Laddar annons
Tillfälliga vita viner 3 april - provade och bedömda
1 Apr, 2020
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Tillfälliga vita viner 3 april - provade och bedömda

TILLFÄLLIGA VITA VINER. Den tillfälliga lanseringen 3 april är spännande. Några bra bubbel att se fram emot, både champagne och mousserande.

Tillfälliga vita viner kommer med en hel drös finfin chardonnay från när och fjärran, lägg till en vit Rioja som överraskar.

Men vi kan väl börja med två glas champagne och ett mousserande från Nya Zeeland

Snabbval - direkt till tabellen

Champagne

André Jacquart Mesnil Experience Brut Nature Grand Cru NV (93099), 449 kr

Mycket och väl utvecklad med djup läcker doft av nybakat bröd, äppelpaj och solvarm sten. Torr och stram med massor av mineraltoner plus påtaglig ton av mogna söta äpplen, citronzest, mandel och annat gott. Kompromisslös i sin torra stil men riktigt god.

Joseph Perrier Blanc de Noirs Brut Nature 2010 (93040), 659 kr

Redan på färgen som drar mot halm ser man att det är blå druvor som är basmaterial. Doften ger röda äpplen, päron, pajskal och en aning kanderat apelsinskal. Torr, stram och tuff med mängder av mogen härlig frukt som ger en känsla av fruktsötma trots att det är en brut nature, torraste av torrt! Härlig, god, lång, komplex.

Nya Zeeland

Saint Clair Dawn Méthode Traditionelle 2015 (95519), 199 kr

Är inte i närheten av den äkta varan prismässigt men ganska nära smakmässigt. En hint av brödighet, mogna äpplen som är grönare än röda. Ren och snygg med fräsch fin frukt, pigga syror och hyfsat komplex med skönt bakad eftersmak. Inte dum alls, ännu bättre om två-fem år.

TILLFÄLLIGA VITA VINER - Frankrike

Loire

Domaine de la Bergerie, Les Pierres Girard 2017 (92930), 179 kr

Från Anjou i centrala Loire-dalen är ännu ett bidrag till den flod av vit Loire vi sett de senaste månaderna, det tackar man för. Aningen neutral i första doft men sedan kommer frukten och den för chenin blanc så typiska tonen av honung och bivax. Mycket torr med underbar frukt som brer ut sig i gommen. God med både balans och komplexitet. Gäddqueneller Nantua! När åt du det senast?

Bourgogne

Mâconnais är den sydligaste delen av Bourgogne där man traditionellt gjort lite enklare viner. Fast idag pekar trenden uppåt, framför allt i de södra delarna av Mâcon där de 'finaste' byarna ligger, och av dem är Pouilly-Fuissé den mest kända.

Domaine Jean Touzot Mâcon Cruzilles Les Parettes 2018 (92924), 139 kr

är en budget-bourgogne i rättfram och enkel stil men riktigt god chardonnay av smalare snitt med fin syrlig frukt, inga märkbara ekfat men juste och bra bas-chardonnay. Men varför bara 1200 flaskor?

Domaine Gilles Morat, Pouilly Fuissé Climat Sur la Roche 2018 (95251), 315 kr

är desto stadigare i sin stora feta stil med koncentrerad fin frukt och tydliga spår av lagring på nya ekfat. Bred stor frukt, fin syra, rostade fat, koncentration och kraft. Bara ålder saknas men det fixar man själv – två tre år skulle räcka för att få fram alla toner.

Domaine Vincent Bouzereau, Meursault 2017 (92143), 399 kr

En ”mini-meursault” i det att den har allt man kan önska sig men i mindre skala än kraft-meursault. Ren och god med fin citrusdriven doft, en liten dos ekfat som finns på plats men inte dominerar och en ganska bra och lång eftersmak.

TILLFÄLLIGA VITA VINER - USA

Calera, Central Coast Chardonnay 2017 (93015), 239 kr

Är en fortsättning på chardonnay-temat. Här kommer en härlig fet doft av koncentrerad mogen frukt och rejäl dos nya ekfat med sin rostade kaffeton. Mycket smak också, fina syror som backar upp den mogna söta frukten och härlig kola-ton i eftersmaken. Just nu kanske lite spretig men ge den ett år bara så sitter den som en smäck!

Argentina

Bodega Catena, Alta Chardonnay 2018 (95569), 199 kr

Påminner en hel del om Calera ovan i sin yppiga rena fina frukt av solmogen citrus och mango-toner. Torr med stilig och ren frukt och mycket snyggt integrerade fat. Mycket smak av klassisk chardonnay med bra framtidsutsikter dessutom. Ugnsstekt Bjäre-kyckling med apelsin och salvia tack!

TILLFÄLLIGA VITA VINER - Italien

Villa Matilde, Montelapio Fiano di Avellino 2018 (90032), 151 kr

Kommer från kommunen Avellino ca fem mil innanför Neapel i Kampanien. Druvan Fiano tros vara samma som romarna kallade apiana för två tusen år sedan. Ett vin med historia!

Härlig med sin exotiska frukt-karaktär av mango, persika, citrus och vita blommor. Fin fräsch syra, torr ren och snygg med en ganska bred, lite småfet frukt med både blommor och mineraler. Man längtar efter tempurafriterade grönsaker, prova nässlor när de kommer!

Spanien

Baron de Ley, Tres Viñas Blanco Reserva 2016 (92747), 159 kr

Är en vit Rioja i klassisk ekfatslagrad stil. Härlig doft av rostade mandlar/nötter tillsammans med fräsch ren vit stenfrukt och svagt oxiderad ton av fallfrukt. Mycket torr, utmärkt syra med läcker fruktighet och en hel del nya ekfat på det. Inte precis ett försiktigt vin men desto mer av fart och smak utan att skämmas för sig.

Tyskland och Mosel

Peter Lauer, Fass 7 Ayler Kupp Spätlese Riesling 2018 (11157), 299 kr

Är en klockren klassisk Spätlese från Saar med sin fina syra, mycket elegant och skir men ändå smakrik så det räcker och blir över. Övermogen läcker frukt med ananas-toner, honung och mango. God, minst sagt med söt läcker frukt och oerhört hög och fin syra. Ett Praktexempel på Spätlese när den är som bäst! Med snudd på evigt liv dessutom.

Tabell

[drinklist id="85263"]

GÅ DIREKT: Recension tillfälligt sortiment RÖDA VINER 3 april

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar