Laddar annons
Tillfälliga RÖDA VINER 3 april - recension och betyg
2 Apr, 2020
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Tillfälliga RÖDA VINER 3 april - recension och betyg

TILLFÄLLIGA RÖDA VINER. Bland de tillfälliga röda denna vecka är det få som kvalificerar sig till ett flerordigt omdöme i denna spalt.

Bland tillfälliga RÖDA VINER finns flera obegripliga inköp. Vissa direkt defekta viner, andra bara ointressanta. Kanske är det min vinsmak som blivit för omodern. Det vore dock intressant att djupanalysera vissa av dessa viner för att bringa mer klarhet i den diffusa våg av, kalla det godtycklighetens nya vinstil.

Klart är att det finns en marknad för ”funky wines”. Viner som ska smaka udda, mycket stall, omogna gröna örter, salubrin etc.

Nåja då får vi alla något vin vi gillar – alla kan ju inte älska alla här i världen, som vår käre Tage Danielsson skaldade.

Snabbval - direkt till tabellen

TILLFÄLLIGA RÖDA VINER - Frankrike

Beaujolais

Domaine des Marrans Morgon Corcelette 2018 (95745), 179

Är en av tre Beaujolais denna vecka men den som högst betyg. Påfallande mörk för sitt ursprung, fint koncentrerad och härligt fruktdriven med mörka bär som svarta vinbär och björnbär/hallon. Mycket smak, bärighet, härlig syra och skönt balanserade tanniner, god och ganska lång eftersmak. Mycket ung just nu, skulle vinna på några års inlåsning.

Bourgogne

Domaine Faiveley Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes 2016 (93088), 399 kr

Är en klassisk bourgogne med härlig uttalad pinot-frukt, hallon, körsbär, vinbär, ekfat och kryddor. Stram och stilig i gommen med fina syror, intensiv mörkt bärig frukt, perfekt avvägda ekfat och lång intensiv läcker eftersmak. God idag, bättre om tre år. Dekantera en timme.

Rhône

Domaine Montirius Vacqueyras Garrigues 2018 (91332), 189 kr

Har varit ett säkert kort i flera år nu, årets upplaga är lite mer bränd i smaken än tidigare men fortfarande mycket bra. Stor tät doft av kryddor och örter – garrigues, precis som den heter! Eldig, tuff och tät med mycket solmogen lite bränd sydfransk frukt, men: inte för mycket alkohol som stör.

Italien

Inga tillfälliga röda italienare denna gång, vad händer!? Därför tar jag mig friheten att recensera en nyhet från 2 mars i ordinarie sortiment som jag hittade på min lokala butik förra veckan. En gammal kär bekant från början av 1990-talet!

Giancarlo Travaglini Gattinara 2016 (2372) 199 kr

Med sin lite sneda butelj som ser ut som den smält i solen. En mer än utmärkt nebbiolo-light, mer Barbaresco än Barolo, med elegant sötmogen frukt som speglar årgången 2016 på ett fint sätt. Rosor, nypon, björnbär, finfin syra och tydliga men ganska snälla nebbiolo-tanniner. Lättare och fruktigare än 2015 men samma höga klass, bara lite mer elegans.

TILLFÄLLIGA RÖDA VINER - Sydafrika

Boschendal 1685 Cabernet Sauvignon 2017 (95259), 189 kr

Har den lite gamla stilen av Sydafrika med aningens bränd bakelit/cigarr-ton som vinerna här nerifrån hade för 20-30 år sedan, men också gott om frukt mot svarta vinbär plus en bukett örter. Smakmässigt inget av det brända, bara fin frukt med tydlig och god smak av sin druvsort, bra fathantering. Balanserat och välgjort utan att vara ett stort vin på något sätt. Vinner på att lagras lite.

Argentina

Zapata Agrelo Cabernet Sauvignon 2017 (95740), 149 kr

Är veckans röda budgetvin. Mörk tät blålila. Härligt mustig cabernet med varma av lakritsrot, svarta vinbär, vanilj från ekfat, solmogen bärig frukt. Bra frukt och syra, lagom med tannin, god smak utan att vara fin-vin på något sätt. God idag men kan nog även den vinna på något års lagring.

TILLFÄLLIGA RÖDA VINER - Spanien.

Viña Tondonia Reserva 2007 (92729), 159 kr

Var vid vårt provningstillfälle inte på sitt bästa humör. Den var för gammal – over the hill! Nu är det så att Tondonia ska klara att ligga länge och en kollega som provat den vid annat tillfälle var smått lyrisk. Jag ska försöka prova om den, men då har detta redan gott i ’tryck’.

Port

Kopke Colheita 1966 (98036), 799 kr 37,5 cl

Mycket pengar men en helt vidunderlig vinupplevelse även om portvinstalibanerna säger att det är bara Vintage Port som gäller.

Här öppnar sig himmelens portar en liten stund med perfektion i doft och smak. Torkad frukt av plommon, dadlar, russin tillsammans med den speciella karaktär som bara ålder kan ge; en kombination av gammalt läder, kanderad frukt och finaste choklad.

Vore jag född 1966 skulle jag absolut köpa en flaska och njuta med några av mina årskamrater. Kan köpa en kutting ändå förresten…

Churchill’s White Port (94031), 209 kr (50 cl)

Riktigt bra med söt fin koncentration, bra smak och riktigt pigg syra. Säkert mycket bra till ostar som tycker om sött vin men inte kräver botrytis.

Sedan kan man tycka att det låter som en ironi att en vit port heter Churchill, mannen som myntade: ”A port’s first duty is to be red!”

Tabell

[drinklist id="85368"]

GÅ DIREKT: Recension tillfälligt sortiment VITA VINER 3 april.

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar