Albet i Noya — klimatsmarta viner ett stenkast från Barcelona
Penedès, Spanien
När Albet i Noya odlade utan kemikalier i slutet av 1970-talet kallades dom för hippies. Det är först efter 2007 som den klimatsmarta revolutionen verkligen tagit fart i Spanien, med en ökning av ekologisk odling på 200 procent. ”Vad var det vi sa”, säger vinmakaren Josep Maria Albet i Noya som tog det gröna beslutet långt före trenden.
Albet i Noya – ekologiska viner från Penedès
Den katalanska familjen Albet har odlat vinrankor på egendomen Can Vendrell sedan 1903, men det var den nuvarande generationen som återintroducerade ”ekologisk odling”. Ett begrepp som för bara 60 år sedan bara benämndes — ”odling”.
— De kemiska bekämpningsmedlen har en synnerligen kort historik, vilket är lätt att glömma bort, säger Josep Maria Albet i Noya som tog beslutet att ”go green” i det moraliska kölvattnet av 1970-talet. Sedan 1995 är samtliga firmans vingårdar ekologiskt certifierade, mycket pågrund av det varma mottagandet i vårt grannland Danmark, avslöjar Josep Maria.
Vingårdar i Costers de l’Ordal
Mer än hälften av Albet i Noyas 80 hektar vingårdar ligger i Costers de l’Ordal, vars geologi kännetecknas av ett extremt tunt jordlager. Vinrankorna är ständigt stressade av de låga halterna vatten och näring de kan tillgodogöra sig. Det är anledningen till rankornas låga produktion, vilket borgar för jämn mognad och stor aromatisk koncentration. Till vissa av firmans viner köps kompletterade druvor in av externa vinodlare.
Utrotningshotade druvor finner hem hos Albet i Noya
Det är inte bara isbjörnar och bengaliska tigrar som riskerar utrotning från planeten, även katalanska druvsorter(!) Skillnaden är att den gröna druvan marina rión och blå belat inte åtnjuter status som ”fridlyst”. Deras existens är därmed upp till enskilda vinodlares välvilja och ambition. Albet i Noya startade ett projekt för att rädda sju utrotningshotade druvsorter redan 1998. Fynden skedde på olika platser i Katalonien och sticklingar togs och återplanterades i experimentvingårdar, fredade ”druvreservat”. Fortfarande görs tester på druvornas lämplighet att bli till spännande vin, något vi får återkomma till i kommande artiklar.
Semestertips i Barcelona – Segway i vingård
Albet i Noya erbjuder en mängd aktiviteter för turister bara en kort bilfärd från Barcelona. Bland annat en guidad Segway-vinprovning för 69 euro per person. Ett bra sätt att lära sig mer om ekologisk vinodling och betydligt mer fartfyllt än att följa bygget av Gaudís Sagrada Família som pågått sedan 1882.
Det finurliga med Segway är att inget balanssinne krävs
Vinprovning med Albet i Noya
Albet i Noya har hela sju viner på Systembolaget och samtliga är testade av Cruz Liljegren nedan. Vinerna är ofta blandningar av druvor, man odlar hela 27 olika sorter. Vinmakningen är generellt ”reduktiv,” vilket innebär att ett minimum av syre släpps igenom i hela processen. Det ger viner med maximal fokus på druvans egna smaker.
— vi arbetar med ett minimum av svavel vilket gör att bakterier, smuts och syre är bannlysta från vineriet, säger vinmakeskan Marga Torres.
Petit Albet Brut, (77373) 109kr
Petit Albet är en lätt och friskt mousserande vin med smak av kyld stenfrukt, kex och kakor. Intensiteten är inte banal, men det här är ett enkelt mousserande till mingel som inte vinner på att jämföras med dyrare exemplar.
Poäng: 2.5 av 5
NOSODOS+ Brut Natural
En nytt mousserande vin som är tillverkad HELT utan svavel och dosage. Druvan är den syrliga xarel.lo och är plockad i Costers del Ordal. Vinet har en härlig druvighet och vinös karaktär av gröna äpplen och blandade citrusfrukter. Det är spännande att det uppenbarligen går att arbeta helt utan svavel om man är noggrann. Söker du en så omanipulerad produkt som möjligt så är NOSODOS+ något för dig. Degorgeringsdatum: 27/10/2014. Produktion: 6000 flaskor.
