Laddar annons
Från flaska till box – fem storsäljare som nu finns på box
25 Feb, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Från flaska till box – fem storsäljare som nu finns på box

Allt fler alternativa och hållbara förpackningar dyker upp på Systembolagets hyllor. Och på senare år har vi sett hur storsäljande favoriter på flaska lanserats även på box. Vi har listat fem populära och prisvärda viner som finns både på flaska och box.

Mer hållbara och miljövänliga förpackningar. Det är trenden från Systembolagets sida. Vi på Vinbanken har tidigare rapporterat om det relativt nya fenomenet vin på burk. Men vi har samtidigt sett hur populära viner på flaska nu gått och lanserats i mer hållbara förpackningar. På senare tid har allt fler kända flaskviner plötsligt dykt upp som boxviner. Vi har därför gått igenom och listat fem viner som gått den vägen, nämligen från flaska till box.

Detta är viner som funnits olika länge på Systembolagets hyllor, men som även lanserats som boxviner efter att ha sålt bra på flaska.

Från flaska till box – här är storsäljarna som finns i hållbar förpackning

Från flaska till box

Crudo, Catarratto Zibibbo, 2022 (74113) 224:- (3000 ml)

Redan 2016 började det sicilianska vinet Crudo säljas på helbutelj på Systembolaget, och det blev snabbt en försäljningssuccé. I dag går det att hitta i alla butiker och är ett populärt val med sin okomplicerade smakprofil. Med sin nu ikoniska flaska med bläckfisken på etiketten har vinet fått en hel del syskon på hyllan och i dag finns vinet både på burk och på PET vid sidan av syskonvinen som är en prosecco och en frappato. Sedan 2018 finns vinet dessutom som treliters-boxvin. Det är dock ett beställningsvin, men om man redan har flaskan som favorit så är det kanske värt att beställa hem några boxar till våren och sommaren.

Piemonte barbera

Piemonte, Barbera, 2021 (59304) 299:- (3000 ml)

Att Piemonte är en av de absolut trendigaste regionerna i vinvärlden är det nog få som missat. 2016 lanserades Piemonte Barbera från producenten San Silvestro på Systembolaget i vad som i dag är en välkänd och uppskattad flaska. Vinet har sedan sålt så pass bra och varit så pass populärt att det i dag går att hitta i alla systembolagsbutiker, vilket inte är konstigt med tanke på hur prisvärt det faktiskt är. I början på 2023 lanseras vinet som boxvin, vilket gör det till ett av de nyaste tillskotten i boxvinsfamiljen. Kommer bli oerhört intressant att se om det här vinet når samma succé som flaskan, men allt talar för det med tanke på flaskans popularitet.

Puy Cheri

Puy Chéri, Syrah Rosé, 2021 (2209) 254:- (3000 ml)

Sveriges mest sålda rosévin. Japp, och allt började faktiskt på flaska redan år 2000 för Puy Cheri. I dag är det ett av Sveriges allra mest välkända roséviner och faktiskt det mest sålda 2022. 2012 valde producenten att lansera det på box. Ändå sedan dess har succén varit total även på boxsidan. I dag går roséboxen att hitta i alla butiker, och producenten har även lanserat en magnumflaska av vinet. Det finns trots allt en anledning till att det här vinet är så oerhört populärt bland oss svenskar. I dag är det även det mest sålda rosévinet på box av alla roséviner där ute.

Enzo Bartoli från flaska till box

Enzo Bartoli, Rosato, 2021 (77940) 254:- (3000 ml)

Snacka om succé för varumärket Enzo Bartoli som lanserades i Sverige för bara drygt fem år sedan. Ändå sedan dess har framförallt de röda vinerna seglat upp som favoriter och går i dag att hitta i de flesta butikerna. Varumärkets rosévin lanserades också 2018 och finns i dag i över 200 butiker. Tre år efter lanseringen kom rosévinet på treliters box. Om man har Enzo Bartoli Rosato som favorit på flaska under våren och sommaren, så är det åtminstone värt att känna till att vinet även finns på box, även om man troligtvis kommer behöva beställa det.

Tommasi från flaska till box

Tommasi Graticcio Appassionato, 2020 (5354) 304:- (3000 ml)

Det här får ändå anses som en modern klassiker på hyllan. Tommasis Gratticcio Apassionato har över tio år på nacken, både som flaska och box. Flaskan lanserades redan 2011 och ett år sedan kom boxen. I dag finns faktiskt boxen I fler butiker än flaskan, och det är en riktigt stor favorit bland svenskarna. Att vi i Sverige älskar våra kraftiga italienska viner från Veneto är ingen nyhet, och när det här vinet lanserades på box blev det snabbt en favorit.