Laddar annons
Reseskildring från Chateau Minuty – en oas bland jetset och lyx
16 Sep, 2023
Uppdaterad:
13 Oct, 2023

Reseskildring från Chateau Minuty – en oas bland jetset och lyx

Bara drygt tio minuter från de långa yachterna, de dyra kaféerna och de välkända modebutikerna hittar vi en liten oas där du får en nostalgisk tripp kring hur St. Tropez var förut. Vi besökte Chateau Minuty för att se hur verkligheten är bland vinrankorna och ståltankarna.

Solen gassar på rejält och man får kisa för att ens kunna se de små druvorna av sorten grenache som bara om några veckor kommer plockas för hand och senare i år bli till årets rosévin med de välkända bokstäverna Minuty på etiketten. Bakom oss hör vi fotsteg och hundskall. Det är fyra ungdomar som går med två hundar bara några meter från de tusentals vinrankorna som snart kommer bli till ett av världens mest kända roséviner, om inte det mest kända.

– Det är fullt vanligt, vi låter människor gå på egendomen om de vill. De får även gå bland rankorna om de vill. Vi har alltid varit öppna här på Minuty, berättar Pauline Besson som är Hospitality Manager på vinhuset sedan drygt sex månader tillbaka.

Att Chateau Minuty, slottet som varit i familjen Mattons äger sedan 1936, går hand i hand med Franska Rivieran och St. Tropez är det få vindrickare som missat. Bland alla kaféerna och barerna i hamnen i den välkända och lyxiga orten, så är Minuty ett givet namn bland vinlistorna. Hur är det då att faktiskt besöka Chateau Minuty, den välkända egendomen som ligger bara några få minuter från St. Tropezs hamn? Vi valde att besöka vingårdarna och vineriet på den Franska Rivieran för att få en känsla kring Chateau Minuty och dess välkända roséviner.

Man besöker kapellet och vineriet

Morgonen startade med en frukost bara ett stenkast från yachter som tillsammans kostar kostar mer än mindre nationers BNP. En pain au chocolate, en dubbel espresso och en croissant och sen var man redo att upptäcka rosévinshuset Minuty. När man satte sig i den lilla hyrbilen som man lyckats parkera vid hamnen i St.Tropez så tog det inte mer än tio minuter innan man såg den stora skylten ”Chateau Minuty” som välkomnade en in på den maffiga och ståtliga egendomen. Både på höger och vänster sida av vägen stoltserar vinhuset med att äga mark och ha stora odlingar av framförallt grenache som man låter bli solkyssta i den sydfranska hettan.

Man har möjlighet att prova vinerna om man vill.

Efter att ha svängt in på uppfarten och åkt drygt 100 meter längs en idyllisk allé kommer man fram till huvudbyggnaden. Solen gassar fortfarande på och när man väl kliver in genom entrén som leder in till huvudbyggnaden så möts man av en svalkande luftkonditionering, en stor reception och ett glasparti där man kan se direkt in till de franska ekfaten som lagrar husets röda viner. Men man ser framförallt vad Minuty främst handlar om, nämligen rosévin. På flera av väggarna är det den välkända flaskformen som syns, och innehållet är sådär ljust rosa som det brukar vara i många delar av världen nu för tiden, men där Chateau Minuty var en av de första aktörerna som valde att gå mot den nu populära ljusrosa färgen.

Det var efter att ha anmält sig i receptionen, gått något varv runt och kikat på de många flaskorna och även hunnit iaktta de franska ekfaten som innehåller vinhuset röda viner, som Pauline Besson dyker upp.

– Välkomna till Minuty. Jag tänker att vi börjar med att gå till kapellet och sen kan vi gå lite på vingården här utanför, säger Pauline Besson samtidigt som hon går mot samma entré som vi bara några minuter innan hade gått in igenom.

Det är uppenbart att det mesta handlar om rosévin.

Kapellet hon syftar på ligger bara drygt 100 meter bort från huvudbyggnaden och spelar en väldigt viktig och traditionell roll för hela vinhuset. Under den korta promenaden berättar Pauline om vinhuset, familjen Matton och hur allt startade.

