Laddar annons
Sveriges mest sålda rosévin 2022 – här är listan
25 Feb, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Sveriges mest sålda rosévin 2022 – här är listan

I en rad artiklar kommer vi på Vinbanken gå igenom de populäraste produkterna på Systembolaget baserat på försäljningsstatistik. Nu har turen kommit till Sveriges mest sålda rosévin 2022.

Vi i Sverige blir ett allt större rosévinsland där vi börjar få upp ögonen för rosévin från fler olika ursprung och regioner. Det syns inte minst på Systembolagets försäljningsstatistik. Vilka produkter som är de mest populära brukar variera från år till år, men vi på Vinbanken vill nu uppmärksamma de viner som hamnar högst upp inom sin kategori. Vi gör detta genom vår artikelserie ”Sveriges mest sålda 2022” och i dag har turen kommit till Sveriges mest sålda rosévin 2022. I vanliga fall skulle vi delat upp artiklarna i två undersegment; mest sålda rosévin på box och mest sålda rosévin på flaska, men eftersom det var ett och samma rosévin som toppade de båda underkategorierna så valde vi att slå ihop artikeln till en.

Likt förra året så är det ett välkänt vin vi hittar som Sveriges mest sålda rosévin 2022, nämligen Puy Cheri rosé. Med totalt cirka 2 000 000 sålda liter rosé på Systembolaget under 2022 var man tämligen överlägsna inom sin kategori. Man sålde över 300 000 liter mer än tvåan Casas Patronales Rosé.

Puy Cheri

Sveriges mest sålda rosévin 2022

Vi skickade iväg tre snabba frågor till importören av Puy Cheri, nämligen Arvid Nordquist, om orsaken till försäljningssuccén och populariteten på den svenska marknaden.

Cecilia Wellenius är Product Manager på Arvid Nordquist.

Hur känns det att ni är Sveriges mest sålda inom er kategori?

– Det känns fantastiskt kul att ett vin som lanserades redan i maj 2000 på Systembolaget fortsätter sin fantastiska resa.

Varför tror du att just ert vin är så populärt?

-- Vinet är extremt prisvärt och har varit så sedan start. Vinet är publikt och flörtigt men samtidigt väldigt seriöst och passar bra som aperitif men också till mat. Vi ser tydligt i våra konsumentundersökningar att fler och fler dricker gärna rosé till mat och Puy Cheri passar fantastiskt bra till matiga sallader, fisk och skaldjur, grillad kyckling och gärna till asiatisk mat.

Hur ser ni på framtiden för ert vin?

– Vi ser positivt på framtiden för Puy Cheri, vi ser tydligt att vinet för större och större försäljning året runt.

Sveriges mest sålda rosévin 2022

Puy Cheri - 1 972 076 liter (Både flaskan och boxen är hopslagna i resultatet)
Casa Patronales Rosé – 1 620 517 liter (Box och enlitersflaska)
Les Fumées Blanches Rosé – 1 393 089 liter (Box och flaska)
99 Rosas – 1 147 446 liter (Bara box)
Mulderbosch Rosé – 1 098 720 liter (Box och flaska)