Laddar annons
Cabernet sauvignon från Kalifornien – mer än bara maffiga viner
1 Mar, 2023
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Cabernet sauvignon från Kalifornien – mer än bara maffiga viner

USA och Kalifornien handlar nu för tiden om mycket mer än bara zinfandel. Den stora delstaten är i dag hem för högkvalitativa och ansedda viner gjorda på pinot noir, chardonnay och cabernet sauvignon.

Världens mest odlade druva. I dag går cabernet sauvignon att hitta i stort sett i alla världens vinländer då druvan är tålig och klarar av de flesta klimat. Men det allra bästa med druvan är att den uttrycker sig på olika sätt beroende på var nånstans den odlas i världen, och skillnaderna kan vara enorma. Ta bara cabernet sauvignon från Kalifornien som exempel. Bilden av vinerna som görs på druvan i den stora delstaten är att de ofta är fullspäckade med massvis av frukt, en komplexitet, kraftiga smaker och rejält med olika toner, och att man ofta behöver öppna den riktigt stora plånboken för att få tag på viner av hög kvalitet därifrån.

– Vi vet att det finns en viss bild av cabernet sauvignon från Kalifornien, men vi tycker ofta att den bilden är ganska missvisande. Vi vet att det går att göra bra mycket mer än de här oerhört kraftiga vinerna som ofta blivit synonyma med cabarnet sauvignon från Kalifornien, säger Brigitte Hennessy som är exportchef på Bread & Butter som är en amerikansk vinproducent med flera viner på den svenska marknaden.

Väldigt dyra viner

I dag går det att hitta ett flertal cabernet sauvignon-viner från delstaten i sortimentet på Systembolaget. Om man kollar på listan så märker man snabbt att det antingen är väldigt dyra viner som ligger på flera hundra kronor, uppemot 1 000 kronor, eller så är det relativt billiga viner som ligger på runt hundra kronor.

– Vi tycker att det saknas ett mellansegment när det kommer till cabernet sauvignon från just Kalifornien. Det ska inte behöva kosta jättemycket att dricka en bra cabernet sauvignon, fortsätter Brigitte Hennessy.

Just detta ledde till att Bread & Butter valde att lansera en cabernet sauvignon för ett tag sedan.

"Cabernet sauvignon från Kalifornien behöver inte vara något komplicerat"

– Cabernet sauvignon från Kalifornien behöver inte vara något komplicerat vin att dricka. Och om man ska vara ärlig så är Kalifornien överlag en fantastisk plats för druvan, och därför ville vi lyfta just det okomplicerade i cabernet sauvignon. Vi ville visa att det går att göra viner som inte kostar för mycket, men som ändå visar upp cabernet sauvignon från Kaliforniens bästa sida.

Varför tror du att man har bilden av en amerikansk cabernet som man faktiskt har?

– Det handlar nog väldigt mycket om historia. Man är van vid hur en cabernet sauvignon från Kalifornien ska smaka, men vi vill gärna visa att fördomarna man har inte alltid stämmer, avslutar Brigitte Hennessy.

Recension

BB Cab

Bread & Butter, Cabernet Sauvignon, 2019 (78047) 168:-

Även om man direkt i doften känner av kryddorna, faten och vaniljen så visar det sig i smaken att det här är ett mjukt och välbalanserat vin. I smaken är faten påtagliga, kryddorna är där, svartpepparn är där, vaniljen är där, plommonen är där och blåbären är också där. Men det blir aldrig för mycket. Balansen finns där och längden är fin. En mjukare cabernet sauvignon än man är van vid. En lugnare fyllighet, lite lugnare tanniner men ändå en cabernet som är fulladdad med smaker där alla spelar en viktig roll.