Laddar annons
Fem kvinnliga vinmakare du inte får missa
8 Mar, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Fem kvinnliga vinmakare du inte får missa

I den fantastiska världen av vin består de allra flesta producenterna och vinmakarna av män. Men det finns många kvinnor som kommit fram och tagit rejält med plats på den internationell vinscenen. Vi har listat fem kvinnliga vinproducenter eller vinmakare som sticker ut och som imponerar med sina viner.

Egentligen skulle den här artikeln kunna göras otroligt mycket längre då det i dag finns väldigt många kvinnliga vinmakare och producenter som har viner på den svenska marknaden. Vi har dock valt ut fem kvinnor som imponerar med sina viner och sina idéer kring hur vinmakande ska gå till.

Fem kvinnliga vinmakare du inte får missa

Dorli Muhr

Den österrikiska vinmakaren Dorli Muhr har en fantastisk historia bakom sig. En historia som vi på Vinbanken redogjort för tidigare. Inte nog med att hon gör helt otroliga viner, hon gör det dessutom med den österrikiska druvan blaufränkisch i fokus. Hon har hittat sin nisch och sin roll inom den österrikiska vinindustrin och det märks att allt fler i Sverige börjar få upp ögonen för hennes kunskap och viner. Om du någon gång får möjlighet att testa hennes prestigeviner, gör det. Även om de kostar en slant så är de helt fantastiska och visar verkligen hur man ska hantera blaufränkisch för att få ut maximalt av den intressanta druvan. Annars brukar hennes Prellenkirchen lanseras i det tillfälliga sortimentet en gång per år, och det är ett riktigt bra instegsvin.

Susana Balbo

En riktig power-women som för respekt med sig och som gjort underverk med druvan torrentés i Argentina. Det finns få vinproducenter som haft lika stor betydelse för den ovanliga druvan som hon har, och det visar hon inte minst i sitt vin ”Susana Balbo White Blend, 2022” som lanserades i det tillfälliga sortimentet i februari. Hon var den första kvinnan i Argentina att ta oenologexamen och hon har på nära håll sett den argentinska vinindustrin förändras och få ett gott rykte internationellt. Susana Balbo har dessutom hunnit med att vara ordförande i Wines of Argentina och även vara kongressledamot i landets parlament. En imponerande vinmakare, producent och förebild som betytt väldigt mycket för Argentina som vinland. Testa gärna hennes viner gjorda på torrentés om du får möjligheten.

Linda Trotta

Det finns få viner som gjort lika stor succé på den svenska marknaden de senaste åren som Bread & Butter. Många har smakat deras pinot noir och imponerats av hur tillgänglig den är. Bakom den står Linda Trotta, den amerikanska vinmakaren som ansvarar för alla Bread & Butters viner, där vi även kan hitta en hyllad chardonnay och en härlig cabernet sauvignon. Det är bara att lyfta på hatten för den här kvinnan som gjort en fantastisk resa på den svenska marknaden med sina viner, och som i dag har ett av landets mest hyllade viner.

Arianna Occhipinti

Vi på Vinbanken skrev även förra året om Arianna Occhipinti och hennes imponerande resa inom vinvärlden. Och vi kan inte sluta imponeras av henne. Att redan i tidig 20-årsålder börja producera vin och sedan bara växa och växa som vinmakare är inget annat än imponerande. Hon hyllar med sina viner sitt sicilianska ursprung, vilket inte minst hennes vin SP68 vittnar om. Där får druvan frapetto spela en viktig roll. Och det bästa av allt är att hon lyckas få till en fräschör i sina viner som man inte alltid hittar i sicilianska viner som inte kommer från Etna.

Sofia Ruhne

I hjärtat av Chianti hittar vi gården Terreno direkt utanför byn Greve, där Sofia Ruhnes familj drivit vingården sedan hon bara var några år ung. Familjen driver även det hyllade hotellet The Winery i Solna. Trots det välkända hotellet så är det väldigt få som känner till att man i dag kan få tag på ”en svensk Chianti Classico” genom beställningssortimentet på Systembolaget. Vingården i Toscana har varit i familjens ägor sedan slutet av 1980-talet och i dag har de ett gediget utbud av vin som går att få tag på Systembolaget. Så vid nästa middag är det bara att plocka fram en svensk Chianti Classico och imponera på gästerna.