Laddar annons
Stora viner från övergivna vingårdar i ”Spaniens Bourgogne”
21 Jul, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Stora viner från övergivna vingårdar i ”Spaniens Bourgogne”

Salamanca, Spanien
Runt bergskedjan Sierra de Francia är idag 85 procent av vingårdarna övergivna. För att rädda regionens lokala druvsorter producerar vinmakarna Fernando Maillo och Alberto Martín nu viner från uråldriga granit-terrasser under namnet Viñas del Cámbrico.

Sierra de Francia — tidig invandring från Bourgogne

Väster om Sierra de Gredos finns en annan bergskedja där det produceras fantastiska viner som nästan ingen hört talas om. Nationalparken Sierra de Francia ligger på samma breddgrad som Madrid men huvudstadens buller och avgaser hålls på långt avstånd. Bergskedjan ligger nära den portugisiska gränsen och har en bakrund som vinregion sedan romartiden. Dess namn är kopplat till den stora invandringen från Bourgogne (Frankrike) för hela 1000 år sedan.

Viñas del Cámbrico — en av de bästa vinproducenterna

Fernando Maillo och Alberto Martín heter vinmakarna som just nu lyckats fånga regionens smaker allra bäst. Sedan år 2000 producerar dom viner på lokala druvsorter såsom rufete och calabrés.

— när vi startade Viñas del Cámbrico vid milleniumskiftet fanns det vara 36 vinrankor av calabrés kvar i hela regionen, säger Fernando Maillo, som menar att druvan är nära besläktad med garnacha.

Granitjordarna i Sierras de Francia är från den Kambriska tidsåldern, alltså 500 miljoner år gamla, därav ”Cámbrico”. Dess inverkan på vinerna bör inte att underskattas, både vita och röda exemplar får en tydlig mineralitet i doft och smak

Druvan rufete — en spansk släkting till pinot noir

Den verkligt ikoniska druvsorten i regionen är dock rufete, som tros härstamma från den pinot noir som de burgundiska invandrarna planterade. Precis som den kända bourgogne-druvan kännetecknas rufete av dess tunna skal som resulterar i ljusa och transparenta rödviner. Odlarna vittnar om att rufete är en komplicerad druva att odla, och det en av anledningarna till att de flesta vingårdar numera ligger oanvända. Mycket synd då ett välgjort rufete-vin har en tydlig prägel av sin terroir och liknar inget annat i den Spanska druvfaunan.

Vinprovning på Viñas del Cámbrico

Fernando och Alberto odlar utan kemiska bekämpningsmedel och har sina 11 hektar vingårdar (runt byarna Villanueva del Conde, Sequeros, Miranda och Garcibuey) ekologiskt certifierade. Vineriet är uppbyggt enligt gravitations-modellen, alltså utan pumpar. Cámbrico Rufete lagras i nya franska ekfat om 300 liter i närmare två år. För att motverka oxidation av denna känsliga druvsort tillsätts inert gas i faten. Det vita vinet lagras i sex månader på franska ekfat som 300 liter. Vinerna varken klaras, filtreras eller stabiliseras och ingen jäst tillsätts för jäsningen.

 

Viñas del Cámbrico ”Rufete Blanca" 2013
Det vita vinet görs på den nyligen återupptäckta druvan rufete blanca som är lika lokalt förankrad som rufete. Det handlar om ett oljigt, tjockt, syrligt och mineralrikt vin som ger mer smak av marken den växer på än av sig själv. Något fruktigt och blommigt vitvin är det inte, istället finns introverta toner av bittra örter och citronskal. Ett oerhört komplett vin som har en given plats på listan över Spaniens mest intressanta (och bästa) vita viner, synd bara att produktionen (688 flaskor årligen) är så extremt limiterad.
Poäng: 5 av 5

Cámbrico Rufete 2008
Görs på mycket gamla vinrankor från de högsta terrasserna och åldern på stockarna är närmare 100 år. De tunna jordarna med krossad granit resulterar i att dessa rankor bara producerar ett halvt kilo druvor om året. Ett medelfylligt rödvin med komplex och mineralisk doft av höstlöv, tobak och bittra örter. Relativt kraftig tanninstruktur och lång eftersmak som påminner om vissa italienska viner på druvorna nebbiolo eller nerello mascalese. Ett av Spaniens mest säregna röda viner med en obestridbart hög kvalitet, jag hoppas dock att kommande årgångar lagras på en något mindre andel ny ek. Produktion: 4000 flaskor årligen.
Poäng: 4 av 5

Fåren håller ogräset borta från de uråldriga terasserna planterade med rufete. Mekanisering är omöjlig

 

Viñas del Cámbrico
Profil: Extremt limiterade och högklassiga produktioner från Sierra de Francia
Hemsida: Viñas del Cámbrico
Vinodlare: Alberto Martín
Vinmakare: Alberto Martín och Fernando Maillo
Importör: Nej
I glaset hos: Vinintresserade med stor kunskap om vinlandet Spanien
Drickfönster: Både rufete blanca och rufete ser ut att utvecklas positivt i minst 15 år, men fler provningar behövs
Värdelöst vetande: Sierra de Francia blev deklarerat som biosfärreservat av UNESCO år 2006
Omdöme: ”Troligen Sierra de Francias bästa vinproducent!”