Laddar annons
Tillfälligt sortiment 17 aug Systembolaget - vita & mousserande viner
17 Aug, 2021

Tillfälligt sortiment 17 aug Systembolaget - vita & mousserande viner

Nyheter tillfälligt sortiment 17 augusti bland mousserande och vita viner bjuder prisvärda bubbel samt en vit Bordeaux med blinkande fyndlampa.

NYHETER TILLFÄLLIGT SORTIMENT 17 AUG. Nyhetslanseringens mest köpvärda och intressanta vin kommer från Bordeaux och från en producent som alltid levererar toppkvalitet till bra pris. Denna gång är Château Rochemorin både mest prisvärt och faktiskt bäst. Även om ”bästplaceringen” delas av några utomordentliga Tyska viner.

DIREKT TILL RECENSION OCH TABELLHÄNVISNING, TILLFÄLLIGA RÖDA VINER 17 AUG

Som vanlig finns det mer att hitta så läs texten och gå in på tabellen. I texten hittar ni dessutom två viner som släpptes i en tidigare lanering som jag då inte hade hunnit prova – missa inte dessa!

Snabbval

NYHETER TILLFÄLLIGT SORTIMENT 17 AUG - mousserande viner Frankrike

1) Penfolds X Thiénot Lot 2-175 Blanc De Blancs 2012 (90572), 1399 kr

Elegant, lite rökig, extraktrik och mogen champagne med persika, sockerkaka och mandlar. Välbalanserad smak med gula äpplen, persika, citrus, kalk och mineral. En bra och välgjord champagne men för prislappen kan man begära lite mer fokus.

2) Cremant de Savoie Extra Brut André et Michel Quenard (95223), 189 kr

Stram elegant doft med grapefrukt, krita, gröna äpplen, vita blommor, vit persika, mariekex, bra sälta och syra. Torr, stram och lång eftersmak. Gjort på druvan jacquère och odlad i bergstrakterna i det alpnära Savojen.

Läs gärna mer om vin från Savoie, och ta del av provningen (många bs-viner) som Elke hade förmånen att få vara med på.

Mousserande vin Österrike, Portugal och Sydafrika

3) Fuchs & Hase Pet Nat Vol 2. 2020 (92652), 169 kr

Ett ungt, friskt vin med päron, persika, blommor, physalis, limeblad, grapefrukt, knastrande torrt med bra balans, bra syra och fint pärlande mousse. BRA!

4) Niepoort Nat´Cool Branco 2020 (93827), 149 kr

Ovanlig och personlig stil med gröna äpplen, citrus grapefrukt, apelsin, bra syra och mineral som mynnar ut i en pärlande havskänsla. (1000 ml)

5) Graham Beck Ultra Brut 2015 (92489), 195 kr

Stor frisk doft med vinteräpplen, kalk, gråpäron och vita persikor. Stor smak med citrus, gröna äpplen, bra syra, möjligen lite robusta bubblor men fin sälta och mineral. Ett imponerande och mycket välgjort mousserande vin som har likheter med flera Sussex-viner gjorda, liksom det här, på 100% chardonnay. Det är ingen självklarhet att hitta en champagne för under 200 kronor med den här kvaliteten. Notera att vinet är en ulta brut och dessutom smakmässigt lever upp till att vara knastertorrt. Alla är inte stormförtjusta i denna kategori bubbel. Den kräver ett tillbehör. Skaldjur eller ett konkret förslag i form av grillade ostron med olivevinegrette är mina tips.

NYHETER TILLFÄLLIGT SORTIMENT 17 AUG - vita viner Frankrike

6) Château de Rochemorin Blanc André Lurton 2016 (95209), 199 kr

Snyggt och välbalanserat vin från Pessac-Léognan med äpplen, citrus, vita blommor, fat, grapefrukt och mandlar. Bra syra och fina mineraltoner trots den varma årgången 2016. Som alltid levererar Rochemorin Blanc hög kvalitet oavsett årgång.

