Laddar annons
Stjärnkrögaren Melker Andersson satsar på skärgården
18 Sep, 2023
Uppdaterad: 
25 Sep, 2023

Stjärnkrögaren Melker Andersson satsar på skärgården

En av Sveriges mest kända krögare, Melker Andersson, ska försöka spräcka myten om att skärgårdsrestauranger är dyra och turistiga. I ett unikt samarbete med Rökeriet på Fjäderholmarna ska han vara med och skapa en unik upplevelse för gästerna framöver.

Fjäderholmarna är en av våra mest besökta destinationer i Stockholms skärgård. Med flera restauranger och ett eget bryggeri är de även en av de mest krogtäta öarna. Däremot har man likt många andra skärgårdsdestinationer en stor utmaning i att försöka spräcka hål på myten om att samtliga restauranger i skärgården enbart tar betalt för det attraktiva och fina läget, och att kvalitén på maten är tvivelaktig. Nu ska Rökeriet på Fjäderholmarna försöka ändra på bilden, och till sin hjälp har man stjärnkrögaren Melker Andersson.

– För mig är det konstigt att vi inte åker ut till Fjäderholmarna oftare än vad vi gör, säger Melker Andersson inför ett samlat pressuppbåd för att presentera den nya satsningen.

"Folk har fördomar om restauranger i skärgården"

Rökeriet hör till en av institutionerna bland restaurangerna i Skärgården, men man har på nära håll sätt att folk har just fördomar om den generella restaurangen. Därför kommer man nu göra en rejäl satsning på sitt rökeri och på att kunna levererar en hållbar matupplevelse.

– Creme Bruléen som vi serverade i dag, det brynta smöret på toppen är återanvänt sedan tidigare. I de allra flesta fall slänger man det, men vi har valt att ta tillvara på så mycket som möjligt när vi producerar vår mat, berättar Marcus Häggström Lideström, som är kökschef sedan tre år tillbaka, för Vinbanken.

– Såklart jag också sett att folk har fördomar om restauranger i skärgården, men jag har även sett att bilden håller på att förändras. Vi har många återkommande gäster som uppskattar det vi gör och det vi försöker skapa, vilket vi tycker är oerhört kul.

"87 procent av allt det vi gör på vårt julbord har vi gjort själva"

Melker Anderssons roll i satsningen kommer vara som konsult och stöttepelare till de som driver restaurangen i dag. Han kommer vara med och hjälpa till med att lyfta restaurangen.

– För mig kommer det betyda oerhört mycket att ha en sådan som Melker att kunna fråga om diverse saker. Alla vet vad han står för och vad han gjort tidigare, så det betyder mycket att kunna vända mig till honom och få hjälp när jag behöver det, fortsätter Marcus Häggström Lideström som även påpekar att de arbetar med att laga så mycket som möjligt från grunden.

– 87 procent av allt det vi gör på vårt julbord har vi gjort själva. Jag håller redan nu på att grava lax så att vi har det tillgängligt. Jag har tidigare arbetat på flera andra ställen där allt kommer direkt från grossisten och hamnar på stekbordet, men här gör vi verkligen så mycket som möjligt från grunden.

Melker Andersson berättar i samband med en presslunch att han ser fram emot att få vara med om den här satsningen.

– Jag blev väldigt glad när jag fick samtalet och frågan att få vara med på den här satsningen. Rökeriet har en enorm potential och jag vet att om bara fler fick upp ögonen för detta så kan det bli riktigt bra. Vi kommer fortsätta röka råvaror här ute och vi kommer skapa något som många förhoppningsvis kommer vilja komma tillbaka till, avslutar Melker Andersson.