Laddar annons
Röda viner från Jerez | Med smak av Atlanten
2 Aug, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Röda viner från Jerez | Med smak av Atlanten

Jerez de la Frontera, Spanien
Konsumtionen av sherry har minskat globalt sedan 1979 vilket sätter press på vinodlare mellan byarna i den såkallade ”sherrytriangeln”, västra Andalusien. I krisens spår söker producenter efter mer lättsålda viner. Fler och fler ser tillbaka på tiden före sherryns totala dominans och upptäcker unika druvsorter undangömda i enstaka vingårdar. En av dessa nygamla druvor är tintilla de rota — Jerez främsta blå druva.

Rött vin från Jerez de la Frontera

Området kring Jerez är utan tvekan den region med längst vinmakar-tradition i Spanien. Förr i tiden växte det en myriad av olika druvsorter i regionen, år 1879 skrev ampelografen (ampelografi: läran om vinrankor) Rojas Clemente att det fanns nära 80 gröna och blå vindruvor i trakten. Idag finns nästan bara en kvar – palomino.

Palomino ger stora skördar och glada vinodlare

Efter vinlusens härjningar i trakten (med infektion år 1894) fokuserade odlarna på att plantera palomino-druvan som ger en stor skörd och lämpade sig bra som basvin till sherry. De allra flesta druvsorterna återplanterades inte alls efter den stora druvdöden, eller bara i mycket liten utsträckning. Nyligen har fler och fler viner på någon av dessa återuppstådda druvor kommit ut på marknaden, allra populärast verkar den spännande tintilla de rota vara.

Revansch för Tintilla de Rota

Få känner till är att Jerez har en lång tradition av röda viner. De skeppades tillsammans med Sherryn till hela den Anglosaxiska världen men återplanterades inte markant efter vinlusen. Sticklingar togs däremot till Rioja (långt innan det blev en känd vinregion) där druvan sedan dess gått under namnet graciano. Sedan 2010 har fler och fler odlare börjat intressera sig för tintilla de rota, trotts att skördeuttagen är naturligt låga. Köpare runt hela värden söker ständigt efter det allra senaste vilket snabbar på utvecklingen.

Den unika jordmånen albariza

Jordar med dominans av lera, granit, sand eller skiffer finns över hela värden — vinodling på den snövita albariza-jorden sker däremot bara i regionen kring Jerez. Albariza är en av de mest unika jordmånerna i världen, viner av vinrankor som växer i denna torra spruckna kritjord går inte att ta miste på. De är vertikala drycker med mager frukt och salta mineraltoner — resultat av dess extrema närhet till Atlanten.

Kritvit albariza i Balbaína. Pågrund av vingårdens svala läge nära Atlanten får vinerna något lägre alkohol och mer syra, därför används dess skörd ofta för det eleganta sherryvinet Manzanilla

Vinprovning av rött vin från Jerez

Det var inte många år sedan som skörden av tintilla de rota bara användes till "mistela" – ett fortifierat vin kryddat med bland annat örter. Idag är det annorlunda, Cruz Liljegren har provat fyra av dom bästa rödvinerna från Jerez och samtliga görs på 100 procent tintilla de rota. Vinifikationen varierar något men alla fyra kommer från ekologiskt odlade parceller i vingården Balbaína, det är därför troligt att den ska anses som regionens främsta för röda viner. Systembolagets inköpare har ännu inte visat något intresse.

Lincesa 2013, Colonias de Galeón
Familjevineriet Colonias de Galeón ligger utanför Sevilla och har vart igång sedan 1998. Bakom detta ekologiska vineri står paret Julián Navarro och Elena Viguera. De producerar sedan några år tillbaka ”Lincesa” — en tintilla de rota från unga vinrankor i den erkända Balbaína-vingården som ligger precis intill Atlantkusten. Det rör sig om ett förhållandevis enkelt rödvin med mjuk och kryddig smak. Känslan är den att vinrankorna (planterade 2007) fortfarande är för unga för att producera intressanta viner.
Betyg: 2.5 av 5

Vara y Pulgar 2012, Compañia de Vinos Atlántico (CVA)
CVA grundades av vinmakarna Alberto Orte och Patrick Mata. Sedan 2002 producerar dom vin i 18 olika regioner med målet att hantverksmässigt skapa viner med regional identitet. Vara y Pulgar fick sitt namn från det traditionella sättet att beskära vinrankan i trakten kring Jerez. Detta är den tredje årgången sedan vinet lanserades, en rund och saftig tintilla de rota som får en kortare lagring i franska ekfat. Något ”pluffsigare” och mindre precis än storebror Atlántida men mer välproducerad än Lincesa ovan.
Betyg: 3.5 av 5

Atlántida 2012, Compañia de Vinos Atlántico (CVA)
Till dags datum är Atlántida det finaste exemplaret av tintilla de rota som existerar. Druvorna till Atlántida tas från en del av vingården Balbaína som har en mycket ren albariza. Vinet jäser med stjälkarna och får ungefär samma ekfatslagring som Vara y Pulgar. Atlántida är ett rödfruktigt och djupt mineraliskt vin tydligt influerat av den salta Atlantvinden, i regionen kallad poniente. Rikt och balanserat i en tätt bunden stil som bara kommer att växa i flaskan. Personligen skulle jag inte tveka att rycka ut korken hela 10 år efter skörden. Produktion: 12.000 flaskor.
Betyg: 4.5 av 5

Mahara 2014 (fatprov)
Önologen Miguel Gómez är en av killarna bakom nystartade Alba Viticultores i Sanlúcar de Barrameda. Med erfarenhet från sin tid hos Ricardo ”Tintin” Palacios i Bierzo skapar han ett djupt mineraliskt rödvin från samma vingård som de tidigare tre vinerna, Balbaína. Mahara är en något vildare tintilla de rota som odlas ekologiskt, fottrampas och jäses med vingårdens egna jäst. Ett tydligt släktskap kan kännas mellan Mahara och vinerna från Samsara Wines, Miguel gör nämligen även dessa.
Betyg: 4 av 5

Miguel Gómez presenterade nyligen sitt röda vin Mahara för en intresserad publik