Laddar annons
26 Sep, 2010
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Weingut Bründlmayer från Österrike

I regionen Niederösterreich ligger staden Langenlois. Distriktet heter Kamptal. Landskapsbilden består till del av storväxt skog som skyddar vingårdslägena från kalla nordvindar. Varma dagstemperaturer kontra svala nätter borgar för en utdragen växtsäsong. Det passar Österrikes paraddruva grüner veltliner väl då den mognar sent. Thomas Klinger som är i Stockholm för att guida oss genom en provning säger,
- våra vingårdslägen är placerade en bit upp på sluttningarna, men det finns fortfarande möjlighet, för oss som distriktets övriga producenter, att flytta våra lägen till högre höjder. I dagsläget oroar vi oss inte för klimatförändringen, vi kan anpassa oss.

Ried, står för vingårdsläge i Österrike. Bründlmayers lägen ligger nordöst om Langenlois med Zöbinger Heiligenstein som en av de mest välrenommerade. I dalgången slingrar sig floden Kamp fram och längs sluttningarna består jordmånen till stor del av sandsten. Thomas Klinger berättar att till Bründlmayers rieslingviner ger sandstenen smaken en extra aromatisk inramning. Läget som heter Lamm står på en bas lera något som ger vinerna dess tyngd och struktur. Ried Käferberg har ett tunt lager lera på berg och här hittar man även inslag av fossila sediment. Käferberg och Lamm är klassade lägen. Vi blir uppmärksammade på att Grüner Veltliner Ried Lamm 2009 har ett litet märke på etiketten som säger WÖT. Fritt översatt står förkortningen för ett unikt vingårdsläge. Markeringen är ett initiativ bland några av Kamptals producenter som vill lyfta fram vissa viners extraordinära kvalitet som kommer av ett unikt läge.
Provningen visar annars att Bründlmayers viner, vita som röda, genomgående har en mineralitet som ger smaken en kittlande nerv. Spännande.
I vingården beskärs vissa av stockarna enligt det som kallas för lyra. Liknar utseendemässigt ett Y. Fördelen är att solexponeringen ökar med så mycket som det dubbla, luftgenomströmningen är stor och risken för mjöldagg minskar. Skörden sker normalt mellan september till november och utsikterna för i år ser ut att ge en liten skörd av (som det verkar för tillfället) medelgod kvalitet.

I december kommer flera små partier viner med allt från Grüner Veltliner Alte Reben, Ried Lamm, och Rieslings från Heiligenstein och Steimassel. Vidare så provades även tre årgångar pinot noirvin. Och om årgång 05 eller 06 av Cécile var ”bäst” rådde det olika uppfattning om runt bordet. I min smak gällde 05an som det bättre och mer elegant vinet jämfört med 06ans generösa, rika koncentration som här påminde mig om en Kalifornienpinot.

I oktober kommer Langenloiser Grüner Veltliner 2009 (2910), 119 kronor. Det är utan tvekan ett av de bästa vinerna bland oktobernyheterna.