Poäng: 3.5 av 5
Petit Albet (blanco) 2014 (71941) 84kr
Det vita vinet Petit Albet görs på xarel-lo med en tillsats chardonnay för ökad kropp. Det är ett friskt och ljust vin med smaker av gråpäron och citron. Ett saladskompatibelt sommarvin utan komplikationer.
Poäng: 3 av 5
Petit Albet (tinto) 2014 (71942) 84kr
Gillar du helt torra röda viner med fräsch syra är Petit Albet inte dumt alls. Ett saftigt och lättgillat vardagsvin som inte sätter några större frågetecken i huvudet på oss som dricker det. Druvsorterna det görs på är egentligen irrelevant, det här är ett vin att umgås kring snarare än att tala om. Stark rekommendation!
Poäng: 4 av 5
Lignum 2013 (71830) 109kr
Den vita Lignum har en pigg och verkligt komplex doft med karaktär från både chardonnay, xarel.lo och sauvignon blanc. Ett gastronomiskt vin som presenterar en rik frukt med tropiska noter av nektarin och persika. Bör inte ignoreras om du gillar Chablis men gärna vill ha lite mer tryck i smakerna.
Poäng: 3 av 5
Lignum 2012 (71943) 109kr
Den röda Lignum är ett fruktigt men enkelt vin på cabernet sauvignon, garnacha, merlot, syrah och tempranillo. Rankorna är ungefär hälften så gamla som i toppvinet Reserva Martí och det känns. Lignum lagras på ekfat men har ingen karaktär av ek, vilket många nuförtiden uppskattar. Ytterst tveksamt, Petit Albet är roligare. Produktion: 98.885 flaskor
Poäng: 2.5 av 5
La Milana 2012 (71944) 225kr
Vingården La Milana (Can Milà de la Roca) har flera hemligheter för den som orkar gräva fram dom. En av dom är att det bland dess terrasserade vingårdar växer ”caladoc”, en druvsort som skapades år 1958 genom att korsa garnacha med malbec. Vinet vinifieras med målet att sätta så mycket fokus som möjligt på frukten och platsen därför känns knappt den 13 månader långa ekfatslagringen. Ett vin nästan alla bör tycka om, men som kanske inte hänför med sin karaktär. Ett självsäkert alternativ till klassikern poulet au lentilles (kyckling med linser). Produktion: 8.163 flaskor.
Poäng: 3.5 av 5
Reserva Martí 2008 (71945) 319kr — årgång 2007
Toppvinet Reserva Martí är en blandning av tempranillo, syrah, cabernet sauvignon och merlot från i genomsnitt 30 år gamla stockar. Vinet lagras i nya franska ekfat, men har ingen utpräglad ekfatskaraktär. Det handlar om ett utvecklat och mycket komplett rödvin i elegant snitt. Lika utmärkt idag såsom efter 10 års vidare lagring. Det upplevs medelfylligt och intensivt och har mjuk och följsam passage genom gommen, klassiska aromer av torkade körsbär, rosmarin och tobak ligger kvar länge. Ett stort vin som är väl värt sitt högre pris. Produktion: 13.800 flaskor.
Poäng: 4.5 av 5
Marga Torres är vinmakerska på Albet i Noya
Albet i Noya
Profil: Moderna viner för en modern konsument
Hemsida: Albet i Noya
Vinodlare: Josep Maria Albet i Noya
Vinmakare: Marga Torres
Importör: Ward Wines
I glaset hos: Opretentiösa vindrickare som gillar fruktighet och hög syra
Drickfönster: Samtliga viner är redo att drickas vid försäljning. Reserva Martí utvecklas allra mest positivt med vidare lagring.
Värdelöst vetande: År 2015 var fem procent av Spaniens vinareal ekologisk certifierad
Omdöme: ”Ett grönt alternativ på eko-druvor som växer utanför Barcelona”
Läs mer:
Ekologiskt vin