Laddar annons
29 Sep, 2010
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Smart men dissad vintetra vinner pluspoäng i miljöracet

Vintetra

Systembolaget har låtit genomföra en analys av hur mycket olika dryckesförpackningar belastar miljön. Åkessons förpackningar toppar listan över bästa miljöval. Bäst för miljön är 25 cl tetra, tätt följd av 1 liters tetra*.

I mer än femton år har Åkesson Vin arbetat för att minska andelen glasflaskor på Systembolagets hyllor, till fördel för de mer miljövänliga tetraförpackningarna. För första gången har nu Systembolaget genomfört en analys för att ta reda på hur miljöbelastande de olika förpackningstyperna är.

Analysen visar att det är stora skillnader på förpackningarnas klimatpåverkan. Och förhoppningsvis kan Systembolagets nya siffror driva på utvecklingen mot mer miljövänliga förpackningar.

En gång i tiden utmanade Åkesson Vin etablissemanget genom att börja sälja vin på vätskekartong som tetra-förpackningarna kallas i de här sammanhangen.

– Då var det många som rynkade på näsan. Nu har tiden hunnit ifatt dem och allt fler medvetna konsumenter fråga sig vilken inverkan det har på naturen att släpa miljontals flaskor kors och tvärs över världen, när det finns lösningar som är mer klimatsmarta, menar Anders Karlsén, VD Åkesson Vin.

Men Åkesson kan inte själva välja förpackning till sina viner. Det är fortfarande Systembolaget som bestämmer hur vinerna ska förpackas.

– Vi hoppas att den nu genomförda analysen ska leda till att Systembolaget efterfrågar fler och bättre viner i de för miljön bästa förpackningarna. Idag efterfrågar Systembolaget i huvudsak enklare viner i vätskekartong, vilket naturligtvis påverkar konsumenternas inställning till förpackningen. Men ska vinet drickas inom ett år finns bara fördelar med vätskekartong, säger Anders Karlsén.

Läs hela undersökningen här.

*I Systembolagets undersökning ingår även 5 och 10 liters Bag-in-Box. Eftersom dessa förpackningar inte saluförs till privatpersoner har vi bortsett från dem i denna pressrelease.