Laddar annons
Silltårta till midsommar – tre viner du inte får missa
20 Jun, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Silltårta till midsommar – tre viner du inte får missa

Silltårta är ett av de absolut vanligaste inslagen vid en klassisk svensk midsommar. Om man vill höja upplevelsen ett snäpp så finns det flera viner som gifter sig väl med silltårta.

Du sitter där vid midsommarbordet. Den första ölen har öppnats, snapsen är inhandlad, maten står uppdukad på bordet med den vita duken och humöret är på topp. Även om du vet att dagarna hädanefter bara kommer bli kortare och kortare, så inser du att det är nu det är svensk sommar. Och en svensk sommar är inte en riktig svensk sommar om man inte äter sill minst en gång, och vad passar då inte bättre än en silltårta på midsommar.

Tjusningen med silltårta är att det faktiskt får att göra väldigt många olika varianter på den. Det går att använda många olika typer av bröd, även om kavring är originalet och det absolut bästa valet. Sen går den att fylla på olika sätt och vis. Visst, för många är det snapsen som är det absolut bästa och vanligaste dryckesalternativet till silltårta, men det går faktiskt att dricka vin till rätten. Och det allra bästa är att vin höjer upplevelsen och gifter sig väl med silltårtan.

Snaps till midsommar

Drink på midsommar

Vi har därför samlat tips på tre viner som vi anser passar riktigt bra till silltårta. Vinerna är i olika prisklass och har olika karaktär beroende på vad man själv föredrar och tycker om.

Vin till silltårta

Penfolds Koonunga Hill, Chardonnay, 2021 (6463) 89:-

Här får du fina ektoner, en angenäm syra och en hel del frukt i form av ananas och äpplen. Ett väldigt fint vin för pengarna, och det allra bästa är att det passar utomordentligt bra till fisk och skaldjur med lite fetare inslag. Som i det här fallet silltårta. För ihop med sillen och dess många smaker kommer det här vinet gifta sig riktigt fint. En prisvärd chardonnay helt enkelt.

Aveleda, Alvarinho, 2021 (73576) 109:-

Om du vill gå åt det betydligt mer fruktdrivna hållet så är alvarinho rätt vin för dig. Här får man Portugals stolthet, ett fantastiskt fint sommarvin som passar vid väldigt många olika tillfällen. Om du gillar riesling på sommaren så bör du definitivt testa alvarinho. Du får samma fräscha syra, men här du får du ännu mer delikat frukt. Ge alvarinho en chans, du kanske hittar ett nytt favoritvin. Dessutom passar dess karaktärt med syran i fokus riktigt bra till silltårta.

Jurtschitsch, Langenlois Riesling, 2021 (2939) 150:-

Om man ändå vill köra på det lite säkrare kortet och satsa på en riesling så är det här ett bra val. Här får man nämligen de där klassiska inslagen som man vill ha i en bra riesling. Citrustonerna och syran är dominanta, vilket skapar en fräschör i vinet som gör att det passar bra till silltårtan.