Ljusgul. Frisk doft av citrus och krusbär. Torr, medelfyllig fruktigt frisk smak av nässlor, krusbär, äpplen och lime. Lätt sötma, mogen frukt. Bra eftersmak.
Omdöme: Trevlig sauvignon blanc med tydlig ursprungskaraktär. Gillar snittet och smak passar lika väl för uppgraderad vardag som enkel fest.
Betyg: 3+
Extra: vinet har kvalificerat sig från beställningssortimentet till ordinarie. Som kund ska man räkna med att man ber butiken beställa vinet.

Lagar de Cervera Albariño 2010 (23044), Lagar de Fornelos, Rías Baixas Portugal, 129 kronor
Ljusgul, halmfärgad. Frisk och fräsch grön citrusdoft. Torr, medelfyllig, fruktig av päron, citrus och vinbär. Lätt mineralton. Smakrik. Lång och fräsch eftersmak.
Omdöme. Gärnavin för fest, skaldjur och när mat eller vänner ska uppmärksammas lite extra.
Betyg: 4

Boxviner, röda
Oude Kaap Cinsaut Cabernet Sauvignon 2011 (22017), Douglas Green Bellingham, Western Cape Sydafrika, 189 kronor för 3L box.
Röd. Bärig, söt doft av hallon och kola. Medelfyllig, bärig smak av hallon och vinbär, lätt rökig ton. Söt och flörtig.
Omdöme: Sällskapsvänlig i mingelgenren. Till mat ett mer tveksamt val.
Betyg: 3 max.
Extra: Precis som den vita boxen har den röda försetts med årgång. Det är bra för konsument men också lyckat för importören då vinet de facto måste provas vid ett årgångsbyte. På detta sätt uppmärksammas ett vin för journalister, bland annat.

Penfolds Rawson's Retreat Shiraz Cabernet 2010 (6942), Penfolds, South Australia, 259 kronor för 3L box.
Blåröd. Mörk fruktdoft. Medelfyllig, mörk frukt, plommon och moreller, lätt parfymerad mynta och vaniljton, balanserade fat och bra syra. Trevlig eftersmak.
Omdöme. Ett skönt vardagsvin som jag gärna kan servera, nu och då, här och där.
Betyg: 4

Vila Santa Reserva 2009 (70759), João Portugal Ramos, Alentejo Portugal, 269 kronor för 3L box.
Blåröd. Fruktig, kryddig doft. Medelfyllig mörk frukt, plommon och körsbär, tydligt kryddig, inslag av choklad.
Omdöme: Klanderfri, välgjord och prisvärd men utan personlig udd. Tillrättalagd smakpalett.
Betyg: 3+
Extra: ett av de mest populära vinerna har nu blivit tappat i box. Boxpacken är ny och för många en efterlängtad förpackning.

Flaskvin, röd
Lübecker Rotspon Grand Sélection 2009, Carl Tesdorpf, Bordeaux AC Frankrike, 149 kronor
Röd. Fruktig doft, lätt rostad. Lätt/medelfyllig. Bärig smak. Vinbärston med syrlig smak. Inslag av kola. Stram. Orena inslag.
Omdöme: Direkt tråkig, och klart ovärt vinköp.
Betyg: 2-
Extra: Rotspon tappas av Tysklands äldsta vinhandel. De köper fat i Bordeaux, transporterar dem till Tyskland där vinet tappas på butelj, speciell flaskform se bilden, enligt företagets gamla tradition.
Annars gillar jag idén med att få vinet hemkört, lagligt på alla sätt, varför företag som The Wine Company får tummen upp. Det finns en hel del intressanta vinköp att göra.
Läs mer om Rostpon och The Wine Company här.