– Det här kapellet byggdes faktiskt för att hedra den förra ägarens son som omkom under första världskriget. Det var först 1936 som Gabriel Farnet köpte den här egendomen. Ser ni sprickorna där uppe i taket, de skedde faktiskt i förra veckan när vi hade en storm här. I dag använder vi det här kapellet för att samla alla medarbetare här när vi ska inleda skörden. Det blir lite som en start på skörden och det har blivit en väldigt uppskattad tradition.

Allt är på ett och samma ställe

I det lilla kapellet, som är max 20 kvadratmeter stort, syns såväl statyer på Jungfru Maria som flertalet krucifix. Ett 15-tal meter utanför kapellet börjar de långa, uppradade vinodlingarna av druvan grenache, som är den viktigaste komponenten i Chateau Minutys roséviner. 60 hektar av de totalt 160 hektaren som Chateau Minuty äger ligger i direkt anslutning till vineriet och huvudbyggnaden. På området, ett kort stenkast från de många odlingarna, finner vi den ena ståtliga villan efter den andra. Det är i dessa villor som familjen Matton bor. Och det är härifrån vinproduktionen styrs då själva anläggningen där vinerna produceras också ligger här.

Och det är nog det som imponerar allra mest med besöket hos Chateau Minuty, att man får allt på ett och samma ställe. Man har samlat sin mångåriga historia, sina vingårdar och sin anläggning där produktionen sker, i direkt anslutning till huvudbyggnaden där man såväl kan köpa samtliga viner som att prova vinerna. I dagens vinindustri hör det inte till vanligheterna att man har både vingårdar, vineri, show room och provningsmöjligheter på ett och samma ställe. Och du får allt detta i omgivningar och miljöer som är direkt häpnadsväckande och som får en att drömma sig bort till ett liv i Sydfrankrike.

Väl inne i själva huvudbyggnaden påbörjar Pauline Besson en rundtur för att visa de senaste projekten kring konstnärssamarbetet där de låter en kvinnlig konstnär designa den ikoniska flaskan. Nu senast var det den svenska konstnären Hanna KL som designade flaskan som pryds av somriga blommor. Sedan är det dags för en vinprovning i ett modernt rum där borden innehåller inbyggda vattenkranar och där allt går i eleganta och moderna nyanser. Vinprovningen tar drygt 45 minuter och man får en imponerande överblick av Minutys viner. Och man inser snabbt att Minuty är mer än bara ett rosévinshus.

– Det är inte många som känner till att vi har både vita och röda viner här. 90 procent av all vår produktion är rosévin, så det är inte så konstigt. Men när man väl testar våra andra viner så blir man imponerad. Det kommer ofta in folk hit och köper andra viner än roséviner.

En oas bland all lyx och flärd

Efter att ha gått igenom stora delar av Minutys viner, inklusive de fyra välkända rosévinerna, är det dags att runda av. Man kan konstatera att miljön, omgivningen, vingårdarna, villorna och i stort sett allt håller en oerhört hög klass. Om man befinner sig på Rivieran och är ute efter ett vingårdsbesök så är Minuty ett fantastiskt val. Man får allt samlat på ett ställe. Man får en unik berättelse om familjen Matton, om Chateau Minutys historia och hur de satte trenden för dagens populära roséviner. Även om St. Tropez med sin lyx och flärd bara ligger några minuter bort så är besöket hos Chateau Minuty som att komma till en stillsam oas där man får drömma sig bort bland alla vinrankor och roséviner. Att St.Tropez och Chateau Minuty går hand i hand kan vi konstatera, men vi kan ändå varmt rekommendera att besök hos vinhuset om ni vill komma bort och få en imponerande vingårdsupplevelse. Ni kommer få ett bra bemötande, intressanta viner, en nostalgitripp bak i tiden och en oas bland all lyx och flärd.

Kollektionen där de låter kvinnliga konstnärer vara med och designa flaskan. Nu senast var det svenska Hanna KL.