Laddar annons
Alkoholfritt bubbel
29 Sep, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Alkoholfritt bubbel

ALKOHOLFRITT. Låt alla skåla lika festligt genom att erbjuda ett alkoholfritt mousserande vin. Stort test av alkoholfritt bubbel med betyg.

Det finns många olika anledningar till att man inte vill, kan eller får dricka alkohol, men det finns inga anledningar till att man därför ska vara hänvisad till att dricka något som inte känns gott och festligt. Här kommer några alkoholfria alternativ till mousserande vin.

Högsta tillåtna alkoholhalten i alkoholfria viner är 0,5 procent, men alkoholhalten varierar som ni kan se i testet. Detta gäller även sockerhalten och en del alkoholfria viner innehåller mycket socker. Alla priser gäller 750 ml om inget annat anges.

 

Alkoholfritt bubbel – rosé

Arc-en-Ciel (1932), Frankrike, 49 kr

Liten frisk doft av röda vinbär, jordgubb och citrus. Torr, frisk och bärig smak, något kort. Detta alkoholfria bubbel gjort på grenache, fungerar fint som drink före maten och till en lättare charkbricka. Vacker blekrosa färg med fina, små bubblor. 30 g socker /l och 0,4 procent alkoholhalt.

Betyg: 4+

God Dryck No 2 (1969), 85 kr

Fruktig doft av röda bär. Relativt torr smak av röda vinbär och jordgubbar med en liten avslutande beska av grape. Passar bra både som aperitif och till en lätt måltid, som en ost och skinkpaj till exempel. Sockerhalt 33 g/l. Alkoholhalten är 0,2 procent. All vinst från företaget ges till välgörenhet; se nedan.

Betyg: 4

 

Alkoholfritt bubbel – vitt

Rawson's Retreat Sparkling (1992), Australien, 55 kr

Liten frisk doft av citrus och grönt äpple. Torr, frisk, kort smak med inslag av citrus, persika, och gula äpplen. Liten ton av c-vitaminbrus. Ett riktigt torrt alkoholfritt bubbel som gör att det fungerar till mat. Visst blir smaken mindre fyllig – endast 8g socker/l – men till mat föredrar jag ändå detta. Alkoholhalten är 0,5 procent.

Betyg: 4

GodDryck No 1 (1959), 85 kr

Doften är frisk av citrus och äpple. Torr, frisk ganska kort smak med toner av citrus, äpple och honungsmelon. Torr men inte knastertorr men likväl tycker jag nog att den kan fungera både som aperitif och till lättare mat. Alkoholhalten är 0,2 procent.

Betyg: 4

GodDryck ägs av stiftelsen Good Cause och hela vinsten går till välgörenhet.

Så här berättar Peter Roland från Good Cause om vinet:
– Vinet vinifieras hos producenten och får mogna i snitt 12 månader innan avalkoholiseringen börjar. Vi har en producent i Tyskland som enbart fokuserar på att göra avalkoholiserade viner där vi har processen för avalkoholisering. Metoden som vi använder kallas för vacuum-metod. Vinet hettas upp under vacuum till en temperatur strax över rumstemperatur (28 grader). Eftersom vinet är utsatt för vacuum så förångas alkoholen redan vid låga temperaturer och på så sätt kan vi bevara smakerna. Efter avalkoholisering så tillsätter vi lite socker för att balansera syran samt kolsyra.

 

 

Richard Juhlin Blanc de Blancs (1979), Frankrike, 89 kr

Doftar lovande av druvmust och gult äpple. Smak av persika, aprikos och päron. Viss sötma (53 socker g/l) gör att detta vin för mig passar bäst som aperitif. Tycker man en liten sötma i bubblet är gott ska man absolut testa detta även till lättare rätter med skaldjur. Alkoholhalten är 0 procent.

Betyg: 4-

Les Pres Biologique Blanc Mosseaux (1995), Frankrike, 65 kr

Fruktig, god, något söt doft av päron, persika och honung. Härligt, fruktig smak av päron och persika. Ett trevligt bersåvin eller till lättare desserter med frukt eller glass. Alkoholhalten är 0 procent och sockerhalten 77 g/l.

Betyg: 3

 P.Lex Pure (1971), Italien, 55 kr

Fruktig doft och smak. Smak av melon, päron, druvor och citrus. Det smakar ganska mycket och det hänger kanske ihop med den höga sockerhalten. Smaken är inte söt, utan mer fruktigt smakrik. Faktum kvarstår dock, detta är lika sött som läsk med en sockerhalt på 110 g/liter. Alkoholhalt 0 procent.

Betyg: 3 

Billabong Sparkling (1945), Australien, 56 kr

Fruktig liten doft och kort smak av äpplen, päron, citrus och persika. Passar bäst som aperitif. Den beskrivs som brut, det vill säga torr men har 52g socker per liter och är ganska söt. Jag serverar den inte till mat, möjligen till lite tilltugg. Alkoholhalten är 0,5 procent och sockerhalten 52 g/l.

Betyg: 2

Henkell Alkoholfrei – finns på Ica och Coop Forum-butiker, cirkapris 57 kr

Doftar päron och tuttifrutti. Smak av päron, citrus och tuttifrutti. Lite läskkänsla men ändå inte alltför söt. Servera som aperitif.

Betyg: 2

Chapel Hill Sparkling Collection Doux (1926), Ungern, 46 kr

Liten fruktig doft. Halvtorrt (65 g socker/l) och lite saftigt. Möjligen som aperitif. Alkoholhalten är 0,1 procent.

Betyg: 2

Sparkling Apple and Williams Pear (1913), Tyskland, 36,5o kr för 375 ml

Äppel- och päron juice samt avalkoholiserat vitt vin är basen till denna dryck. Doftar verkligen Williamspäron. Smak av päron och gula äpplen. Inte direkt någon "mousserande vin-känsla", utan påminner mer om en must.  Servera som sällskapsdryck. 0,1 procents alkoholhalt och 74 g socker/l.

Betyg: 2

Freixnet Legero (1934), Spanien, 200 ml för 27 kr

Det doftar burkananas och smakar något liknande, fast sött. Nej tack. Sockerhalten är 52 g/l. Alkoholhalten är 0 procent.

Betyg: 1

 

Läs mer

https://vinbanken.se/2015/03/27/vinkoplistan-13-alkoholfri-jus-de-pommes-eller-vin-i-box-fran-brochet/

https://vinbanken.se/2014/03/25/alkoholfritt-a-must/