Laddar annons
Sveriges mest sålda vita boxvin 2022 – här är listan
28 Feb, 2023
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Sveriges mest sålda vita boxvin 2022 – här är listan

I vår artikelserie ”Sveriges mest sålda 2022” går vi på Vinbanken igenom de mest sålda vinerna inom olika segment på Systembolaget. I dag har turen kommit till Sveriges mest sålda vita boxvin 2022.

Vi i Sverige uppskattar våra viner, vilket vi inte minst kan se på försäljningssiffrorna hos Systembolaget. Vi på Vinbanken vill lyfta Sveriges mest populära viner baserat på försäljning genom att gå lite på djupet kring vad som gör dem så populära. Därför tar vi upp just detta i vår artikelserie ”Sveriges mest sålda 2022”. I dag har turen kommit till Sveriges mest sålda vita boxvin 2022.

När man kikar på siffrorna så kan man konstatera att det var en otroligt liten marginal mellan ettan och tvåan på listan. Men Sveriges mest sålda vita boxvin 2022 blev till just Castillo de Gredos Blanco som importeras av Bibendum i Sverige. Det spanska boxvinet såldes i en volym av 2 236 899 liter, vilket var några aningen mer än tvåan Les Fumées Blanches sauvignon blanc som sålde nästan 2 000 liter färre boxvinsmässigt under 2022.

Sveriges mest sålda vita boxvin

Sveriges mest sålda vita boxvin 2022

Marie-Louise Feiler är Senior Brand Manager på Bibendum som importera Castille de Gredos Blanco till Sverige.

Hur känns det att ni är Sveriges mest sålda inom er kategori?

– Fantastiskt! Castillo de Gredos Blanco har funnits på den svenska marknaden i över 20 år och under de senaste fem åren har vi tillsammans med producenten jobbat hårt med kvaliteten av vinet. Idag är det inte bara ett bra prissatt vin utan också ett fräscht och fruktigt vin som konsumenterna verkligen gillar. Dessutom säljer vi också 500 000 liter Castillo de Gredos Blanco i en praktiskt tetra, en produkt som också är ekologisk. Boxen och tetran kompletterar varandra perfekt.

Varför tror du att just ert vin är så populärt?

– Det är ett bra vin som passar de flesta konsumenterna och som har ett väldigt bra pris. Dessutom så vet vi att just spanska viner har en väldigt speciell plats i svenska konsumenters hjärtan.

Hur ser ni på framtiden för ert vin?

– Den ser bra ut av flera anledningar. Dels tar producenten ett väldigt stort hållbarhetsansvar. Man ligger i den absoluta framkanten när det gäller allt från hållbar odling till klimatvänliga förpackningar. Detta blir med all rätt mer och mer viktigt när den svenska konsumenten väljer vin från Systembolagets hyllor. Dessutom fortsätter vinets kvalitet att stärkas. Det är inte en enkel uppgift att bibehålla en konsekvent stil och kvalitet av ett vin som bara i Sverige säljer 2,3 miljoner lite varje år, men tack vare ett nära samarbete mellan oss som importör och producenten så lyckas vi fantastiskt bra. Lägg därtill små justeringar av design och ett fördelaktigt hyllpris. Framtiden ser mycket ljus ut.

Sveriges mest sålda vita boxvin 2022

Castillo de Gredos Blanco – 2 236 899
Les Fumées Blanches Sauvignon Blanc – 2 235 243
Leva Chardonnay Dimiat – 1 914 024
Chapel Hill Riesling Sauvignon Blanc – 1 887 477
Tr3 Apor halvtorrt vitt vin – 1 676 901