Laddar annons
Sveriges mest sålda vita vin 2022 – här är listan
4 Mar, 2023

Sveriges mest sålda vita vin 2022 – här är listan

Vad är det som gör att vissa viner säljer bättre än andra? Det är helt omöjligt att svara på, men i vår artikelserie ”Sveriges mest sålda 2022” går vi igenom de mest populära vinerna i olika kategorier och tar ett snack med importörerna av vinerna. I dag har turen kommit till Sveriges mest sålda vita vin 2022.

Vi i Sverige älskar våra viner. Varje år dricker vi flera miljoner liter vin, enligt Systembolagets försäljningssiffror. Exakt vad som gör att ett vin är mer populärt än ett annat är omöjligt att svara på, men vi på Vinbanken har gett oss i kast med att fråga personerna bakom de mest populära vinerna i landet om vad som gör deras viner så speciella. I vår artikelserie ”Sveriges mest sålda 2022” går vi igenom de mest populära vinerna i landet. I dag har turen kommit till det mest populära vita vinet på flaska.

Vina Maipo Chardonnay har funnits på den svenska marknaden sedan början av 2000-talet och har länge hört till ett av de mest populära vinerna på Systembolaget. Under 2022 såldes totalt 364 626 liter Vina Maipo Chardonnay i Sverige, och med det blev man Sveriges mest sålda vita vin på flaska. Med det hamnade man drygt 20 000 liter före tvåan Stoneleigh Sauvignon Blanc.

Sveriges mest sålda vita vin 2022

Sveriges mest sålda vita vin 2022

Karolina Lansman är produktchef på VCT Sweden som importerar Vina Maipo till Sverige från Chile.

Hur känns det att ni är Sveriges mest sålda inom er kategori?

– Det känns såklart bra och vi är tacksamma till alla som provat och gillar vinet. Vi vet att vi har många återvändande konsumenter och det är det viktigaste kvittot för oss.

Varför tror du att just ert vin är så populärt?

– Det är lättillgängligt och funkar till det mesta, perfekt för små och stora stunder i livet. Det har funnits på marknaden i många år och alltid lyckats hålla sig relevant och levererat kvalitet till ett bra pris. Jag tror konsumenten känner att det är ett vin man kan lita på.

Hur ser ni på framtiden för ert vin?

– Den ser ljus ut. Chile är ett fantastiskt vinland med de bästa förutsättningarna att göra kvalitetsviner och bakom oss har vi också en av världens största vinproducenter med alla fördelar det innebär. Vi kommer att fortsätta kunna leverera bra kvalitet till ett bra pris. Jag tror också att konsumenter som druckit chilenskt för många år sen men sedan rört sig mot nya ursprung kommer att hitta tillbaka till den chilenska hyllan och inse att det hänt en del och att man får mycket vin för pengarna i Chile jämfört med andra ursprung.
Sveriges mest sålda vita vin 2022

Vina Maipo Chardonnay – 364 626 liter
Stoneleigh Sauvignon Blanc – 344 358 liter
Crudo Catarratto Zibibbo – 291 823 liter
Vicars Choice Sauvignon Blanc – 271 970 liter
Brochet Facile Sauvognon Blanc – 263 001 liter