Laddar annons
Recension tillfälligt sortiment RÖTT VIN 27 mars
26 Mar, 2020
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Recension tillfälligt sortiment RÖTT VIN 27 mars

RÖDA TILLFÄLLIGA VINER. Recension tillfälligt sortiment rött vin 27 mars har en klar kantring mot Italien. Men det finns andra guldkorn också.

Nya röda tillfälliga viner 27 mars. Betyg, omdömen och tabell. Några tips är en fin pinot noir från Sancerre, Loire, goda Bordeauxer och en ovanligt bra malbec från Argentina.

TÄNK PÅ. Från och med lördag 21 mars går det inte att på Systembolagets beställa tillfälligt sortiment på webben eller direkt i butikerna.

Snabbval - direkt till tabellen

Nya röda tillfälliga viner - Frankrike

Beaujolais

Laurent Perrachon, Juliénas Clos des Chers 2017 (95911), 179 kr är mycket typisk Beaujolais med körsbär/hallon i skön förening. God, lättdrucken och charmig med bra syra och lagom dos tannin för att klara av lättare rätter både med och utan animaliska proteiner. Lång trevlig eftersmak.

Loire

Sancerre Côte de Champtin Rouge 2017 (92989), 255 kr. Röd Sancerre hör inte till vanligheterna men varma år som 2018 kan detta svala distrikt ge riktigt bra pinot noir. Här är en tydlig och bussig pinot med ovanligt generös frukighet av solmogna skogsbär. Fin smak med läcker syra och samma fruktighet som i doften plus en liten del fat. Passar lika bra till fisk som fågel eller grönsaker.

Bordeaux

Confidences de Prieuré-Lichine 2016 (95993), 285 kr är mycket klassisk Médoc (Margaux) på cabernet sauvignon-blend med svarta vinbär, lakrits och lite örter plus en försiktig fatkänsla. God med stram återhållen frukt, fina syror och fint slipade tanniner. Väldigt välgjord även om den är på tok för ung idag. Bra Bordeaux till mycket överkomligt pris.

Ch Larrivet Haut-Brion Rouge 2017 (93018), 410 kr är snäppet bättre med typiska attribut för sin appellation (Pessac-Léognan) med tobak, örter, vinbär och bitter kakao. Lite sötfruktig och genertös med ganska stor portion ek som balanseras av hög syra och generös frukt. God men väldigt ung.

Nya röda tillfälliga viner - Italien

Sicilien

Tasca d'Almerita, Perricone Guarnaccio 2017 (995543), 149 kr är gjort just på druvsorten perricone som var vanlig på Sicilien före phylloxeran men sedan aldrig återplanterades, nu återstår knappt tusen hektar av öns totala areal på 110 000 ha. Solvarm och generös med känsla av solbränd sten och tegel, aningen rostad mörk frukt. God med bra syra, fin sydlig varm frukt och väldigt pigga tanniner som inte bråkar i munnen. Till lite lättare maträtter, gärna tomatbaserade.

Piemonte

Luigi Pira Dolcetto d'Alba 2018 (95645), 143 kr är en härligt fruktig dolcetto med lätt parfymerad doft av plommon/björnbär. Påfallande stram för sin druva men alldeles utmärkt bra med fin syra, härlig generös frukt och småtuffa tannin. Kul att allt fler gör bra viner på denna trevliga druvsort.

Mauro Veglio Barolo 2015 (92950), 299 kr är en bra och klassisk Barolo med mörka bär och svagt bränd känsla av ugnstorkade nypon. Utmärkt smak med god och rik frukt, spänstig syra och mycket närvarande tanniner som Barolo ska ha. Härlig frukt när tanninerna lagt sig och lång mycket god smak.

Elio Grasso Barbera Vigna Martina 2017 (95516), 329 kr. Högt pris för en barbera men också ett sjutusan till vin! Stor och maffig med mörk koncentrerad frukt, kakao, mocca och rostade nötter. Kanongod och tät med massor av frukt som klarar av sin stora portion nya ekfat. 15% alkohol och ändå balanserad – bara det är en bedrift. Ett stort vin i Parker-anda.

Toscana

Val delle Corti Chianti Classico 2016 (92269), 239 kr är en mycket välgjord och personlig Chianti med järn och blod och koncentrerad körsbärsfrukt. Stram klassisk sangiovese med god och rik frukt, hög syra och ganska tannin-stinn. Redan nu balanserad och harmonisk med alla bitar på rätt plats. Ett vin som kräver mat med djupa smaker.

Val delle Corti Chianti Classico Riserva 2016 (90451), 349 kr kostar drygt hundra kronor mer och det får den göra. Just nu försvarar den kanske inte sitt pris men om fem – tio år har man en skatt i källaren om man kan hålla fingrarna borta. Den har allt som den vanliga Chiantin ovan har, bara mer av allt. Riktigt god och välgjord från en liten ekologisk/biodynamisk vingård i Radda.

Argentina

Catena Alta Malbec 2016 (95173), 299 kr från Mendoza är en ovanligt elegant variant av malbec med stor doft av björnbär, svarta vinbär, plommon lakrits och ekfat. Mycket smakrik med tydlig och läcker mörk frukt, fina syror och mycket balanserade tanniner.

Tabell

[drinklist id="84982"]

GÅ DIREKT: Recension tillfälligt sortiment VITA VINER 27 mars

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar