Laddar annons
Systembolagets bästa sommaröl 2016
14 Jul, 2016
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Systembolagets bästa sommaröl 2016

SOMMARÖL. Vad är en sommaröl? Tja, säg det. Hur lång är förresten en sommar? Längre eller kortare än ett snöre?

Vi pratar gärna om sommaröl som lite lättare, ljusare, kanske alkoholsvagare och enklare att klunka i sig flera på raken av, ifall man har lust och är törstig nog.

Själv gillar jag som vanligt olika.
En för tunn öl till en grillad köttbit kan jag vara utan. Men jag trär gärna en kyckling över en ölburk med gles ljus lager och ställer på grillgallret.

Olika öl för olika tillfällen, alltså.
Det här är vad jag gärna dricker i sommar. En del är sprillans nytt på Systemet, andra är klassiker som aldrig blir uttjatade. Som Beethovens Eroica, till exempel. Eller Procol Harums A Salty Dog. Håll till godo!

GRÄSKLIPPARÖL

En gräsklipparöl är per definition en torr, kall, okomplicerad, lagom humlebesk pilsner, väl förtjänt efter 1 000 kvadratmeters kamp i med- och motlut mot en icke självgående Klippo från tidigt 90-tal. Viktigaste uppgift: att släcka törst. Näst viktigaste: att ordna till vätskebalansen. Inget krav på särskild alkoholstyrka.

Jever Pilsener (1506)

Tyskland / 4,9% / 14,90 kr för 330 ml
Nordtysk stilbildande lageröl som ställer lite krav på användaren. Den som aldrig tänker utanför boxen med Mariestad, Norrlands Guld och Åbro, kan få en lätt beskchock. De som är vana smackar belåtet åt den generösa humlen.

Pilsner Urquell (1566)

Tjeckien / 4,4% / 15,90 kr för 330 ml
Urpilsnern som står sig även i skur. I Tjeckien dominerar malt över humle. Inte så torrt som Tyskland, mera runt och drag av rostat franskbröd med marmelad.

Rådanäs Ekologiska Pilsner (30693)

Härryda / 4,7% / 24,90 kr för 330 ml
Kalla den gärna en brygga mellan Jever och PU, med sina finstämda drag av örter och rivet citronskal. Det lilla, mycket vackert belägna bryggeriet vid Rådasjön, står för skönhet även inuti sina buteljer.

Mikkeller Drink’in the Sun (11994)

Belgien / 0,3% / 16,90 kr för 330 ml
Att göra ett gott alkoholfritt öl är uppenbarligen en svår konst. Bland många obalanserade sorter där kroppen är tunn och beskan elakt snipig, finns det här lyckoskottet från dansken Mikkel Borg Bjergsø aka Mikkeller. Malt, humle och lagom sötma i harmoni. En riktig öl som kan klunkas girigt före, under och efter färd med såväl gräsklippare som bil.

LJUGARBÄNKSÖL

Intages i solsken, utan annan anledning än att optimera njutning. Måste vara smakrik, det vill säga maltig, humlebesk och hyfsat bitig i alkoholstyrka. Det finns forskning som visar att trovärdigheten i det som sägs på en ljugarbänk är proportionell mot vörtstyrkan i ölet som intagits … har jag hört på en ljugarbänk.

Stigbergets Gbg Beer Week 2016 (11920)

Göteborg / 6,5% / 33,30 kr för 330 ml
NYHET 8 juli
Ofta får man från PR-folk höra det grundlösa uttrycket ”efterlängtad” om en viss dryck, men i det här fallet stämmer det nog. Ölet var officiellt öl under Gbg Beer Week och blev mycket uppskattat. Nu kommer det på Systemet! 15 000 flaskor IPA-bitig beska i skön harmoni med fylliga, maltiga toner av bröd och syrlig frukt. Tre för en hundring är ett bra pris, men det blir inget över till dricks åt servitören.

Mikkeller K:rlek

Mikkeller, Danmark / 5% / 29,90 kr för 330 ml
GLUTENFRITT
Ständigt denne Mikkeller, som tar fram grejer för minoriteter. En modern amerikansk pale ale för alla som lider av celiaki. Förutom en bra affärsidé även en god gärning. Provade Systemets alla 13 glutenfria öl härförleden – detta var överlägset bäst.

APERITIFÖL

Här buntar vi ihop de trendiga surölen. Modernt påfund, modernt öl. Vissa surisar är för mig obegripligt elaka – ren magsaft, som konnässörer påstår vara gudadroppar. Annat, lite mildare, är ibland fantastiskt fräscha.

Caracter Rouge 2013 (11276)

Rodenbach, Belgien / 7% / 119,90 kr för 750 ml
NYHET 8 juli
I stället för ett glas champagne före maten. Mild och finstämd suröl med massor av bärighet – främst hallon – frukt och skön syrlighet. Kan fördras av alla. Kan vara ett instegsöl till den tunga survärlden. Men den här jungfruölen är inte precis gratis.

Weihenstephaner Hefe Weissbier (1526)

Weihenstephan, Tyskland / 5,4% / 21,90 kr för 500 ml
Världens äldsta bryggeri, grundat 1040 (26 år före slaget vid Hastings) gör ett riktigt riktigt bra veteöl. Lagom syrligt, lagom grumligt, lagom kryddigt, lagom allt. Ska drickas kallt.

MIDDAGSÖL

Kraven på ett dugligt middagsöl varierar, beroende på vad som serveras i matväg. Lättare käk tarvar naturligtvis lättare öl, medan BBQ, asado och churrasco betyder tuffare tag även i glasen.

Oppigårds Summer Session (11440), EKOLOGISKT

Ale / Hedemora / 5,2% / 21,90 kr för 330 ml
NYHET 8 juli
Ännu ett balanserat mästerverk, signerat Björn Falkeström. Härlig beska, bra fyllighet, efterlämnar en behagligt lång minnesstund för gom och svalg. Alltså är smakmagasinet fullmatat, men alkoholstyrkan lite lägre (vilket ordet ”session” implicerar). Passar fenomenalt till sallader, lax, kyckling – tål nog även nöt.

Hobo Chic DIPA (11909)

Dry & Bitter Brewing, Danmark / 8% / 35,90 kr för 330 ml
NYHET 8 juli
DIPA betyder att vi är uppe på Bubkahöjder (om bryggarkonst varit stavhopp) i alkoholhalt. Vi glider förvånansvärt enkelt över de åtta respektingivande procenten, utan att reagera (faktiskt). Humligt, maltigt, fullödigt! Ett kanonval som dryck till mixed grill.

Stone IPA (11487)

Stone Brewing Co, Tyskland / 6,9% / 25,90 kr för 330 ml
NYHET 8 juli
Stone Brewing låter och smakar amerikanskt (och ursprunget är mycket riktigt Kalifornien). Men det nyligen öppnade annexet i Marienpark i Berlin sviker inte fansen som suktar efter canned power. Burken är sprängfylld av malt och humle, till mycket rimligt pris.

 

Huvudbild: Tre goda nyheter 8 juli. Från Dalarna, Göteborg och Danmark.

Författare: Thomaz Grehn