Huvudbild för artikel Recension tillfälligt sortiment rött vin Systembolaget 5 maj
4 May, 2020

Recension tillfälligt sortiment rött vin Systembolaget 5 maj

Recension tillfälligt sortiment rött vin Systembolaget 5 maj. Goda röda viner bjuds det också på i detta försenade släpp.

Recension tillfälligt sortiment rött vin. Bland röda vinerna i det tillfälliga sortimentet på Systembolaget släpps inte alla 5 maj. Några viner kommer den 6 maj.

Vinvänner som vill ha en utmaning utöver den vanliga rekommenderas utmaningen att lära sig mer om och hur vissa obskyra druvor smakar. Vad sägs om en  djupdykning i sorter som poulsard, mondeuse och kadarka.

Och glöm inte - några viner släpps först den 6 maj, inte den 5 maj.

Snabbval

Recension tillfälligt sortiment rött vin Frankrike – Savoie

André et Michel Quenard Arbin Mondeuse Terres Brunes 2018 (91279), 199 kr

Från Savoie (LÄNK till tidigare artikel på Vinbanken) vid floden Isères dalgång (lilla byn Arbin) norr om Grenoble kommer detta mysiga vin, gjort på druvan mondeuse.

Purungt med blålila färg, härlig busig frukt av nykrossade mörka bär som blå- björn- och körsbär. Läskande och rolig smak med mycket av bär-juice som verkligen smakar lika blålila som färgen är. Mycket god i rättfram ärlig och fruktdriven stil. Blir så klart bättre med något år.

Rhône

Saint Cosme Chateau de Rouanne Vinsobres 2018 (93060), 199 kr

Mycket ung Côtes du Rhône med typiska toner av nyplockade björnbär och lite rökiga toner av asfalt/tjära. Ärlig och god med massor av ung outvecklad frukt som kommer att gå ihop om något år. Just nu bara frukt men det finns potential till att bli riktigt bra med lite lagring.

Italien – Piemonte

Barolo Riserva Cascina Dardi Bussia 2007 (93118), 599 kr

Helt mogen Barolo Riserva från ett bra år, om än inte toppårgång. Mogen med toner av katrinplommon, torkade nypon, läder och lite åldrad syrlighet. Klart mogen även i smaken med sötmogen, aningen kärv nebbiolo-frukt, nedtonad syra som 2007 hade och härlig upplevelse av ett helt moget vin av hög klass. Dyr, ja! Men mycket smak av fin-vin. Vill trots sin mognad ha en dekantering på en halvtimme minst.

Toscana

Castello dei Rampolla Chianti Classico 2016 (95906), 228 kr

Djup, tät och läcker doft av mogen frukt, järn, chark och lägereld. Mycket koncentrerad och bra med tuff tanninstinn, tät frukt, rökig och maffig med en anings beska. Just nu lite för mycket av det goda men det ger sig om några år. Strålande bra.

Castello dei Rampolla Sammarco 2014 (95910), 497 kr

Sammarco är merlot, cabernet och sangiovese. En doft och smakbomb med mynta, kakao, blyerts, örter som anis och lakrits. Mycket smak (även en svårare årgång som 2014) av tät och balanserad frukt med lager på lager av små sensationer av svarta vinbär, läder, eukalyptus och fint integrerade fat. En sann ’super-tuscan’.

USA

Eyrie Vineyards Pinot Noir 2015 (92872), 398 kr

Av månadens sex olika pinot noir med olika ursprung sticker detta vin ut. Fin och elegant pinot från Willamette Valley i norra Oregon med viss mognad där unga bär blivit komplex fruktighet och mycket snyggt integrerade fat. Mogen fin smak med upplevd sötma av mogna små skogsbär (gott!) och fin lång elegant eftersmak av riktigt bra pinot. Balanserad alkohol också på 13,5%

Australien

Heartland Director’s Cut Shiraz 2017 (95897), 199 kr

Lanseringen är 6 maj. Mycket typisk Aussie-shiraz från Langhorne Creek strax söder om Adelaide. Sötmogen shiraz med lakrits, mynta, cassis och lite ekfatsvanilj på det. Stor och stadig smak. Massor av frukt som backas upp av bra syra och en hel del tannin. God och tuff, kräver lite proteiner för att bli snäll.

Recension och tabell, vita viner 5 maj 2020 på Systembolaget
Tidigare recension nyhetslanseringar: Nyheter på Systembolaget

OM UPPGIFT I TABELL FATTAS BEROR DET PÅ ATT JOURNALISTER INTE PROVAT ALLA VINER
[drinklist id="85825"]