Laddar annons
Rakija – fem tips på Systembolaget
1 Mar, 2022
Uppdaterad: 
29 May, 2024

Rakija – fem tips på Systembolaget

Om det är någon dryck som är synonym med forna Jugoslavien så är det rakija. Den ofta hembrända spritsorten med smak av olika frukter är i dag ett vanligt inslag i många hem på Balkanhalvön. Det finns i dag ett flertal varianter av spriten på Systembolaget, vi har listat fem av dem.

Det är fascinerande att se hur konsumtionen av öl, sprit och vin skiljer sig åt beroende på var nånstans man befinner sig i världen. Det räcker med att åka bara några hundra kilometer för att komma till en helt annan dryckeskultur med helt andra trender. Ett bevis på det är spritsorten rakija.

På Balkanhalvön, närmare bestämt i nationerna som förut tillhörde Jugoslavien, är i dag rakija något av en nationaldryck. Den ofta hembrända fruktspriten finns i många förråd i hemmen och många tror på dess läkande effekt. Faktum är att rakija används ofta i sammanhang som man kanske inte skulle tro att sprit används i dag. Om man till exempel har tandvärk så används rakija för att bedöva smärtan, om man har ett sår så används rakija för att desinfektera såret eller om man har ont i huvudet så används det för att mildra huvudvärken.

Vad är rakija?

Rakija är en destillerad fruktsprit som ofta bränns hemma. Den vanligaste typen av rakija har smak av plommon och heter sljivovica. Det finns otaliga varianter med smak av olika frukter, där bland annat päron, kvitten, äpplen, fikon och druvor hör till de vanligare sorterna.

Hur dricker man det?

Rakija dricks ofta i samband med festsammanhang och ska smuttas i måttlig takt. Man ska dricka den rumstempererad eller lite kyld, runt 17 grader. Man dricker rakija ur små shotglas, men det ska alltså smuttas och inte svepas på en gång.

Varifrån kommer det?

Rakija kommer från länderna i forna Jugoslavien. Det är lite av nationaldryck i dessa länder och det är en vanligt förekommande sprit i Kroatien, Serbien, Bosnien och Hercegovina, Montenegro och Makedonien.

Hur starkt är det?

Rakija brukar ha minimum 50 procent i alkoholsats, men det finns varianter, framförallt de hembrända som man hittar i forna Jugoslavien, som är bra mycket starkare än så,

Kan man äta mat till det?

Ofta dricks rakija som sällskapsdryck, men det hör även till vanligheterna att man har ett fat med charkuterier och ostar framför sig när man dricker spriten. Vissa typer av rakija passar även väl till grytor och kraftigare kötträtter.

Finns rakija i Sverige?

Ja, rakija går att beställa via Systembolagets beställningssortiment och finns i flera olika smaker på Systembolaget. Det finns ett flertal olika producenter i sortimentet där de allra flesta kommer från Serbien.

Fem tips på rakija på Systembolaget