Chateau Bonnet låter vita Bordeauxviner stå i rampljuset
Gå ut på valfri gata och fråga tio personer om vad de tänker på när de hör Bordeaux så kommer med största sannolikhet samtliga säga rött vin. Det finns få regioner i världen som är lika förknippade med en vinstil som Bordeaux är. Jacques Lurton är vinmakaren som försöker få fler att få upp ögonen för vita Bordeauxviner genom Chateau Bonnet.
Han kommer från en av de mest anrika vinfamiljerna i världen. Hans far André Lurton skapade sig ett namn som en av de absolut bästa vinproducenterna i världen. För Jacques Lurton har det i mångt och mycket handlat om att föra sin fars arv vidare samtidigt som han vill hitta sin egen väg. När vinvärlden under alla år blickat mot Médoc och Pomerol, och de fantastiska röda vinerna som produceras där, så försöker Jacques Lurton få fler att låta de vita Bordeauxvinerna stå i rampljuset. Och han gör det med hjälp av det anrika slottet Chateau Bonnet.
– Såklart folk har fördomar mot vita Bordeuaxviner. Om du går till en restaurang i Paris så kommer du inte hitta ett enda vitt vin från Bordeaux, för så har det alltid varit tyvärr. Där tycker jag att nya vinländer som Sverige till exempel är ett fantastiskt exempel på konsumenter som vågar testa viner som de inte testat förut. Man vågar ge vita Bordeauxviner en chans och se vad de verkligen går för, säger Jacques Lurton som i dag driver vidare sin far André Lurtons vinhus.
Jacques Lurton: Ser mig som en vinmakare av vita viner främst
Chateau Bonnet är namnet på både familjeegendomen och deras mest sålda vita Bordeauxvin. I dag går vinet Chateau Bonnet Blanc att hitta i över 250 systembolagsbutiker i Sverige och med det är det ett av få torra vita Bordeauxviner som går att hitta i det ordinarie sortimentet.
– Jag ser mig själv som en vinmakare av vita viner främst, för jag vet att vad våra Bordeauxviner går för och vilken kvalitet de håller.
Att både franska vinkonsumenter och andra vindrickare runtom i världen har fördomar mot vita Bordeauxviner är kanske inte så konstigt då regionen i stort sett alltid förknippats med några av världens bästa röda viner, men även med söta viner av högsta klass. De vita vinerna har alltid fått stå i skuggan av de andra vinerna från regionen. Även om det är ett stort arbete som krävs för att få fler att få upp ögonen för vita Bordeauxviner så tror Jacques Lurton att det är möjligt.
– Såklart det är en utmaning med tanke på vilken vinhistoria Bordeaux har. I Frankrike är många väldigt skeptiska till vita Bordeauxviner rent generellt, men i andra länder så börjar folk inse vilken kvalitet som vinerna håller.
Just Chateau Bonnet består av 80 procent sauvignon blanc och 20 procent semillon. Enligt Jacques Lurton så finns det även stora utmaningar med att bevara den ”inhemska” stilen samtidigt som man försöker blidka vinkonsumenterna.
– Det händer extremt mycket i vinvärlden och i Bordeaux. Vi har aldrig försökt kopiera eller efterlikna någon annan, utan vi har alltid sökt vår egen väg. Min far gjorde alltid viner på sitt eget sätt, som var väldigt uppskattat, och jag försöker någonstans fortsätta i det spåret med de vita vinerna som vi producerar i dag. Samtidigt gäller det att hela tiden hålla koll på vilka konsumenttrender som finns där ute. Så det är en balansgång mellan att hålla fast vid det vi alltid gjort och att försöka hitta ett vin som är anpassat efter marknaden.
"Jag känner våra druvor och vad som gör de speciella"
På senare tid har även diskussionen om klimatförändringar och nya druvor tagit fart i Bordeaux. I dag får man till exempel blanda i en väldigt liten andel druvor från andra ursprung i vinerna. För Jacques Lurton är det dock inte aktuellt.
– Jag har faktiskt planterat albarino i en väldigt liten omfattning för att experimentera, men om vi ska vara ärliga så är det sauvignin blanc och semillon som alltid kommer vara i fokus hos oss. Visst, klimatet påverkar det vi gör och vi har sett en stor förändring, men i USA så producerar de samma röda druvor som vi har, av ypperlig kvalité men i ett mycket varmare klimat. Det handlar helt enkelt om att hitta nya sätt att anpassas sig efter. För jag känner våra druvor och vad som gör de speciella.
Även om Jacques Lurton i dag producerar flera fantastiska röda viner som håller väldigt hög nivå så är det de vita Bordeauxvinerna som ligger honom närmast hjärtat. En faktor som också spelar in i den höga kvalitén av vinerna är dess lagringspotential.
– När vi gjorda våra vita viner på 1980-talet så lät vi vinerna oxidera väldigt mycket. I dag är det frukten som får tala. Det är en helt annan stil nu för tiden, och det är en tillgänglig stil som håller över tid. Jag drack ett vin från 2006 för inte så länge sen och det hade kvar sin syra och sin frukt på ett fantastiskt sätt. Vita Bordeauxviner går att lagra och de utvecklas på ett snyggt sätt.
Hur är ryktet internationellt för vita Bordeauxviner?
– Mycket bättre än i Frankrike. Allt fler börjar få upp ögonen för potentialen i vinerna och hur mycket vin man faktiskt får för pengarna, avslutar Jacques Lurton.
Recension av Chateau Bonnet Blanc
Château Bonnet, Blanc, 2022 (4151) 109:-
Härligt fruktig och aromatisk direkt i doften där man möts av tonerna av fläder, vit persika och citron i en fin kombination. Där kommer även krusbären fram som vittnar om att sauvignon blanc-tonerna i vinet. I smaken så är det persika, krusbär, fläder, örter och citrus. Ett bra balanserat vin som lever mycket på sin fräschör och syra. Väldigt mycket vin för pengarna, och ett bra instegsvin om man vill ge sig in i världen av vita Bordeauxviner.