För cirka 50 år sedan hörde vinerna i St-Estephe till dem som mognade långsammast. Hårda, oinbjudande och kärva av strama tanniner behövde de lång tid på sig för att mjukna och öppna sig. Sedan 80-talet har stilen förändrats.
Anledningen är merlot, den andra är att vinifieringstekniken förändrats. Förvisso, till del, något som även hör ihop med vilken druvsorten är. Jorden innehåller mer lera jämfört med de andra områdena på vänstra stranden. Dräneringen blir sämre, syran i vinerna ökar och pH-värdet sjunker. Det ger en smak som upplevs som grövre och kraftigare i strukturen. Merlot trivs bättre än cabarna i lera, en anledning varför högra strandens röda innhåller mer merlot.
Att Cos d´Estournel anses vara slottet vars viner sägs vara eleganta och de med mer av "finlir" är de flesta överens om. Ett i mitt tycke strålande stil-exempel på vin från St-Estephe är Château Meyne. Slottet gör viner som när de är unga är nästintill ogenomträngligt kompakta i smaken. Det smakar hårt, tufft, kärvt – thats it och när provat i detta skick känns bara tanken på att vinet skulle uppvisa någon form av tillmötesgående smak, helt utesluten.
Cos d´Estournel och Château Montrose är båda 2ème Cru Classé. Calon-Ségur är 3ème och Cos Labory klassat som 5ème. Lafon-Rochet, klassat som 4e Cru Classé räknas idag alltoftare till eliten av egendomar från området. För övrigt, slottet har en helt strålande bra och informativ websida, besök den här.
Länkar
French wine guide
The wine doctor
Wine travel stories
Viner från St-Estèphe på Systembolaget
Château Cos d'Estournel 1990 (nr 96442), 2 949 kronor
Château Cos d'Estournel 2006 (nr 98108), 1 241 kronor
Château Cos d'Estournel 2005 (nr 99648)
1/1= 1 782 kronor
½= 897 kronor
Château Lafon 2006 (nr 98151), 419 kronor
Château Montrose 2006 (nr 99202), 900 kronor
Château Ormes de Pez 2007 (nr 96708), 252 kronor
Château Phélan-Ségur 2007 (nr 96705), 282 kronor