TA BORT RÖDVIN. Hjälp, jag hällde rödvin på min fina duk, hur tar man bort det? Även om det ser illa ut och den vita duken verkar vara förstörd så går det att få bort rödvin. Här får du Vinbankens bästa tips på hur man tar bort rödvinsfläckar.

Så lätt hänt och så trist att råka få några droppar rödvin på den vita duken, eller byxorna eller, ve och fasa, den ljusa soffan. Men det finns ingen anledning till panik eftersom det finns flera olika sätt att ta bort rödvinsfläckar.

Vilken metod man väljer beror förstås på vad man fått fläckar på. Ett fodral på en soffa är svårt att kränga av och doppa i mjölk exempelvis. Så välj ett sätt som passar för det uppkomna tillfället.

Oavsett vilken metod man väljer bör man göra något snabbt. Ju snabbare desto bättre. Den röda färgen i rödvin kommer från pigmentet i druvans skal och det biter sig lätt fast – som jag är säker på att många med mig upplevt.


Ta bort fläckar av rödvin

Steg ett är alltså att agera snabbt, droppa på vatten, vitt vin eller mycket salt. Vad som helst som finns till hands.

Salt eller potatismjöl

Salt är väl det första man tänker på när det gäller borttagning av rödvinsfläckar. Det fungerar oftast alldeles utmärkt. Skölj med vatten eller vitt vin och häll sedan rikligt med vanligt salt på fläcken och tryck in det. När det fått verka ett tag så häll av det och släng om möjligt duken eller plagget i tvättmaskinen. Potatismjöl har ungefär samma effekt.

Varm mjölk till rödvinsfläckar

Ett tips som är ännu säkrare är att doppa fläcken i varm mjölk. Det må låta galet, men det fungerar. Tänk på att plagget/föremålet måste tåla värme.

Gör så här:
Koka upp vanlig, 3-procentig mjölk. Låt den svalna lite och lägg sedan ner fläcken i mjölken. Låt ligga någon timme minst och tvätta sedan som vanligt.

Diskmedel eller galltvål

Till en matta som inte går att slänga i maskin går det bra att göra den inledande salt eller "potatismjölsmanövern". Därefter kan man behöva rengöra med en ren trasa och diskmedelsblandning. Blanda lite varmt vatten och en rejäl skvätt diskmedel och gnugga försiktigt. Om mattan tål fläckborttagningsmedel finns det ingenting som hindrar att man tar en omgång med sådant också.

En känslig ullmatta mår bättre av en rengöring med flytande galltvål i vatten. Det är mer skonsamt. Den riktigt dyra matten som man ärvt av moster lämnas in på mattvätt men "späd ut" fläcken med vatten eller vin och sug upp med salt.

Vitt vin på fläckar

Om det kommer rödvinsfläckar på duken och det står en flaska vitt vin bredvid så dutta för all del på lite av det vita vinet på fläcken, det späder som sagt ut. Om det gör mer nytta än vanligt vatten låter jag vara osagt. Fortsätt med salt på fläcken.

Mineralvatten

Många hävdar att mineralvatten är ännu bättre än vanligt vatten på en rödvinsfläck, men jag kan inte påstå att jag personligen märkt någon skillnad. Visst finns det lite salt i mineralvatten som kan hjälpa till, men det kan man själv hälla på lite. Testa gärna mineralvatten och berätta vad du tycker.