Laddar annons
Vin till chorizo – perfekt till grillkvällen
20 Jun, 2022

Vin till chorizo – perfekt till grillkvällen

När det vankas sommargrill är chorizon ett givet inslag för många. Om man skippar bärsen så finns det flera viner som passar utmärkt till chorizo. Här har vi samlat tre av dem.

Det är något speciellt med sommaren. Det är inte bara att dagarna blir längre och att det fortfarande är ljust väldigt sent. Det är som att något hänger i luften och man drömmer sig bort till de där sommarkvällarna där knotten smyger sig fram. Man sitter där med vännerna, skrattar högt, minns tillbaka på gamla minnen, planerar för framtiden. Grillen är tänd och man känner doften av grillat. Man lägger på en chorizo på grillen, det börjar fräsa rejält om den och doften sprider sig i luften. Man börjar prata om vin till chorizo.

Bästa midsommarölen 2022

Drink till midsommar - tips på tre drinkar

Man korkar upp en flaska vin för att skåla i goda vänners lag, glasen fylls upp och skratten ekar i sommarnatten. Det finns få saker som slår svensk sommar. När grillen värmts upp rejält så brukar man ofta se chorizo på den. Men om man nu vill skippa burkölen och satsa på ett vin istället, så finns det faktiskt flera alternativ som passar utmärkt till chorizo.

Vin till chorizo

Penfolds Koonunga Hill, Shiraz Cabernet, 2019 (6253) 99:-

När man en chorizo framför sig så ska man inte vara rädd för strävhet. Det kanske är motsägelsefullt för många då man alltid brukar säga at man ska undvika sträva viner med för mycket tanniner om man ska äta något starkt, men faktum är att chorizo väldigt sällan har den där hettan som många tror. Det är snarare en medelstark korv där kryddorna är viktiga och dominerar. Därför passar det här vinet alldeles perfekt till grillad chorizo. För här får man ett vin med inslag av örter, mogen frukt och en del vanilj. Det gör att det gifter sig alldeles utmärkt med smakerna i en klassisk chorizo. Dessutom är vinet inte allt för strävt, vilket gör att det passar ännu bättre till den där medelstarka smaken av chorizo.

El Esteco, Malbec, 2019 (2501) 149:-

Sydamerikaner kan sina grillviner. Den grilltokiga kontinenten står för några helt otroligt viner som passar riktigt bra till grillat. I det här fallet möts vi av ett malbec-vin, som enligt mig är ett utomordentligt bra vin till grillat rent generellt. I det här specifika fallet får vi de där fruktiga tonerna av blåbär och plommon, i kombination med en hel del fatkaraktär. Dessutom toppas det hela med en del örter. Ett riktigt bra vin till chorizo helt enkelt.

Avalon, Napa Valley Cabernet Sauvignon, 2018 (5725) 199:-

Ett vin fullspäckat med väldigt mycket smak, som det så ofta är när det kommer till viner från USA. Man kan tycka vad som helst om amerikanska viner som är gjorda med den här stilen, men de ska ha att dessa viner passar bra till grillat, och då speciellt chorizo. Det är mycket frukt, det är en del fat, det är choklad, kaffe, vanilj och massvis annat. Du hör själv, ett vin med mycket av allt. Ett vin som gjort till grillkvällarna.