Belgisk öl – inte bara trappist

Favoritmarkera

Redan vid doften vet jag att det här är mina kvarter. Djupet, de blommiga tonerna som får en att associera till en aromatisk druvsort såsom muscat, örtigheten, citrusfrukterna och karamelltonen. En vinös doft. Smaken är fruktig med drag av persika och aprikos samtidigt som kryddigheten är tydlig. Sötman balanserar bitterheten och den relativt låga syran accentuerar krämigheten. Smaken är lång och har ett uppfriskande jästigt avslut, något som säkert kommer från den andra jäsningen på flaska.

Chimay’s opastöriserade Cinq Cents (71436) är ett fantastiskt öl och man kan inget annat än fascineras över hur ingredienserna vatten, humleextrakt, mältat korn, vetestärkelse, socker och jäst kan resultera i något så storslaget. Prova själv, gärna till hårdostar. En 75 cl flaska kostar ca 77 kronor. Tänk på att inte dricka den för kall (5).

Trappistöl

Chimay är ett så kallat trappistöl. Detta ger dig emellertid ingen indikation på vad du kan förvänta dig för typ av öl utan med trappist menas öl som bryggs av munkar som hör till trappistorden. Utöver Chimay finns det ytterligare fem trappistkloster i Belgien; Orval, Westmalle, Rochefort, Achel och så det i ölkretsar så omtalade Westvleteren. Flera av ölsorterna kan du köpa i Sverige, exempelvis den maffiga Rochefort 10 (1627) kostar 40 kr för en 33 cl flaska. Om den förra, Cinq Cents är mer åt det eleganta hållet till, så är 10:an en nyans mörkare. Med sina dryga 11% alkohol så är det ett öl som ska behandlas precis som ett vin. De mörka knäckiga tonerna varvas med en fin blommighet. Återigen, hårdostar, kittostar eller en nötköttsgryta är strålande ledagare (4).

Lambic

Men Belgien är så mycket mer än klosteröl. Vad som kanske är än mer fascinerande är de spontanjästa ölsorterna – lambic. Genom att invänta omgivningens naturliga jäst, och de bakterier som stimulerar denna, så jäser lambic spontant i öppna kar. Processen är säsongsbunden och jäsningen är helt beroende av rätt temperatur och fuktighet. Härefter följer lagring på gamla fat, allt från några månader till ett par år. Slutresultatet är just en lambic. Besöker du den vackra jugendpuben i centrala Bryssel, A la Mort Subite, kan du beställa deras egen tappning. Ett synnerligen udda men oerhört vinöst öl med markerad syra. Annars är det mer vanligt att en lambic används som bas för belgarnas fruktöl.

Kriek

Körsbärsölet är sannolikt det mest välkända. Prova gärna Oude Kriek Boon (1673) som kostar 50 kr för en halvflaska. Basen är en lambic som har uppnått en viss ålder, ca 18 månader gammal, och för att producera en Kriek krävs ca 150 kg klarbär som blandas med ca 500 liter lambic. Efter några dagar i träfatet startar jäsningen. En Kriek startas under sommarmånaderna när tillgången till färska klarbär är stor. Den andra jäsningen sker först under senhösten, och på flaska. Prova ölet med brie eller camembert och gärna med syrliga tillbehör som syltad lök. Var dock förberedd på en syrlighet som kan vara chockerande första gången.

Besök Bryssel

Det är en sann förmån att ha sitt arbetes huvudkontor i Bryssel. Att kunna kila ner och sätta sig på La Bécasse och dricka en sejdel av deras egna witbier, veteöl. Att betrakta alla original inne på jugendbaren A la Mort Subit (den plötsliga döden) medan du äter din omelett och dricker en lambic. Att kunna ta vändan förbi bryggeriet Cantillon och kanske rentutav få se när ett fat med körsbärslambic rensas. Doften är fantastisk. Alla flugors närvaro mindre roande. Just Cantillon är en institution för ölvänner och ett måste att en gång i livet få uppleva. Besökare är mer än välkomna. Är du där så se till att få prova deras Fou’Fone, en lambic som jäst med färska aprikoser från Rhônedalen. Det görs endast ett fåtal tusen liter varje år men oj vad fascinerande och gott det är.

Munköl

Tycker du att ovan nämnda ölsorter är lite väl extrema för din smak? Börja då med en munköl, en abdij. I grunden det samma som en trappistöl men med betydligt mindre stränga regelverk. En av de bättre är Maredsous Blonde (1511) som kostar 20 kronor för en 33 cl flaska. Här får du en överjäst öl av ljusare snitt, opastöriserad och med en efterjäsning i flaskan vilket förklarar grumligheten. Återigen en aningen druviga toner, blommor, aprikoser och citrusfrukter. Skön maltighet. Behaglig beska och en uppfriskande fruktighet i smaken. En utmärkt introduktion till belgisk öl, innan du beger dit dit och provar dig genom de ca 200 bryggerier det lilla landet har.

 

Författare: Niklas Jörgensen

Lämna ett svar

 1. Lord Maplebridge
  4 december 2014

  Litet terminologi:

  Jag skulle kalla ”munköl” för ”klosteröl” istället, och gör du en nätsökning finner du att ”klosteröl” är den klart vanligare termen. Dessutom betyder ju ”abdij” inte munk, utan just kloster. Den flamländska termen för klosteröl är ”abdijbier”, emellanåt förkortat till ”abdij”.

  Angående kriek: trots den svenska översättningen på Oude Kriek Boons baksidesetikett tror jag inte att det handlar om klarbär (surkörsbär med ljus fruktsaft), utan om moreller (dito med mörk fruktsaft). Läser man på flamländska wikipedia om ”kriekenlambiek” nämns mycket riktigt moreller:

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Kriekenlambiek

  och det stämmer också överens med den relativt kraftiga färg som drycken kriek får.

  Sedan undrar jag varför du inte nämner gueuze/geuze när du ändå talar om lambic. Gueuze/geuze är en vidareutveckling av lambic, och består av en blandning av olika gamla lambics, där den yngsta (ettåriga) lambicen står för efterfermenteringen på flaska så att drycken blir naturligt kolsyrad. Därav smeknamnet ”brysselchampagne”. Cantillon är mästare på det, liksom 3 Fonteinen.

  Värda att nämna är också ölkategorierna röd och rödbrun lagrad suröl, som t ex Rodenbach resp Duchesse de Bourgogne. Härliga saker! Din artikel handlade ju om att belgisk öl inte bara utgörs av trappiststilen.

  Slutligen skulle man kunna ta upp belgisk saison och witbier, om det inte vore för att de har motsvarigheter i andra länder även om de inte smakar likadant.

  • Elke Jung
   5 december 2014

   Hej Lord Maplebridge,
   Bra inlägg och som sagt, om öl finns mycket att berätta. Stay tuned! mvh Elke