Laddar annons
Veckans femhundring – Vi hittar ett otippat vin som sticker ut
22 Sep, 2023

Veckans femhundring – Vi hittar ett otippat vin som sticker ut

Kylan börjar komma och vi ger oss in på Systembolaget på jakt efter något roligt att ha till helgen. Vi plockar upp korgen och bland de många vinerna på hyllorna hittar vi ett rejält spännande och roligt vin som sticker ut i Veckans femhundring.

Veckans femhundring är vinserien där vi tar med oss vår fiktiva femhundring till Systembolaget en vanlig fredag och ska handla. Tanken med artikelserien är att vi ska välja viner som antingen finns i det fasta sortimentet eller i det tillfälliga sortimentet.

I veckans femhundring siktar vi varje vecka på att ha med olika antal många vintips, baserat på hur mycket vinerna kostar. Vi vill välja en överkomlig summa och vi vill tipsa om genuina och trovärdiga tips baserade på tid på året och nyhetsvärde. I veckans femhundring kommer du som läsare kunna gå in varje fredag när du står på Systembolaget och bli tipsad om vad du kan köpa för femhundra kronor denna fredag. Ibland kommer vi kanske gå över femhundra kronor, och ibland hamnar vi under femhundra kronor, men vi kommer alltid ligga runt en femhundring.

Vissa veckor kanske det kommer lanseras ett vin som bara det kostar runt femhundra kronor, och då blir det veckans enda tips. Men det kommer vara väldigt sällan som vi kommer ha enbart ett vintips på fredagar, det ska till en exceptionell lansering om det ska ske.

Veckans femhundring

Antxiola, 2022 (2618) 119:-

För en gångs skull går vi till hyllan för vita viner först istället för rödvinshyllan. Vi blickar åt höger, vi blickar åt vänster. Blicken dras till alla möjliga viner och vi hittar inget som riktigt sticker ut, men så plötsligt slås vi av en lång grön flaska där det står något svåruttalat på etiketten. Antxiola läser vi och undrar varifrån det kommer. Det visar sig att det är ett vin från Baskien i norra Spanien och är gjort på den baskiska druvan hondarrabi zuri. Vi tar en flaska och stoppar ner den i korgen.

I vinet kommer vi få ett rejält fruktpaket som toppas av en härlig syra. Det är ett ungt, fruktigt och rejält friskt vin där du kommer mötas av gröna päron, krusbär, färska örter, gröna äpplen, sälta och citron. Man kan nästan beskriva vinet som en blandning av riesling från Mosel, sauvignon blanc från Loire och albarino från Galicien. Vinet har en intensiv men frisk fruktighet som direkt för tankarna till de där härliga vårkvällarna när solen ligger på. Det här är ett vin som definitivt skulle klara gränsen för vårt nya husvin varje dag i veckan. För 119 kronor är det här ett givet köp. Synd att det i dag nästan enbart finns tillgängligt i strax över 40 butiker. Servera till en näve rökta räkor med aioli och vitlöksbröd.


Barolo Fontanafredda, 2019 (70227) 219:-

Vi lämnar de vita vinerna med ett härligt leende på läpparna då vi redan har ett spännande vin i korgen. Vi går mot de röda vinerna där vi stannar vid den italienska hyllan och vi känner för att ta en barolo, men vilken ska vi ta då det ändå finns en del att välja mellan?

När vi på Vinbanken skulle utse bästa barolo 2023 på Systembolaget så hamnade ovanstående vin med som ett av de fem bästa barolo-vinerna i det fasta sortimentet. Om man kollar på priset på 219 kronor så kan man konstatera att det här vinet är ett av de absolut bästa barolo-vinerna för runt 200 kronor. Fontanafredda är en producent som levererar kvalitet ofta. I det här vinet, som nu finns i årgång 2019, kommer du få ett fortsatt ungt men ändå tillgängligt barolo-vin. Här möts vi av en fruktig doft med kryddor, röda bär, rosor, nypon, te och pomerans. Det är ett vin med en härlig syra, fin stramhet och en fin ton av choklad som kommer fram i slutet. En prisvärd barolo som förtjänar att hyllas med tanke på priset på 219 kronor. Servera till en svamprisotto med portabello och parmesan.


Gassier, Côtes du Rhône, 2021 (94566) 139:-

På väg till kassan bestämmer vi oss för att stanna vid hyllan för tillfälligt sortiment för att se om vi kan hitta något där. Och där hittar vi ett intressant sydfranskt vin. Det här vinet lanserades 15 september då många flaskor nådde hyllorna runtom i landet. Det är ett stiltypiskt sydrhonskt vin med en rejäl dos av lila frukt i doften som ackompanjeras av svartpeppar och diverse andra kryddor. Vi får en intensiv lilafruktig smak med härliga kryddiga toner. Lite av ett elegant kraftpaket som är en favorit år efter år när det kommer till det tillfälliga sortimentet. Servera till den mustiga höstgrytan.

Total kostnad: 477 kronor