LÄS MER: VIT BORDEAUX MED ANDRÉ LURTON

7) Lespault Martillac 2019 (90164), Pessac- Léognan, 269 kr

Ett friskt aromrikt ungt vin med gula äpplen, citrus, blommor, salvia, mandlar och nya fat. Komplex fyllig smak med lite färska mandlar, nötter och fina syror som ger vinet en bra struktur med längd och fina mineraltoner. I den mån tropisk frukt kan vara stram så det precis det den här unga vita Bordeauxen bjuder på. Lespault-Martillacs viner görs sedan flera år under den namnkunniga grannen Domaine de Chevaliers regi och vinerna blir bättre och bättre. Med den kvalitet Lespault-Martillac nu levererar kan priserna bara gå åt ett håll. Det här vinet släpptes i en tidigare lansering men provades inte då.

8) Château de Fieuzal 2019 (95216), Pessac- Léognan, 375 kr

Ett ungt, friskt och aromatiskt rikt vin med gröna äpplen, fläder, krusbär, eleganta toner av citrus och integrerade fat. Välbalanserad smak med grapefrukt, mineral, syra, sälta och bra längd. Det här vinet släpptes i en tidigare lansering men provades inte då.

Lansering tillfälligt sortiment 17 augusti vita viner Tyskland

9) Uhlen Laubach Heymann-Löwenstein 2018 (93727), 289 kr

Frisk och rikt moselvin med mogen frukt med gula äpplen, päron, vita blommor, granit, lime och pomelo. Underbart strukturerad smak med gråpäron, mineral, sälta, bra balans, intensitet, klockren syra och våta stenar.

10) Dr Loosen Erdener Treppchen Riesling GG Alte Reben 2019 (92062), Mosel 339 kr

Elegant och fokuserat vin med gula äpplen, päron, persika, kalk, blommor och melon. Superbra fokus med äpplen, citrus, mineral, klockrena syror och sälta.

11) Dr Loosen Wehlener Sonnenuhr Riesling GG Alte Reben 2019 (92184), Mosel 319 kr

Rent, friskt och aromatisk ung riesling med grapefrukt, gula äpplen, päron, persika, bra balans, mineral, sälta, fina syror och längd.

NYHETER TILLFÄLLIGT SORTIMENT 17 AUG - vita viner Portugal och Grekland

12) Gorro Alvarinho Vinho Verde 2020 (93955), Aguiar de Morais & Olazabal F., 170 kr

Ungt, friskt och piggt vin med gula äpplen, gråpäron, lime, citrusskal, pomelo, persika, mineraler, bra syra och längd.

13) Kamara Nimbus Ritinitis 2019 (93703), Thessaloniki 249 kr

Udda doft med karamelisserade drag, kåda, tallbarr, örter och tigerbalsam. Ett mycket speciellt vin till och med inom kategorin retsinaviner. Trots att det är häftigt och trots att det har månghundraåriga anor är det lite för svårt att förstå sig på.

Lansering - vita viner Nya Zeeland

14) Taylors Pass Single Vineyard Sauvignon Blanc Villa Maria Estate 2020 (90255), 189 kr

Friskt och aromatiskt ungt vin med vinbärsblad, krusbär, fläder, nässlor och koriander. Rikt mogen smak med citrus, grapefrukt, äpplen, gröna ärtor och fina syror. Ett välgjort vin från Marlborough som passar till en mild skaldjurspasta med nykokta musslor.

Lansering - rosévin Chile

15) Garage Old Vine Pale 2020 (90661), Maule, 189 kr

Ett mycket ungt, friskt och bärigt vin med röda vinbär, smultron, hallon, rönnbär, syrliga körsbär och granatäpplen. Ett vin med personlighet som rör sig i gränslandet mellan rosé och rött vin.

TABELL

[drinklist id="95614"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar