Laddar annons
Vad betyder trocken på en vinetikett?
2 Mar, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Vad betyder trocken på en vinetikett?

Ofta stöter man på ord och begrepp på vinetiketter som man kanske inte känner till. Ett sådant ord är det tyska ordet trocken.

Eftersom Tyskland som vinnation inte är i närheten av samma försäljningsnivåer som Frankrike, Italien och Spanien så är det kanske inte så konstigt att man inte känner till alla tyska begrepp på vinetiketter. Det finns nämligen en hel del tyska ord på vin, som till exempel ordet trocken, som för många är obekanta och förvirrande.

Trocken eller halbtrocken

Du har kanske läst ”riesling trocken” flera gånger och kliat dig i huvudet. Trocken betyder helt enkelt torr. Om det står trocken så är det alltså ett torrt vin du har framför dig.

Sedan finns det även vinetiketter med ordet ”halbtrocken” skrivet, och det betyder föga förvånande att vinet är halvtorrt.

Dessa begrepp är betydligt mer välkända om man översätter dem till det franska vinspråket. Där används istället brut, extra dry och sec när man ska kategorisera hur torrt ett vin är. Men i Tyskland har man valt ett eget språk, vilket inte är första gången man gör det i vinsammanhang. Pinot noir heter till exempel Spätburgunder på tyska.

Kunskapen ökar

I takt med att intresset för tyska viner ökat i Sverige på senare tid så har även kunskapen om vinnationen Tyskland blivit större. I dag möts vi ofta av trocken riesling på Systembolagets hyllor. Även i samband med lanseringarna i tillfälligt sortiment så är det inte alls ovanligt att tyska viner dominerar i antal.

Så nästa gång du läser orden ”Riesling Trocken” på en vinetikett så kommer du veta att det är ett torrt rieslingvin du har framför dig.

Vinbankens vinskola

Just tyska viner har av tradition producerats ganska söta tidigare, men på senare år har landet seglat fram som en rejäl utmanara, framförallt när det kommer till torr viner gjorda på riesling. I dag finns det ett flertal stora producenter som fått ett internationellt erkännande för vinerna de producerar.

Utöver begreppet ”trocken” finns det ett antal andra mer eller mindre komplicerade begrepp inom det tyska vinspråket. Därför kan du följa Vinbankens helt egna vinskola där vi reder ut olika begrepp inom vinets fantastiska värld.

Om det är något begrepp du vill att vi ska reda ut så kan du mejla oss på [email protected] med dina funderingar eller frågor.

Topp 10 riesling på Systembolaget

En galopp öl - varifrån kommer begreppet?

Vinkunskap och vinskola