Veckans - vintips till paprikagryta
Paprikagryta är en italiensk klassiker och passar för alla som väljer bort kött. För den som vill uppgradera sin gryta är kyckling ett bra komplement. Vintipsen till är både vita och röda, du väljer själv efter egen smak.
I vår serie om den genuina maten från södra Italien står Barbro Guaccero som avsändare för recepten och som vi gjort vid tidigare tillfällen är ett vintips hennes egna, toppat med tre tips av undertecknad. Ciao och till nästa vecka!
Peperonata Paprikagryta
1 kg grön, gul och röd paprika
1 burk (240 g) skalade tomater
salt
olio extra vergine di oliva
hackad persilja
eventuellt 1/2 msk saltad kapris
Skär paprikorna i bitar och ta bort fröhuset.
Häll en riklig bottenskyla olja i en traktörpanna. Lägg i paprikan och låt den puttra cirka 10 minuter i oljan.
Tillsätt tomaterna, men låt juicen vara kvar i burken. Salta en aning. Låt det hela puttra i 20 minuter. Spä eventuellt efterhand med tomatjuicen. Det skall bli simmigt men inte rinnigt. Smaka av med salt.
En trevlig variant är att röra ner lite saltad kapris, men obs inte ättiksinlagd.
Strö till sist över lite persilja och servera till exempel till ugnsstekt kyckling eller fläskkotletter.
Tips för mersmak
Peperonata blir också en fin bas till en annorlunda kycklingryta. Stek styckad kyckling i lite olivolja extra vergine och låt den puttra färdig i paprikagrytan.
Barbros vintips
Ett lite fylligt, vitt vin passar fint till.
Prova exempelvis Giancarlo Ceci Chardonnay 2010(32151), Italien, 72 kronor som är ett Kravmärkt vin från Apulien.
Elkes vintips
Vedré 2008 (2126), Bodegas Carchelo, Spanien, 99 kronor. Rött vin.
Mustig, mörk frukt med kryddigt inslag och lätt smak av lakrits och choklad.
Provad: 2011-10-20
Laroche Bourgogne Chardonnay Barrique Réserve 2010 (5621), Frankrike, 99 kronor. Vitt vin.
Bättre vin. Trevlig, bra syra och alla smaker på rätt ställe.
Provad: 2011-03-24
Neudorf Chardonnay Nelson 2010 (6464), Nya Zeeland, 149 kronor. Vitt vin.
Bättre vin. Balanserad, smör och nötsmakande med gul frukt. Ett läckert vin som har inslag av fat.
Provad: 2011-06-29
Läs mer på Barbro Guacceros hemsida.