Laddar annons
Stopp för produkter från Ryssland på Systembolaget
2 Mar, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Stopp för produkter från Ryssland på Systembolaget

Efter Rysslands invasion av Ukraina har Systembolaget valt att stoppa samtliga ryska produkter i sitt sortiment.

I förra veckan invaderade Ryssland grannlandet Ukraina. Sanktioner från omvärlden har införts mot Ryssland med anledningen av detta. Bland annat har den ryska ekonomin drabbats hårt och Moskvabörsen har fallit dramatiskt. Som en följd av detta har regeringen gått ut och fördömt Rysslands agerande, och nu följer Systembolaget i samma spår. Systembolaget stoppar nämligen samtliga produkter från Ryssland i sitt sortiment.

I ett pressmeddelande skriver Systembolaget att det ryska angreppet innebär stort lidande för Ukrainas befolkning och att invasionen är ett uppenbart brott mot internationell rätt. Totalt är det ett 30-tal produkter som inte längre kommer gå att beställa eller köpa hos Systembolaget.

– Situationen är exceptionell och vi tar utvecklingen på stort allvar. Vi har mot bakgrund av beslutet informerat berörda leverantörer, säger Ulf Sjödin, Sortimentschef på Systembolaget, i ett pressmeddelande.

Stopp för produkter från Ryssland på Systembolaget

Bland annat skulle den ryska ölen Bunin lanseras i tillfälligt sortiment 4 mars, men den kommer nu utgå efter Systembolagets besked. Även flera ryska viner, vodkor och brännviner kommer inte längre finnas tillgängliga i sortimentet.

Säljstoppet infördes med omedelbar verkan i måndags och kommer pågå tillsvidare. Även samtliga ryska lanseringar kommer ställas in med anledning av Rysslands invasion av Ukraina.

Svensk sprit - en resa från norr till söder

Läs samtliga nyheter på Systembolaget här