Laddar annons
Äppelmarknaden
18 Sep, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Äppelmarknaden

ÄPPELMARKNADEN. Sista helgen i september välkomnas äppelfantaster och alla som vill lära sig mer om äpplen, till Kivik och den årliga marknaden för äpplen. En hel helg med festligheter till äpplets ära.

VAD: Äppelmarknaden 2016

VAR: Hamnplanen på Kivik

NÄR: 24-25 september

VARFÖR: En hyllning till det svenska äpplet

I snart 30 år har det ordnats en äppelmarknad på Kivik på Österlen i sydöstra Skåne, som en hyllning till det svenska äpplet. Sista helgen i september går den av stapeln på Kiviks hamnplan, vilket i år innebär att alla äppelälskare bör boka in den 24 och 25 september.

En fruktfest med äpplen i fokus är ett gyllene tillfälle att prova igenom en stor mängd äppelsorter för att hitta en eller flera favoriter, testa äppelmust, cider och calvados samt köpa med sig äpplen hem. Du kan också ta med egna äpplen och få hjälp med att sortbestämma dem.

Äppeltavlan – Äppelmarknadens stolthet

En viktig programpunkt är avtäckningen av Sveriges största äppeltavla. Ett konstverk gjort av endast äpplen i olika nyanser. Konstnären heter Emma Karp Lundström och hon skapar tavlan på uppdrag av äppelodlarna. Ungefär 30 000 äpplen använder hon för ändamålet och tavlan är ungefär 108 kvadratmeter stor. Under sommaren får hon hjälp av volontärer att slå i de 70 000 spikar som behövs för att hålla äpplena på plats. Det tar Emma och hennes nio medhjälpare fem arbetsdagar att göra tavlan som avtäcks under invigningen av Äppelmarknaden.

Äppeltavlan på Äppelmarknaden är Sveriges största. 30 000 äpplen går det åt.

 

Äppelveckor på Kivik

Under ytterligare två veckor efter marknadshelgen, från 26 september till 9 oktober, fortsätter eventet med Äppelveckor på Kivik med bland annat föreläsningar, äppelvandringar och äppelkonst. Under äppelveckorna finns Äppeltavlan kvar och det pågår äppelförsäljning på Kiviks hamnplan.

Under Äppelmarknaden finns ett Mattorg och där kan alla dryckesintresserade prova på lokal must, cider och calvados i en Must- och Ciderbar. Bland annat finns Kiviks Musteri och Skepparps Vingård på plats.

Bengt Åkesson med syster Kristina Levinsson är fjärde generationen att driva familjeföretaget Kiviks Musteri. Vi frågar Bengt vad besökarna på Äppelmarknaden kan se fram emot.

– Vi kommer att bjuda på vår cider och våra viner i kombination med mat. En viltgryta med cider i såsen som vi serverar cider till. En fiskgryta som vi bjuder våra två vita viner från Skepparps vingård till, berättar Bengt Åkesson och fortsätter:
– Äppelmarknaden är en fest för hela familjen och det brukar vara en härlig stämning. Och så är det så vackert vid den här tiden på året med alla dignande äppelträd. Passa på att åka runt i omgivningarna om du är här på besök.

Kiviks Musteri bjuder in till fabriken

Kiviks Musteri kommer att ha fabriksvisning lördagen den 24 september mellan 11 och 16 och utlovar även fynd på sin fabriksförsäljning under marknadsdagarna.

Mikael Adolfsson är produktgruppchef på Kiviks Musteri och vi bad honom om hans bästa tips för en förstagångsbesökare på Äppelmarknaden?

– En förstagångsbesökare ska inte missa ”Kunskap & utbildningstältet” som ligger i direkt anslutning till Äppeltavlan i Kiviks hamn.

Något annat du rekommenderar ett besök på när man är på besök i trakterna runt Kivik?

– När man ändå är i krokarna så ska man passa på att ta en promenad upp på Stenshuvud och njuta av utsikten över Hanöbukten, säger Mikael Adolfsson.

 

https://vinbanken.se/2015/09/08/hogtryck-i-appellunden/

https://vinbanken.se/2014/09/16/kiviks-musteri-framgangsrika-appelforadlare/